به گزارش رویداد ایران به نقل از ایسنا و به نقل از اسپیس، آزمایشگاه پیشرانش جت ناسا روز گذشته، ۱۵ مارس، اعلام کرد که بالگرد مریخی "نبوغ" میتواند دستکم تا ماه سپتامبر به فعالیت خود ادامه دهد. به عنوان بخشی از تمدید این ماموریت، نبوغ ارتقاء پیدا میکند تا این بالگرد ۱.۸ کیلوگرمی بتواند پروازهای جسورانهتری برای حمایت از ماموریت مریخنورد "استقامت" به انجام برساند. این بالگرد در فوریه سال ۲۰۲۱ در حالی که درون مریخنورد "استقامت" ناسا قرار داشت، روی سطح سیاره سرخ فرود آمد.
"هاوارد گریپ"(Håvard Grip)، خلبان ارشد "نبوغ" در بیانیهی آزمایشگاه پیشرانش جت ناسا گفت: به یاد دارم که وقتی همه چیز آغاز شد با خود فکر میکردم اگر بتوانیم سه پرواز انجام دهیم خوششانس بودهایم و بسیار خوششانس هستیم اگر پنج پرواز انجام دهیم. اکنون با سرعتی که ما پیش میرویم، فکر میکنم به یک دفترچه ثبت گزارش دیگر نیاز داشته باشم.
زمانی که "نبوغ" اولین پرواز آزمایشی خود را در ۱۹ آوریل سال ۲۰۲۱ به انجام رساند نه تنها اولین پرواز بین سیارهای را رقم زد بلکه اثبات کرد که امکان پرواز در جو رقیق مریخ وجود دارد.
اولین پرواز آزمایشی این بالگرد تنها ۳۹.۱ ثانیه به طول انجامید و در ماههای پس از آن، "نبوغ" فراتر از انتظار ظاهر شد. قرار بود این بالگرد تنها پنج پرواز به انجام برساند اما هفته گذشته "نبوغ" بیستویکمین پرواز خود را به انجام رساند و تا به این لحظه ۳۸ دقیقه در آسمان مریخ پرواز کرده و مسافتی ۴.۶ کیلومتری را پیموده است.
با تمدید ماموریت "نبوغ"، این بالگرد به مریخنورد "استقامت" در کاوش بقایای دلتای رودخانهای در دهانه جزرو کمک خواهد کرد. این مریخنورد در دهانه جزرو فرود آمد و دانشمندان امیدوارند در این منطقه نشانههایی از حیات باستانی پیدا کنند. اما برای رسیدن به آنجا، نبوغ باید یک برنامه پرواز پیچیده را به انجام برساند که شامل ارتقای نرمافرازهای جدید نیز هست.
"تدی تزانتوس" (Teddy Tzanetos) سرپرست تیم "نبوغ" در آزمایشگاه پیشرانش جت در این بیانیه خاطرنشان کرد که تیم "نبوغ" آن را برای ادامه ماموریت سازگار میکنند. او افزود: اعضای تیم در حال ارتقاء نرمافزار پرواز در جهت بهبود انعطافپذیری عملیاتی و ایمنی پرواز هستند.
یکی از این به روزرسانیها میتواند به افزایش تدریجی سرعت و بُرد "نبوغ " کمک کند ارتقاءهای دیگر به آن این امکان را میدهند تا سرعت باد و موقعیت قرارگیری خود را نسبت به بافت زمینی که روی آن پرواز میکند، تنظیم کند.
آزمایشگاه پیشرانش جت ناسا خاطرنشان کرد که در به روزرسانیهای آینده ممکن است نقشههای ارتفاعی و قابلیت اجتناب از فرود بر مناطق خطرناک به آن اضافه شود. با توجه به صخرهها و تخته سنگهای دهانه جزرو داشتن چنین قابلیتی ضروری است.
انتظار میرود بیست و دومین پرواز نبوغ در روز ۱۹ مارس انجام شود. در این پرواز بالگرد ناسا تقریبا ۳۵۰ متر را میپیماید و برای انجام مانوری کنار یک تپه بزرگ در هوا میچرخد. آزمایشگاه پیشرانش جت ناسا اعلام کرده که دستکم دو یا سه پرواز دیگر نیز پس از آن برای رسیدن به دلتای مورد نظر باید انجام شود.
زمانی که نبوغ به دلتا برسد به مهندسان کمک میکند تا مسیر مناسب برای "استقامت" را انتخاب کنند و اهداف علمی را پیدا کنند.
به گفتهی ناسا، اگر این ماموریت به خوبی پیش برود، ممکن است نبوغ به مشاهده ویژگیهای زمینشناسی مناطقی که استقامت به آنها دسترسی ندارد، بپردازد. علاوه بر این ممکن است از "نبوغ" برای جستجوی مناطق مناسب برای فرود ماموریتهای آینده که قرار است نمونهها را به زمین بازگردانند استفاده شود. یکی از اهداف اصلی مریخنورد استقامت جمعآوری نمونههایی از سطح مریخ برای مطالعه در زمین است. این مریخنورد در حال حاضر هشت نمونه جمعآوری کرده و امید میرود این نمونهها در ماموریتی مشترک بین ناسا و آژانس فضایی اروپا تا سال ۲۰۳۱ به زمین بازگردانده شوند.