مردادماه ۱۳۹۶ در مراسمی با حضور علی ربیعی وزیر وقت کار از سامانه جامع روابط کار رونمایی شد. سامانهای که از حدود ۳۲ نرمافزار و زیرسامانه تشکیل میشد و در هر زیرسامانه یک خدمت در حوزه روابط کار پیشبینی شده بود.
به گزارش مهر، الزام کارفرمایان به ثبت قراردادهای کار، الکترونیکی شدن شکایت کارگر از کارفرما یا بالعکس به دلیل تخطی از قانون و بدون مراجعه حضوری به ادارات کار، سامانه تأیید صلاحیت ایمنی امور پیمانکاری و شرکتهای خدماتی، سامانه بیمه بیکاری، سامانه حمایت از پایداری مشاغل، سامانه جامع آموزش ایمنی کار و سامانه شناسایی واحدهای مشکلدار از جمله مهمترین بخشهای مرتبط با سامانه جامع روابط کار هستند که در راستای الکترونیکی کردن فعالیت و خدمات مرتبط با جامعه کارگری و کارفرمایی در دستور کار قرار گرفت.
در مجموع این سامانه خدمات مختلفی را در حوزه روابط کار به متقاضیان (کارگر، کارفرما)، واحدهای اجرایی (کارشناسان و مدیران ادارات روابط کار، بازرسی کار و بیمه بیکاری)، دستگاههای دولتی (سازمان تأمین اجتماعی، سازمان فنی و حرفهای و...)، بخش خصوصی، تشکلهای کارگری و کارفرمایی، مراجع قضائی و مدیران ستادی و اجرایی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ارائه میدهد.
البته در فاز نخست، راهاندازی دو سامانه «ثبت قراردادهای کار» و «ثبت الکترونیکی دادخواست» در اولویت بود که علاوه بر ایجاد شفافیت در اطلاعات شغلی نیروی کار، امکان نظارت و پایش شرایط حاکم بر کارگاه از جمله وضعیت قراردادهای شغلی بهصورت دائم یا موقت را به سیاستگذاران میدهد.
با توجه به عدم وجود بانک اطلاعاتی از میزان قراردادهای موقت و دائم و همچنین ترویج قراردادهای موقت، یکی از مهمترین اهداف سامانه ثبت قراردادهای کار، پایش وضعیت قراردادهای موقت و دائم توسط سیاستگذاران بود تا در زمینه راهکارهای افزایش امنیت شغلی کارگران چارهاندیشی شود.
این سامانه با همکاری معاونت روابط کار وزارت کار و سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی (وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات) راهاندازی شد و دفاتر پیشخوان بهعنوان اپراتورهای ثبتنام از کارگران و کارفرمایان معرفی شدند.
بر اساس فرایندی که برای آغاز راهاندازی سامانه جامع روابط کار طراحی شده بود، هر کارگر و کارفرما باید با یکبار مراجعه به دفاتر پیشخوان نسبت به ثبتنام و دریافت نام کاربری اقدام کند تا هم کارگران و کارکنان مشمول قانون کار و هم کارفرمایان با سطح دسترسی متفاوت امکان استفاده از این سامانه را داشته باشند.
اما از همان ابتدا با فراخوانهای متعدد آغاز ثبتنام در سامانه جامع روابط کار وعدههای زیادی برای راهاندازی این سامانه داده شد اما استقبالی برای ثبتنام کارگران و کارفرمایان نشد؛ درعینحال زیرساختهای فنی این سامانه توسط سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی فراهم شده بود و یکی از موانع در این مسیر عدم پیشبینی سیاستهای انگیزشی برای کارگران و کارفرمایان بهمنظور ثبتنام در این سامانه است.
پسازاینکه اولین وعده برای راهاندازی سامانه جامع روابط کار در مرداد ۹۶ عملیاتی نشد، در مرداد ۹۷ وزارت کار در اطلاعیهای اعلام کرد ثبتنام از کارگران و کارفرمایان استان تهران در مرحله اول بهصورت آزمایشی آغاز شد.
با وجود آماده بودن زیرساختهای فنی سامانه، طی بیش از ۲۰ ماه گذشته بهرغم وعدههای مکرر برای راهاندازی سامانه جامع روابط کار همچنان این سامانه فعال نشده است درحالیکه قرار بود حدود یک ماه پس از فعالیت آزمایشی در تهران، بهتدریج در استانهای مختلف فراگیر شود.
حتی در این مدت معاون روابط کار وزیر که مسئولیت مستقیم پیگیری راهاندازی این سامانه را بر عهده داشت، مشمول قانون منع بهکارگیری بازنشستگان شد و از آذرماه سال گذشته معاونت جدید روابط کار و مدیرکل جبران خدمت این وزارتخانه بههیچوجه گزارشی از وضعیت راهاندازی این سامانه ارائه ندادهاند و ظاهراً تمایلی هم به راهاندازی آن ندارند.
اکنون با وجود گذشت نزدیک به دو سال از وعده وزارت کار برای راهاندازی سامانه جامع روابط کار و ایجاد بانک اطلاعاتی از میزان قراردادهای موقت و دائم هنوز خبری از راهاندازی رسمی و فعالیت آن در سراسر کشور نیست.