به گزارش اکوایران؛ روسیه یکی از بزرگترین تولیدکنندگان و تامینکنندگان گندم در جهان محسوب میشود که با توجه به این امتیاز توانسته قیمت جهانی گندم را براساس میزان عرضه تعیین کند. این کشور پس از جنگ اوکراین و به منظور کنترل بازار جهانی گندم اقدام به تعیین عوارض هفتگی برای صادرات گندم کرد و با این شرایط شاهد اثرگذاری این کشور در بازار جهانی گندم بودهایم. کاوه زرگران با اشاره به کلیات لایحه بودجه سال آینده کشور گفت: در لایحه بودجه سال آینده قیمت گندم برای خرید تضمینی 19هزار و 500 تومان در نظر گرفته شده است. رقمی پیشنهادی از سوی سیاستگذاران در حالی است که هماکنون گندم باکیفیت در کشور روسیه از کشاورز 12 هزار روبل برای هر تن خریداری میشود، که با این شرایط قیمت یک کیلوگرم گندم روسی با کیفیت در محل تولید معادل 6هزار و 700تومان یک سوم قیمت گندم ایرانی است.
به گقته زرگران، در بند ث تبصره 8 اصلاحیه لایحه بودجه 1403 آمده است که خرید تضمینی گندم توسط شرکت مباشر دولتی در سال آینده صرفا در سقف مصارف یارانهای نان صورت میگیرد که اتفاق خوبی است به شرطی که برای این خرید قیمت واقعی در نظر گرفته شود. اما این نکته را باید در نظر گرفت که در نظر گرفتن قیمت ۱۹ هزار و ۷۰۰ تومانی برای خرید گندم تضمینی انتقاد کرد و گفت:قیمت یک کیلو گندم روسی در محل تولید معادل ۶هزار و ۷۰۰تومان است.
او با اشاره به قیمت گندم در بازارهای جهانی افزود: با توجه به قیمت جهانی گندم در صورتی که دولت بخواهد بنا بر هر سیاستی پول بیشتری به کشاورز پرداخت کند بهتر است مابهالتفاوت مبلغ را تحت عنوان یارانه کشت به گندمکار بدهد و قیمت گندم را مطابق قیمت واقعی بینالمللی تنظیم کند.
رئیس کمیسیون تسهیل و توسعه تجارت اتاق تهران ادامه داد: خرید گندم با قیمت 19500 هزار تومان در هر کیلو معادل 390 دلار در هر تن است؛ در حالی که آرد تولیدی روسیه امروز با قیمتی کمتر از 300 دلار به عراق صادر می شود.
زرگران با اشاره به بار سنگین مالی 156 هزار میلیارد تومانی دولت در سال زراعی گذشته برای خرید تضمینی بیش از 10 میلیون و 600 هراز تن گندم از کشاورزان عنوان کرد: تعیین قیمت 19هزار و 500 تومانی بیتوجهی به واقعیتهای بازار است و فشار زیادی به دولت وارد خواهد کرد. در نهایت دولت بهتر است گندم با قیمت واقعی خریداری کند و اگر میخواهد از کشاورز برای تولید این محصول استراتژیک حمایت کند، جداگانه و بهصورت مشوق به کشاورز پرداختی داشته باشد.
منبع: ecoiran-53112