استئوسپرموم تیرهای از گیاهان گلدار است که زیرمجموعه گل آفتابگردان محسوب میشود. استئوسپرموم نمونه های بسیار متنوعی را شامل می شود.
گیاه استئوسپرموم با نام انگلیسی Osteospermu شناخته می شود و از خانواده آفتابگردان ها است. این گیاه بومی آفریقا است و نام های دیگری همچون استئوسپرموم، داوودی آفریقائی، گل مینای آفریقائی هم دارد.
تاکنون حدود ۵۰ گونه از استئوسپرموم شناخته شده است که ۳۵ گونه آن از آفریقا آمده است.
استئوسپرموم یا مینای آفریقایی گیاهی علفی و چند ساله و از دسته گیاهان زینتی است. اگر در شرایط هوایی مساعدی قرار گیرد، می تواند به عنوان پوشش گیاهی جذابی به کار رود.
مینای افریقایی برگ های نقره ای و گل های آفتابگردانی زیبا دارد. علاوه بر کاشت آن به دلیل زیبایی، گاهی به عنوان تثبیت کننده خاک در بعضی از مناطق نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
این گیاه، از دسته گیاهان مقاوم است و با شرایط محیطی مختلف سازگاری دارد، از جمله می تواند در شرایط سخت ساحلی با تابستان های داغ، شن های روان، باد های شدید، افشانه آب و نمک و باران کم گسترش یابد.
ویژگی ظاهری آن شامل ساقه های ضخیم و کرک دار و کمی چسبناک است. برگ های آن معطر و نیزه ای شکل هستند و پار پهنک های عمیق دارند. ساقه آن در هر محلی که با خاک در تماس قرار بگیرد ریشه می دهد.
سرگل های بزرگی با گلچه های شعاعی به رنگ کرمی- سفید، صورتی یا برنزی دارد که در سطح زیرین به رنگ بنفش تا قرمزند و مرکز آن با گلچه های لوله ای بنفش تا سیاه پر شده است. سرگل در روز باز و در شب یا روز های ابری بسته می شود.
شرایط نگهداری گیاه استئوسپرموم
نگهداری از مینای آفریقایی بسیار آسان است.
دما: استئوسپرموم تقریبا به سرما مقاوم است. حداقل دمای قابل تحمل برای آن، ۱۰ درجه سانتی گراد و حداکثر دما ۳۰ درجه سانتی گراد است و در حالت کلی دمای مطلوب این گیاه بین ۲۰ تا ۲۴ درجه سانتی گراد است.
آبیاری: نیاز آبی استئوسپرموم متوسط است، به این معنا که در برابر خشکی مقاومت دارد. در اوایل کاشت این گیاه، وقتی هنوز تازه و جوان است، به آب بیشتری نیاز دارد، اما با بالا رفتن سن آن، زمان آبیاری را طولانی تر کنید. نکته مهم در آبیاری این گیاه این است که در فواصل میان دو آبیاری، باید خاک گیاه خشک شده باشد.
نور: استئوسپرموم در روز حداقل ۶ تا ۸ ساعت نور مستقیم خورشید نیاز دارد، به عبارتی این گل، به نور کامل آفتاب احتیاج دارد. اگر نور کافی به این گیاه نرسد، گلدهی تحت تاثیر قرار می گیرد و میزان آن کم می شود. در تابستان محل های سایه آفتاب نیز مناسب است.
خاک مناسب: خاک های سبک و حاصلخیز و با زهکشی مناسب برای استئوسپرموم لازم است. اگر آن را در گلدان نگه می دارید، به مخلوطی از دو قسمت خاک مرغوب باغچه، یک قسمت خاک برگ پوسیده، یک قسمت پیت ماس نیاز دارید.
تغذیه: کودهای کامل در هنگام رشد و نمو برای این گیاه مناسب است.
رطوبت: رطوبت مناسب برای مینای افریقایی، رطوبت نسبی متوسط هوا یعنی بین ۴۰ تا ۷۰ درصد است. توجه داشته باشید که این گیاه مدر کان های گرم و آفتابی و مناطق ساحلی با تابستان های گرم خوب رشد می کند اما در مناطق بیابانی رشد خوبی ندارد.
تکثیر گیاه استئوسپرموم
برای تکثیر استئوسپرموم، در یک سبد پلاستیکی میوه یا گلدانی با دهانه بزرگ ولی عمق نسبی کم، ترکیبی از ۶۰ درصد خاک باغچه، ۲۰ درصد ماسه و ۲۰ درصد کود حیوانی بریزید. ترکیب ۳۰ درصد کوکوپیت + ۵۰ درصد پیت ماس + ۲۰ درصد پرلیت هم برای این کار مناسب است.
بعد از این مرحله، خاک را خوب آب بدهید تا خاک نشست کند، سپس بذرهای گل را روی سطح خاک بپاشید. حالا لازم است حدود نیم سانت روی بذرها کود دامی کاملا پوسیده سرند شده یا ورمی کمپوست بریزید و مجدد به آرامی با آبپاش آب بدهید.
در صورتی که به کود دسترسی ندارید، می توانید از همان خاکی که برای کاشت بذرها در گلدان ریختید، استفاده کنید. با این حال بهتر است قبل از شروع به کار کاشت، کود دامی تهیه کرده باشید تا جوانه ها به خوبی رشد کنند و قوی شوند. دقت کنید که کود دامی مورد استفاده باید چند ساله، کهنه، پوسیده، خشک و سرند شده باشد. به هیچ عنوان از کود دامی تازه استفاده نکنید.
بعد از این مراحل مدتی صبر کنید تا جوانه های گیاه مورد نظر چهار یا شش برگ در آورند یا حدود ۵ تا ۸ سانت رشد کنند. حالا آنها را از خزانه در بیاورید و در گلدان یا محل مورد نظرتان بکارید.
از پاشیدن بذر از ابتدا در محل مورد نظر خودداری کنید، چراکه در این صورت، بذرها به طور نامنظم روی زمین می افتند و بعد از رشد، گیاهان نامرتب و نزدیک به هم خواهید داشت.
منبع: موبنا
منبع: faradeed-158097