طرح استحکامبخشی و لرزهخیزی قلعه تاریخی فلک الافلاک سالهاست که به دلایل مختلفی مسکوت مانده و امروز شاهد مشکلاتی در این بنای تاریخی هستیم، مشکلاتی که با هشدار مسئولان ملی و استانی نیز مواجه شده تا نماینده ولیفقیه در لرستان بگوید که با استمرار بیتوجهیها این بنای عظیم به تلی از خاک تبدیل میشود. نمزدگی دیوارههای قلعه باستانی قلعه فلک الافلاک، گلسنگهایی که روی دیواره دیده میشود، وجود موزههای مردمشناسی و باستانشناسی در داخل این بنای منحصربهفرد و آسیبهای ناشی از فعالیت این موزهها و ... همه و همه مشکلاتی است که این بنای تاریخی با آن دست در گریبان است. اخیرا هم دیوار تاریخی عمارت سربازخانه براثر صاعقه تخریب شد تا فهرست بدبیاریها در حریم این بنای تاریخی تکمیل شود.
اما بهرغم اهمیت این بنای باستانی همچنان طرح استحکامبخشی فلک الافلاک با مشکلات جدی درزمینه تخصیص اعتبار مواجه است.
طرحی که در نطفه خفه شد
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری لرستان در آخرین اظهارات خود گفته بود که متأسفانه به دلیل نبود اعتبار این طرح استحکامبخشی در نطفه خفه و رهاشده است. سید امین قاسمی افزوده بود: در این رابطه پیگیریهایی در حال انجام داریم و اگر امسال بتوانیم اعتباری بگیریم کار استحکامبخشی قلعه را آغاز میکنیم و اگر آسیبی به قلعه واردشده را ترمیم میکنیم. وی در واکنش به اخبار و تصاویر منتشرشده در رسانهها درزمینه ترک برداشتن دیوارهای فلک الافلاک، معتقد است که نمیتوان بهطورقطع گفت که قلعه «ترک برداشته است» اما نیازمند تعمیر، مرمت و بهسازی است .
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری لرستان درباره اعتبارات موردنیاز برای مرمت و استحکامبخشی فلک الافلاک نیز گفته بود: در بحث مرمت قلعه ۱۵ میلیارد تومان اعتبار نیاز است که در صورت تأمین اعتبار، عملیات استحکامبخشی آن آغاز می شود
قاسمی مرمت این بنای باستانی را ضروری دانسته و یادآور شده بود: قلعه فلک الافلاک سازهای است که مربوط به ۲ هزار سال پیش بوده و در دوره قاجاریه یک بازسازی و مرمتی در آن صورت گرفته است، الآن از زمان مرمت جدی آن ۳۰۰ سال میگذرد؛ بنابراین قطعاً یکسری ایرادات جدی دارد.
او با تأیید اینکه ترکهای مویی در برجهای جلویی قلعه فلک الافلاک وجود دارد، ادامه داد: قلعه ساسانی سالانه نیازمند مرمت مستمر است و این اقدام نیز نیازمند اعتبار است تا نسبت به اصلاح و مرمت مستمر آن اقدام کنیم. مدیرکل اداره کل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری لرستان با یادآوری اینکه قلعه فلک الافلاک خواهناخواه سالانه باید مرمت شود و ما نیز برای استحکامبخشی آن پیگیری میکنیم، معتقد است که ابتدا باید تملک و آزادسازی حریم قلعه انجام شود.
وعده برای تأمین اعتبار مرمت
این اظهارات در حالی است که بارها در دیدارها و سفرهای مسئولان ملی درخواست تأمین اعتبار استحکامبخشی و مرمت فلک الافلاک مطرحشده است که آخرین مورد آن در حاشیه بازدید علیاصغر مونسان از غرفه لرستان در نمایشگاه سراسری گردشگری بود. وی در واکنش به مطالبه رسانهها برای تأمین اعتبار مرمت فلک الافلاک گفت: در این راستا نیز اعتبارات لازم را اختصاص خواهیم داد. رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری تأکید کرد: قلعه فلک الافلاک یکی از بناهای مهم کشور محسوب میشود و بهطورقطع اعتبار موردنیاز در این زمینه اختصاص پیدا خواهد کرد. این قول مونسان در حالی است که همچنان فلک الافلاک چشمبهراه تحقق وعدهها باقیمانده است.
اخذ سند قلعه فلک الافلاک
سید موسی خادمی استاندار لرستان هم ضمن تأکید بر لزوم حفظ و مرمت فلک الافلاک گفته است: موضوع حفاظت از میراث فرهنگی و طبیعی مسئله بسیار مهمی برای استان است و با بررسی این حوزه به هویت باستانی خود بیشتر پی میبریم. واو بر لزوم حفظ این میراث برای آیندگان تأکید کرد و گفت: هویت تاریخی برای نسلهای بعد بسیار مهم است بنابراین وظیفه ما حفظ، صیانت و نگهداری از این آثار است. استاندار لرستان با بیان اینکه قلعه فلک الافلاک تاکنون سند نداشته است، ادامه داد: با پیگیریهای مکرر طی چند ماه گذشته در ابتدای سال جاری موفق به اخذ سند برای این اثر برجسته شدیم که آن را به میراث فرهنگی انتقال خواهیم داد تا موضوع ساماندهی انجام شود. خادمی اظهار کرد: در سال جاری بیش از ۵۰ درصد اعتبارات توازن منطقهای را به سمت مباحث گردشگری و میراث فرهنگی هدایت میکنیم.