ایسنا: مدیرکل دفتر زیستبومهای دریایی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: از آغاز قرن بیستم جمعیت فک خزری با کاهش ۹۰درصدی در سال ۲۰۰۵، به 100 هزار قلاده یا کمتر رسید و براساس آخرین گزارش از محققان دانشگاه لیدز انگلستان در سال ۲۰۱۵، میزان آن به ۷۰ هزار قلاده تقلیل یافته است.
فک خزری یکی از کوچکترین اعضای خانواده فکهاست که فقط در دریای خزر یافت میشود. به دلایل مختلف، جمعیت این حیوان با سرعت چشمگیری رو به کاهش است؛ بهطوریکه طبق لیست قرمز سازمان جهانی محیط زیست (IUCN)، گونه در معرض خطر انقراض محسوب میشود. در ماههای گذشته ۲۰ لاشه فک خزری به سواحل جنوبی دریای خزر در ایران رسیده است که به گفته مدیرکل دفتر زیستبومهای دریایی سازمان حفاظت محیط زیست، میتواند علل مختلفی مانند آلودگیهای دریایی، صید غیرمجاز و... داشته باشد. محمد طالبیمتین در گفتوگو با ایسنا درباره تعداد فکهای خزری اظهار کرد: این گونه در پایان قرن ۱۹ بیش از یک میلیون فراوانی داشته که از آغاز قرن بیستم جمعیت آن با کاهش ۹۰درصدی در سال ۲۰۰۵ به 100 هزار یا کمتر رسید و براساس آخرین گزارش از محققان دانشگاه لیدز انگلستان در سال ۲۰۱۵، میزان آن به ۷۰ هزار قلاده تقلیل پیدا کرده است.
او درباره علت مرگومیر فکهای خزری گفت: این موضوع دلایل متنوعی از جمله آلودگیهای دریایی (نفت و گاز)، زمینشناسی (تصاعد گازهای کف دریای خزر)، ماهیگیری غیرمجاز، بیماریها، سموم و... دارد.
علت مرگ فکها در دست بررسی است
به گفته طالبیمتین، لاشههای رسیده به سواحل ایران از طریق جریانات دریایی خزر با توجه به اینکه بعد از گذشت زمان بسیار به ساحل میرسند، غالبا بسیار پوسیده و در مرحله تجزیه هستند و مناسب تشخیص جهت علتیابی مرگومیر نیستند. بااینحال، علت مرگ فکها در دست بررسی و تحقیق است که مطالعات کشورهای همسایه علل ذکرشده را شناسایی کرده است. مدیرکل دفتر زیستبومهای دریایی سازمان حفاظت محیط زیست در پاسخ به این پرسش که چه اقداماتی با سایر کشورهای حاشیه دریایی خزر برای کاهش این تلفات انجام دادهاید، توضیح داد: تاکنون مکاتباتی از سرکنسولگری کشورمان در قزاقستان و همچنین سفارت جمهوری اسلامی ایران در روسیه درخصوص اطلاعرسانی برای بررسی تلفات فک خزری از سوی آن کشورها داشتیم، ولی هنوز علت مشخص و دقیقی درباره این تلفات تعیین نشده و با توجه به زمانبربودن تشخیص علل ویروسی و میکروبی، موضوع در دست بررسی است.
منبع: sharghdaily-949337