به گزارش رویداد ایران از پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست، حمید ظهرابی افزود: این شایعات از سوی عده ای با هدف دست اندازی به تالاب های گمیشان و میانکاله منتشر شده است.
وی اظهار داشت: تنها محلی که سازمان حفاظت محیط زیست بر اساس دلایل کارشناسی انجام لایروبی را منوط به انجام مطالعات ارزیابی زیست محیطی اعلام کرده بود، لایروبی کانال خوزینی و حذف تپههای چپاقلی در حد فاصل دریای خزر و خلیج گرگان بود که این محدوده و کانال مذکور، هیچ گونه ارتباطی با سیلاب اخیر نداشته اند و حتی با گذشت چندین روز از جاری شدن سیل نیز، سطح آب در خلیج گرگان و تالاب میانکاله تغییری نداشته و پایینتر از حد نرمال بلند مدت خود است.
ظهرابی خاطرنشان کرد: بر اساس تصمیمات اتخاذ شده در ستاد نجات خلیج گرگان در خردادماه 1397، شرکت آب منطقهای گلستان موظف به لایروبی رودخانههای قرهسو، سرکلاته، گز، باغو، ولفرا، وطنا، بالا جاده، ششدانگه، شصت کلاته، نامن و میاندره بوده است که این اقدام انجام شده و گزارشهای آن به دبیرخانه کمیته ملی نجات خلیج گرگان ارسال شده است.
وی با تاکید بر نقش تالاب ها در کنترل سیلاب ها گفت: پیش از وقوع سیل 30 کیلومتر از کانالهای آبرسان منتهی به تالاب های سهگانه آلاگل، آلماگل و آجیگل در استان گلستان لایروبی شده بود که این تالاب ها در کنترل سیل اخیر نقش بسزایی داشتند.
ظهرابی افزود: در سال 1397 از محل اعتبارات طرح حفاظت و احیای رودخانهها و تالابهای در معرض خطر، اقدام به این لایروبی کرده بود که همین امر موجب هدایت بخشی از سیلابهای حوضه اترک به این تالابها شده و شواهد و اسناد موجود نشان دهنده نقش موثر این تالابهای طبیعی در کاهش حجم سیلابهای اخیر است.
وی اظهار داشت: فقط تالاب های سه گانه آلاگل، آجی گل و آلماگل تقریبا معادل سدهای استان گلستان آب در خود ذخیره کرده اند.
معاون سازمان محیط زیست گفت: استعلام برای لایروبی کانال موسوم به خزر که توسط فرماندهی مرزبانی (دریابانی) درخواست شده بود ماه ها قبل پاسخ مثبت گرفت و مجوزهای لازم برای آن صادر شد.
ظهرابی تصریح کرد: این کانال در محدوده تالاب گمیشان، در سال گذشته به طور کامل لایروبی و به دریای خزر متصل شده است.
وی ادامه داد: علاوه بر کانال خزر، پروژه زهکشی در منطقه گمیشان در دو قطعه 10 هزار هکتاری (شمال شهر گمیشان) و پنج هزار هکتاری (جنوب غربی شهر گمیشان) و زهکشهای رهبری، صفا ایشان، ناردانلی و قره کیله در مجموع به طول 140 کیلومتر اصلی و 170 کیلومتر فرعی در سالهای 96 و 97 لایروبی شده و به تالاب گمیشان متصل شدهاند.
ظهرابی افزود: سازمان حفاظت محیط زیست پس از وقوع سیلاب و پیش از رسیدن روان آبها به منطقه گمیشان نیز اقدام به بازگشایی 40 نقطه از کانال موسوم به خزر در محل تالاب گمیشان کرد که موجب افزایش حجم آبگیری و انتقال آب به بخش شمالی این تالاب شد.
وی تاکید کرد: در اثر این اقدامات آب بخش جنوبی تالاب به سمت بخش شمالی آن منتقل شد و بیش از ٥٠ متر نسبت به روز آغاز سیل عقب نشینی کرده و آمادگی پذیرش سیلاب دارد.
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست خاطرنشان کرد: با وجود لایروبیهایی که با مجوز این سازمان انجام شده، بررسیهای اولیه حاکی از آن است که طرح زهکشی استان گلستان برای برآورد حجم روان آب از دقت کافی برخوردار نبوده و احتمالا یکی از دلایل عدم توفیق در تخلیه مناسب و کامل سیلابها در این استان، همین امر بوده است.
این مقام مسئول گفت: عدم درک صحیح از توسعه و بی توجهی به معیارهای توسعه پایدار، تخریب و تغییر کاربری غیر اصولی اراضی بالادست حوضه آبخیز فشار بالاتر از ظرفیت اکولوژیک بر منابع طبیعی و محیط زیست حوضه ها، عدم لایروبی به موقع مسیلها و رودخانهها، ساخت و ساز و تصرف حریم و بستر رودخانهها و سرشاخهها، عدم مدیریت اصولی منابع آب، ناکافی بودن طرحهای آبخیزداری و اجرای غیراصولی سازه هایی مانند پل ها، راهها، راهآهن، توسعه بیضابطه شهری و عدم اجرای سیلبند در اطراف شهرهایی نظیر آققلا و گومیش تپه که در دشت های سیلابی واقع شده اند، مسایلی هستند که در تشدید اثرات و خسارات سیلاب موثر بودهاند.
سازمان محیط زیست مخالف لایروبی نهرهای منتهی به گرگانرود نیست
معاون محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: برخلاف برخی شایعات این سازمان با هیچ یک از طرح های لایروبی رودخانهها، زهکشها و نهرهای مناطق تحت آبگرفتگی سیلاب اخیر در حوضه اترک، گرگانرود و قرهسو مخالفتی نداشته و به تمامی استعلامها پاسخ مثبت داده است.
بیشتر بخوانید
امتیاز: 0
(از 0 رأی )
نظرهای دیگران