وحيد اميري، يکي از تأثيرگذارترين بازيکنان پرسپوليس و تيم ملي ايران، روز گذشته بهطور رسمی به ترابزوناسپور ترکيه پيوست. اين هافبک مليپوش در شرايطي ترکيه را بهعنوان مقصد لژيونرشدن خود انتخاب کرد که در دو دهه اخير، ترکيه اصلا محل مناسبي براي حضور بازيکنان ايراني نبوده است. اميري اما ميخواهد اين طلسم را بشکند. ضمن اينکه خبر ميرسد مجيد حسيني، ديگر بازيکن ايران در جام جهاني 2018، نیز امروز با ترابزون قرارداد خواهد بست. در ادامه نگاهي به حضور بازيکنان ايراني در ليگ همسايه غربي خواهيم داشت.
اولين بازيکن ايراني که در فوتبال ترکيه توپ زد، صدقياني، ملقب به پدر فوتبال ايران، از اولين بازيکنان ايراني بود که در اروپا بازي کرد. او که در ترکيه بزرگ شده بود، در اواخر قرن سيزدهم هجري شمسي و اوايل قرن چهاردهم در دو مقطع براي فنرباغچه بازي کرد. صدقياني يکي از بهترين بازيکنان ايران در آن سالها بود که در بلژيک و اتريش نیز توپ زد. در آن زمان، چون تيم ملي وجود نداشت، طبيعتا از او اثري در تيم ايران ديده نشد. بين حضور دوباره اولين و دومين ايراني در فوتبال ترکيه، وقفهای 60ساله افتاد. ناصر صادقي، بازيکن سابق در دهه 80 در تيم گلاتاسراي حضوري کوتاه داشت. او زماني دستيار مصطفي دنيزلي در پرسپوليس بود.
حضورهاي چندماهه
انتقال بازيکنان ايراني به ترکيه پس از جام جهاني 1998 دوباره رايج شد. رضا شاهرودي در سال 1998 به آتلاياسپور رفت و خيلي زود به مشکل برخورد کرد. او از آنجا به صورت قرضي به چين فرستاده شد و بعد از دو سال، با مشکلات زياد به ايران بازگشت که به دليل صادرنشدن رضايتنامهاش نتوانست مدتي براي پرسپوليس بازي کند. محمد خاکپور که سابقه بازي در ليگ سنگاپور را داشت، پس از جام جهاني 1998 راهي ترکيه و تيم واناسپور شد. خاکپور در ترکيه بعد از ۱۳ بازي در يک فصل، به ايران بازگشت و بعد از آن راهي بهمن تهران شد. انتقالهاي ناموفق ادامه پيدا کرد؛ سهراب بختياريزاده همراه محمد مؤمني به ارزروماسپور رفتند و بعد از يک سال به ايران بازگشتند؛ البته سهراب جزء بازيکنان خوششانس بود؛ او هم در ترکيه وضعيت بهتري نسبت به دیگر بازيکنان داشت و با حضور فيکس در خط دفاع تيمش، با ۲۰ بازي و يک گل زده، بيشترين تعداد بازي در سوپرليگ ترکيه را به نام خودش ثبت کرد و هم بعد از بازگشت از ترکيه توانست مجدد به استقلال بازگشته و سالها در سطح اول فوتبال ايران به فوتبال ادامه دهد. کاويانپور و کايزراسپور در سال 2006 پايان سراب ترکيه براي بازيکنان ايراني بود؛ بعد از اينکه تست دوپينگ اين بازيکن در ترکيه مثبت اعلام شد. پس از حضور ناموفق حامد کاويانپور در ترکيه، تا مدتها انتقال بازيکنان ايراني به فوتبال اين کشور متوقف شد.
