احیای کشت توتون در شهرستان مینودشت در شرق استان گلستان به اعتقاد کارشناسان میتواند در افزایش درآمد کشاورزان و نیز ایجاد اشتغال برای مردم بهویژه نسل جوان این شهرستان بسیار مؤثر باشد.
پیشینه کشت توتون در شهرستان مینودشت را میتوان حداقل یک تا دو دهه قبل از تأسیس نخستین اداره دخانیات این شهرستان در سال 1330 هجری خورشیدی شمسی برآورد کرد و اینکه کشت این محصول در نوع خود از محصولات کمنظیر و موردتوجه مردمان این دیار بوده است.
باوجود طولانی بودن دوره کشت و برداشت توتون که با اندکی ارفاق حدود یک سال یعنی از ماه اسفند که در خزانه بذرپاشی شده تا زمان انتقال به زمین و مراحل داشت و حداقل پنج مرحله برداشت آن تا بهمن سال آینده، به طول میانجامد، درآمد نسبتا خوبی را عاید کشاورز میکند.
دیم بودن اراضی و نیاز اندک آن به آب مهمترین فایده کشت این محصول در اراضی شیبدار و کم بازده است که حتی میتوان آن را در اراضی کم بازده مناطق دشت نیز کاشت و جایگزین محصول شالی کرد.
میانگین درآمد 200 میلیون ریال در هر هکتار رقم قابلتوجهی است که یک خانوار چهار تا پنج نفره در طول سال با برداشت میانگین یک تن برگ توتون از یک هکتار زمین کم بازده خود به دست میآورد و اعضای خانواده میتوانند در طول سال به این حرفه مشغول شوند.
خرید تضمینی توتون از دیگر مزایای توسعه کشت این محصول است و بر اساس اعلام متولیان امر، امسال با 30 درصد افزایش قیمت هر کیلوگرم درجهیک آن 250 هزار ریال توسط شرکتهای دخانی منطقه خریداری میشود.
رفع بیکاری جوانان با کشت توتون
شهرستان مینودشت که از 70 یا 80 سال قبل از مراکز مهم کشت توتون در استان گلستان بوده، ظرفیت مناسبی برای احیای مجدد کشت این محصول دارد که علاوه بر افزایش درآمد کشاورزان به رفع معضل بیکاری جوانان این شهرستان نیز کمک میکند.
نکتهای که فرماندار مینودشت به آن اشارهکرده و میگوید: احیای مجدد کشت توتون در این شهرستان که امسال سطح کشت آن حدود 580 هکتار است، با کمترین هزینه فواید خوبی ازجمله افزایش درآمد و ایجاد اشتغال برای کشاورزان و مردم منطقه به همراه دارد.
سید رضا طباطبایی گفت: بر اساس اعلام کارشناسان کشاورزی، کشت توتون نیاز به آب بسیار اندک دارد و میتوان با توجه به شرایط آب و هوایی مینودشت و نیز خشکسالی های اخیر و کمبود منابع آبی، آن را در اراضی کم بازده و شیبدار کشت کرد.
وی افزود: علاوه بر این با توجه به وجود 2600 بیکار در مینودشت، احیای کشت توتون در این شهرستان میتواند مشکل بیکاری جوانان این منطقه را رفع کند و حتی از دیگر مناطق نیز میتوان نیروی کار به مینودشت اعزام کرد.
طباطبایی میگوید که بر اساس اعلام کارشناسان، هر هکتار کشت توتون برای 5 تا 10 نفر بهصورت مستقیم و غیرمستقیم شغل ایجاد میکند که با توسعه کشت این محصول تعداد زیادی شغل در مینودشت ایجاد میشود.
وی اضافه کرد: زمانی در سالهای 70 تا 72 سطح زیر کشت توتون در مینودشت 2 تا سه هزار هکتار بوده که این ظرفیت اکنون نیز وجود دارد و بایستی موردتوجه جدی کشاورزان و متولیان این بخش قرار گیرد.
فرماندار مینودشت با اشاره به سهمیه اشتغال این شهرستان در سال جاری که یک هزار و 760 نفر است، گفت: برای تحقق این میزان اشتغال باید تسهیلات چند صد میلیارد ریالی پرداخت کرد اما با توسعه کشت توتون، با کمترین حمایت مالی یعنی هر هکتار 100 تا 200 میلیون ریال برای حداقل پنج نفر شغل ایجاد میشود.
طباطبایی افزود: وقتی ظرفیت توسعه یک کشت در منطقه فراهم است و علاوه بر درآمد بالا، چند هزار شغل پایدار نیز ایجاد میکند باید موردحمایت تسهیلاتی قرار گیرد که با توجه به اهمیت موضوع، رایزنی با کارگروه اشتغال استان گلستان در حال انجام است.
وی با اشاره به وجود شرایط فرآوری توتون در مینودشت، گفت: اگر صنایع تبدیلی وابسته به این محصول نیز در شهرستان مستقر شود، ارزشافزوده و اشتغال بیشتری نصیب مردم این منطقه میکند.
فرماندار مینودشت همچنین با اشاره به مرغوبیت توتون این شهرستان بهویژه یک رقم آن به نام باسما که از رقمهای مرغوب در جهان است، اضافه کرد: حتی میتوان بخش قابلتوجهی از تولید این محصول را صادر کرد.
وی تصریح کرد: قطعا توسعه کشت توتون در منطقه علاوه بر رفع محرومیتها، به توسعه شهرستان نیز کمک زیادی میکند که باید موردتوجه و حمایت متولیان قرار گیرد.
توتون مینودشت از مرغوبیت بالایی برخوردار است
امامجمعه مینودشت نیز در مراسم افتتاح متمرکز طرحهای هفته دولت در سال جاری در این خصوص گفت: زمانی در شرق گلستان کشت پنبه و توتون رونق زیادی داشت که در این شهرستان با توجه به شرایط آب و هوایی، توتون از دیگر محصولات بیشتر کشت میشد.
حجتالاسلام سید حسین حسینی افزود: وقتی در کشور ما سالانه میلیاردها دلار صرف واردات مواد دخانی میشود، چرا نباید با کشت توتون در داخل، این نیاز تأمین شود، توتون در مینودشت از مرغوبیت بالایی برخوردار است و حتی میتوان آن را صادر کرد.
وی اضافه کرد: متأسفانه به نظر میرسد افرادی با کشت توتون و توسعه آن مخالفاند که از واردات سیگار سودهای کلان میبرند درحالیکه اگر کشت این محصول در مناطق مختلف ازجمله مینودشت احیا شود، حداقل فایده آن افزایش درآمد کشاورزان و ایجاد اشتغال پایدار برای خانوادهها است.
حجتالاسلام حسینی تصریح کرد: توجه به ظرفیتهای داخلی مصداق بارز سیاستهای اقتصاد مقاومتی مدنظر رهبری است و باید از این ظرفیتها استفاده شود.