15 فوریه برابر با 2 بهمن ماه در تقویم شمسی به عنوان روز جهانی کودکان مبتلا به سرطان (World Pediatric Cancer Day) نامگذاری شده است.
این رویداد بهانهای شده است تا برای آنکه موسسات و مردم حمایت خود را از کودکان مبتلا به سرطان و خانوادههای آنها ابراز دارند و همچنین تلاشهایی در جهت آگاه سازی مبتلایان، خانوادهها و سایرین صورت بپذیرد.هدف سازمان جهانی در راستای ایجاد افزایش بهبودی حاصل از درمان در سرطان کودکان تا سال 2030 است.
نکته مهم این است که کودکان مبتلا به سرطان برای بهبودی به تنهایی نمی توانند این بیماری را شکست دهند. برای نجات کودکان مبتلا به سرطان نیاز به همکاری تیمی و اطلاع رسانی عمومی بخصوص به والدین است.
- ربان طلایی رنگ، نماد این روز است.
- سالانه حدود ۴۰۰ هزار کودک و نوجوان (۰ تا ۱۹ سال) در جهان مبتلا به سرطان تشخیص داده میشوند.
- شایعترین انواع سرطانها در کودکان شامل لوکمیها، سرطانهای مغز، لنفومها و تومورهای سالید (توپر) از قبیل تومورهای نوروبلاستوما و ویلمز هستند.
- در کشورهای با درآمد بالا بیش از ۸۰٪ کودکان مبتلا به سرطان درمان قطعی میشوند. این نرخ در کشورهای با درآمد پایین و متوسط کمتر از ۳۰% است.
- در صورت مراقبت و دسترسی به امکانات مناسب، تا 80 درصد از کودکان مبتلا می توانند بر این بیماری غلبه کرده و زندگی سالمی داشته باشند اما این درحالی است که در کشورهای با درآمد پایین و یا متوسط به دلیل کمبود امکانات مراقبتی و پزشکی، سرطان جان 90 درصد از کودکان مبتلا را می گیرد.
انواع سرطان در کودکان
انواع سرطان هایی که بیشتر در کودکان اتفاق می افتد، با مواردی که در بزرگسالان مشاهده می شود متفاوت است. شایع ترین سرطان های کودکان عبارتند از:
- سرطان خون
- تومورهای مغز و نخاع
- نوروبلاستوما
- تومور ویلمز
- لنفوم (شامل هوچکین و غیرهوچکین)
- رابدومیوسارکوم
- رتینوبلاستوما
- سرطان استخوان (از جمله استئوسارکوم و سارکوم یوئینگ)