محمد خاکپور، رضا شاهرودي، محمد مؤمني، سهراب بختياريزاده و حامد کاويانپور، همگي ميهمانهاي چندماهه بودند. در اين ميان، صحبت حضور خداداد عزيزي در ترکيه نیز پيش آمد که اين انتقال عملي نشد. بعد از گذشت چند سال، اما پيشرفت فوتبال در ترکيه و فراموششدن اتفاقات گذشته، مجدد اين مسير را براي ايرانيها باز کرد. دقيقا 10 سال پس از خروج کاويانپور از ترکيه، سه بازيکن موفق ايراني راهي ليگ اين کشور شدند. مهدي طارمي و رضاييان بازکننده اين مسير بودند؛ آنها تيم ريزهاسپور را انتخاب کردند؛ بازيکناني که خودشان خيلي زود از نيمه راه برگشتند. بازگشت طارمي از ترکيه بدون هزينه هم نبود و يک محروميت سنگين براي اين بازيکن و پرسپوليس به همراه آورد. رضاييان نیز فقط چند روز بيشتر از طارمي دوام آورد و به پرسپوليس بازگشت.
3 انتقال ناموفق و سقوط صادقيان
سجاد شهباززاده بازيکن بعديای بود که در سال 2016 راهي ترکيه شد؛ بازيکني که حضورش در ترکيه بيشتر از بازيکنان پرسپوليسي طول کشيد، اما در نهايت خيلي زود و بعد از چهار بازي و يک گل، به ايران بازگشت و به دليل محروميت استقلال و تراکتورسازي از نقلوانتقالات، بعد از مدتي بلاتکليفي راهي نفت تهران شد. سه انتقال بسيار ناموفق در سال 2016؛ دو بازيکن خيلي زود برگشتند و شهباززاده هم تنها چند ماه ميهمان ترکيه بود. با وجود اين سه انتقال ناموفق، درهاي ترکيه بسته نشد. پيام صادقيان در سال 2017 بعد از اينکه در اکثر تيمهاي ليگبرتري ناموفق بود، ترکيه را بهعنوان مقصد انتخاب کرد و فصل گذشته در عثمانلي بازي کرد. عثمانلي در پايان فصل سقوط کرد. صادقيان هم فعلا جاي بهتري پيدا نکرده است.
اميري دوازدهمين
حضور ايرانيها در ترکيه را بايد به سه مقطع تقسيم کرد؛ حسين صدقياني و ناصر صدقياني در سالهاي دور در اين مسير قرار گرفتند. در مقطع دوم که بين اواسط دهه 70 تا اواسط دهه 80 شکل گرفت، محمد خاکپور، رضا شاهرودي، محمد مؤمني، سهراب بختياريزاده و حامد کاويانپور راهي ليگ ترکيه شدند که همه ناموفق بودند. مقطع سوم از سال 1395 شروع شد و حالا پس از رامين رضاييان، مهدي طارمي، سجاد شهباززاده و پيام صادقيان، وحيد اميري دوازدهمين ايراني ليگ ترکيه محسوب ميشود. اگر اتفاق عجيبي رخ ندهد، مجيد حسيني سيزدهمين خواهد بود.+
امیری پس از پیوستن به ترابزون:
میدانم انتظارات از من بالاست
وحید امیری که روز جمعه در تستهای پزشکی باشگاه ترابزوناسپور ترکیه شرکت کرده بود، با امضای قراردادی دوساله، رسما به این تیم ترکیهای پیوست. ترابزوناسپور فصل گذشته در رده پنجم سوپرلیگ ترکیه قرار گرفت و وحید امیری اولین بازیکن ایرانی تاریخ این تیم خواهد بود. جدیدترین لژیونر فوتبال ایران در نشست خبری خود از آمدن به این تیم ترکیهای ابراز خوشحالی کرد. او گفت: «خیلی خوشحال هستم که به ترابزوناسپور آمدهام. میدانم که ترابزوناسپور تیم بزرگی در ترکیه است و هوادارانش قطعا خواستههای زیادی از این تیم دارند. همینطور واقف هستم که انتظار زیادی از من است و امیدوارم بتوانم بهترین عملکردم را در زمین برای تیم جدیدم داشته باشم». وحید امیری در حالی به این تیم ترکیهای میرود که گفته میشود در روزهای آتی مجید حسینی هم به این تیم خواهد رفت.
مقصد نامطمئن
وحيد اميري، يکي از تأثيرگذارترين بازيکنان پرسپوليس و تيم ملي ايران، روز گذشته بهطور رسمی به ترابزوناسپور ترکيه پيوست.
امتیاز: 0
(از 0 رأی )
نظرهای دیگران