حیدر آسیابی، رئیس کل دادگستری استان گلستان در همایش تجلیل از چهرههای ماندگار صلح استان گلستان با اشاره به تأثیرگذاری بزرگان، ریشسفیدان و علمای شیعه و سنی در روند صلح و سازش گفت: تاکنون ۱۸ محکوم به قصاص با تلاش معتمدان و پویشهای مختلفی که در استان برگزار شده، از قصاص نجات یافتهاند. این اقدام علاوه بر جلوگیری از آسیبهای اجتماعی، موجب تحکیم روابط بین اقوام و مذاهب در گلستان شده است.
آسیابی از فعالیت ۱۱۳ هیئت صلح در استان خبر داد و گفت: ۵۰۰ پرونده از ورود به چرخه قضایی جلوگیری شده و هدف ما این است که صلح و سازش را به مرحله قبل از تشکیل پرونده برسانیم. نمونهای از این اقدامات در جریان سفر ریاست قوه قضاییه به گلستان رقم خورد که منجر به مصالحه بین سازندگان و خریداران یک مجتمع طلافروشی شد.
وی با بیان اینکه به طور میانگین ۴۵ درصد پروندهها به صلح و سازش ختم شد، افزود: در قالب پویشهای مختلفی که در راستای صلح و سازش، برگزار شد از ورود به زندان ۳۸ نفر گلستانی جلوگیری شد.
آسیابی، صلح و سازش را یک ضرورت اجتماعی دانست و گفت: این ضرورت برای استحکام روابط اجتماعی لازم است از سویی دیگر صلح و سازش، طرفین پرونده را با رضایت از مراجع قضایی و شورای حل اختلاف خارج میکند لذا برای قوه قضاییه و طرفین پرونده، مصالحه بر رسیدگی قضایی پرونده و صدور حکم ارجحیت دارد.
رئیس کل دادگستری گلستان با تأکید بر اهمیت سازش در کاهش دعاوی قضایی افزود: این فرهنگ نهتنها یک ضرورت اجتماعی بلکه توصیهای دینی و قرآنی است و در بسیاری از پروندههای قصاص، اولیای دم در جلسات صلح و سازش به رضایت رسیدهاند.
نخستین همایش تجلیل از چهرههای ماندگار صلح و تجلیل از افراد فعال در سازش پروندهها و اهدا جایزه صلح با حضور معاون رییس قوه قضاییه و رییس مرکز حل اختلاف کشور برگزار شد که با وجود تشکیل دادگاه صلح حجم ارجاع به شورای حل اختلاف کاهش پیدا کرده است اما باز هم همکاران ما در این شورا در زمینه صلح و سازش عملکرد خوبی داشتند.