در سال جاری کمآبی این شهرستان به دلایلی از جمله خشکسالیهای مداوم شدت بیشتری یافته و این در حالی است که مهمترین علت آنها به گفته کارشناسان مشکلات مدیریتی است. در این میان برداشت بیرویه از منابع آبهای زیرزمینی توسط پالایشگاه فجر و تأمین آب فضای سبز ایجادشده در شهرکهای بزرگ مسکونی نفت خود نقش عمدهای در کمآبی شهرستان ایفا کرده است. گفتنی است شرکتهای زیرمجموعه وزارت نفت بیش از ۴۰ حلقه چاه عمیق آب در منطقه حفر کردهاند و در حال بهرهبرداری آب از این چاهها هستند. طبق گزارش کارشناسان، در آینده نهچندان دور شهرستان جم با معضل جدی کمآبی روبرو خواهد شد که نهتنها سبب کنار گذاشتن کشاورزی در زمینهای شهرستان میشود، بلکه نتایج زیان باری چون مهاجرت گسترده مردم جم به استانهای دیگر را در پی دارد.
احداث سد و توسعه آبخیزداری
فرماندار جم در این زمینه گفت: مصرف بیرویه آب در کشاورزی و آبیاری مزارع و عدم بهرهگیری از شیوههای نوین آبیاری، خشکسالی جم را تشدید و تأمین آب شهرها و روستاها را با مشکلاتی مواجه کرده است. محمد حسینی با بیان اینکه ترویج فرهنگ صرفهجویی در آب از ضروریات است افزود: با مکانیزه کردن کشاورزی و استفاده از تجهیزات جدید در الگوی کشت و جایگزینی گونههای کمآببر در فضای سبز شهرستان میتواند تا حدودی در مصرف آب صرفهجویی کرد. این مقام مسئول تصریح کرد: پروژه شیرین سازی و انتقال آب از دریا به جم در دستور کار وزارتخانههای نفت و نیرو قرارگرفته که با پیشرفت قابلتوجه در بخشهایی از پروژه، در آینده نهچندان دور به شبکه آب شهری وصل خواهد شد. نماینده عالی دولت در شهرستان جم ابراز امیدواری کرد: طرحهای آبخیزداری و آبخوانداری در کنار احداث سد باغان میتواند در حل بحران آب شهرستان نقش عمده داشته باشد که باید بهصورت جدی پیگیری و اجرا شود.
وضعیت آب جم نگرانکننده است
نایبرئیس شورای اسلامی جم نیز وضعیت آب شهرستان جم را نگرانکننده توصیف کرد و گفت: وضعیت خشکسالی مشکلات زیادی را در حوزه آب شرب در جم ایجاد کرده است. علی پریشان خاطرنشان کرد: شرکتهای نفتی عامل کاهش منابع و بحران آب در شهرستان جم هستند که محدود کردن این شرکتها در برداشت بیرویه آب از سفرهها و منابع زیرزمینی آب این شهرستان ضروری است. او افزود: امروز موضوع آب جم یک «فوق بحران» است که اگر فکر اساسی نکنیم در صنعت، کشاورزی، شبکه خانگی، دچار مشکلات جدی میشویم. نایبرئیس شورای اسلامی جم تصریح کرد: آنچه مشخص است اینکه منابع آب شهرستان دیگر ظرفیت برداشت بیشتر را ندارند و ادامه این روند طی چند سال آینده، دشتهای جم و ریز را بهطور کامل خشک میکند. پریشان با بیان اینکه انتقال طرح آبرسانی سیراف به جم و دیگر طرحها نوشدارو بعد از مرگ سهراب است تأکید کرد: چگونه و با چه هزینهای سفرههای آب زیرزمینی که در اثر برداشتهای بیرویه شرکتهای نفتی در طول ۳۵ سال از بین رفته ترمیم و بازسازی میشود. او با طرح این سؤال که آیا اختصاص سالیانه مبلغی ناچیز جهت اجرای طرح آبرسانی، آبخیزداری و سد باغان میتواند پاسخگوی نیازها و معضلات حوزه آب باشد بیان داشت؛ بازسازی دوباره سفرههای آب زیرزمینی امری محال است.
جیرهبندی آب در جم
رئیس شورای اسلامی جم نیز اظهار داشت: هماکنون به دلیل بحران آب قسمتهای از شهرستان جم با جیرهبندی آب در تمام سال مواجهاند که حتی در فصل تابستان فقط یک یا دو ساعت از نعمت آب بهرهمندند. عبدالحسین اکسیر با بیان اینکه تسریع در اجرای سد باغان ضروری است افزود: حوزه آبریز سد باغان، ۷۵۰ کیلومترمربع مساحت و سالانه ۲۴ میلیون مترمکعب سیلاب دارد که با توجه به حضور صنعت نفت در منطقه، نیاز است با تعامل، گامهای مهمی در راستای اجرایی شدن این امر برداشته شود. او افزود: آب زیادی برای فضای سبز ایجادشده شهرکهای مسکونی نفت مصرف میشود که لازم به مدیریت صحیحی دارد. اکسیر ابراز امیدواری کرد: با اجرای طرح آبخیزداری در شهرستان جم، شاهد بهبود وضعیت آب این شهرستان در سریعترین زمان ممکن باشیم.