hamburger menu
search

redvid esle

redvid esle

رویداد ایران > رویداد > علمی > (تصاویر) همه چیز در مورد X۳۲؛ نسخه اولیه جنگنده نسل پنجمی بوئینگ

(تصاویر) همه چیز در مورد X۳۲؛ نسخه اولیه جنگنده نسل پنجمی بوئینگ

به گفته وزارت نیروی دریایی ایالات متحده (DON)، طراحی نهایی در نهایت به X-۳۵ تعلق گرفت، زمانی که لاکهید مارتین قرارداد توسعه و نمایش سیستم (SDD) را در اکتبر ۲۰۰۱ دریافت کرد.

از زمان عرضه در سال ۲۰۰۶، جنگنده F-۳۵ ساخت لاکهید مارتین به نماد نیروی هوایی و ناوگان جت‌های جنگنده ایالات متحده تبدیل شده است.

به گزارش روزیاتو، ریشه‌های F-۳۵ به پروژه جنگنده سبک وزن معمولی مقرون به صرفه (Common Affordable Lightweight Fighter (CALF)) برمی گردد که بعداً در دهه ۱۹۹۰ در برنامه جنگنده تهاجمی مشترک (Joint Strike Fighter (JSF)) ادغام شد.

در پایان بوئینگ و لاکهید مارتین به ترتیب نسخه‌های اولیه X-۳۲ و X-۳۵ را برای انتخاب طرح نهایی توسط نیرو‌های هوایی چندین کشور ارائه کردند.

همه چیز در مورد X۳۲؛ نسخه اولیه جنگنده نسل پنجمی بوئینگ که مغلوب F-۳۵ شد

باختن قرارداد به F-۳۵

با این حال، علیرغم بهترین تلاش‌های بوئینگ، قرارداد برنامه SDD به لاکهید مارتین اعطا شد. بر اساس گزارش سالانه بوئینگ در سال ۲۰۰۱، این شرکت هزینه‌ای ۴۶ میلیون دلاری را برای برنامه Joint Strike Fighter و دارایی‌های تولید بی فایده ثبت کرد. لاکهید مارتین در گزارش سالانه خود برای سال ۲۰۰۱ گفت که پس از برنده شدن در این قرارداد، سفارشاتی به ارزش ۱۸ میلیارد دلار ثبت کرده است.

در طول مرحله SDD، تیم تحت رهبری لاکهید مارتین ۲۲ فروند هواپیما (۱۴ هواپیمای مخصوص پرواز آزمایشی و ۸ فروند هواپیمای آزمایش زمینی) تولید کرد.

این شرکت برآورد کرد که تولید کم‌میزان این جت جنگنده، که «پیش‌بینی می‌شد سنگ بنای توانایی دفاعی آینده برای ایالات متحده و شرکای متحدش باشد» در سال‌های ۲۰۰۶-۲۰۰۵ آغاز خواهد شد. لاکهید مارتین قصد داشت از سال ۲۰۱۲ جنگنده اف-۳۵ را با نرخ بالاتری تولید کند.

بررسی اجمالی محصول تاریخی بوئینگ نشان می‌دهد که X-۳۲A و X-۳۲B به ترتیب ۶۶ و ۷۸ پرواز آزمایشی انجام دادند. در حالی که بوئینگ و محصولش برنده قرارداد جنگنده تهاجمی مشترک نشد، اما این شرکت مدعی شده که آن را به عنوان یک “سرمایه گذاری استراتژیک” در نظر گرفته است. این بدان دلیل بود که این برنامه منجر به «پیشرفت‌های بسیاری در فناوری پنهانکاری و روش‌های طراحی و ساخت» شد و دستاورد‌های آن در توسعه و ساخت جنگنده F/A-۱۸E/F Super Hornet و پرنده بدون سرنشین X-۴۵a مورد استفاده قرار گرفت.

X-۳۲A و X-۳۲B با یک خلبان، حداکثر بردی بین ۱،۱۱۱ تا ۱،۵۷۴ کیلومتر داشتند، طول بال آن‌ها به ۹.۱ متر می‌رسید. این جنگنده توسط یک توربوفن JSF-۱۱۹-PW-۶۱۴ ساخت پرت اند ویتنی کار می‌کرد که بیش از ۴۲،۰۰۰ پوند نیروی پیشرانه تولید می‌کرد تا این نسخه مفهومی از جنگنده‌ای نسل پنجمی را به هوا ببرد که وزن آن ۲۲،۶۷۹ کیلوگرم بود.

منبع: fararu-756264

امتیاز: 0 (از 0 رأی )
برچسب ها
نظرشما
کد را وارد کنید: *
عکس خوانده نمی‌شود
نظرهای دیگران
نظری وجود ندارد. شما اولین نفری باشید که نظر می دهد
آخرین اخبار مربوط به بیمه دات کام
قانون جدید افت قیمت خودرو