روز ملی خلیج فارس برابر با 10 اردیبهشت در نظر گرفته شده است. شورای عالی انقلاب فرهنگی با توجه به هدف قراردادن هویت فرهنگی و تاریخی ملت ایران، روز اخراج پرتغالیها از تنگه هرمز را بهعنوان روز ملی خلیجفارس نامگذاری کرد. در ادامه تاریخ این روز در تقویم شمسی سال جاری و تاریخچه مختصری از نامگذاری آن را برایتان آورده ایم:
روز ملی خلیج فارس در تقویم سال 1403 چه تاریخی است؟
روز ملی خلیج فارس در تقویم سال 1403 روز دوشنبه 10 اردیبهشت است.
تاریخ روز ملی خلیج فارس در تقویم شمسی برابر است با: روز دوشنبه 10 اردیبهشت سال 1403
تاریخ روز ملی خلیج فارس در تقویم قمری برابر است با: روز دوشنبه 20 شوال سال 1445
تاریخ روز ملی خلیج فارس در تقویم میلادی برابر است با: دوشنبه 29 آوریل سال 2024
علت نامگذاری روز ملی خلیج فارس
خلیج فارس (persian gulf) سومین خلیج بزرگ جهان است که به خاطر موقعیت جغرافیایی خود در طول تاریخ همواره نامش بر سر زبانها بوده است و مردم تمام جهان آن را با نام خلیج فارس یا دریای پارس میشناسند. قدیمیترین اسناد موجود درباره خلیج فارس به کتابهای باقیمانده از یونان باستان برمیگردد.
یونانیها و مورخانشان در این کتابها با نام “پرسیکوس سینوس” که به معنی “خلیج فارس” است از این آبراهه یاد میکنند و تکرار همین نام باعث میشود که بسیاری از نقشههای باقیمانده از اروپاییان قرنها بعد نیز با همین نام از خلیج فارس یاد کنند.
خلیج فارس از نظر تجارت، نفت، گاز، کشتیرانی، ماهیگیری و… در طول تاریخ گلوگاه مهمی در دنیا محسوب میشده و هم اکنون نیز شاهرگ اقتصاد دنیا در این منطقه قرار دارد و به همین دلیل در طول تاریخ مدون خود از اهمیت ویژهای در سیاستهای بینالمللی و منطقهای برخوردار بوده و هست.
از جمله ویژگیهای قابل ذکر خلیج فارس، موقعیت خاص جغرافیایی آن میباشد. ارتباط این آبراه با اقیانوس هند و آبهای آزاد، باعث شده تا منطقه از لحاظ تجاری و نظامی، به خلیج فارس وابسته شود.
اکتشافات نفتی و غنای آب خلیج فارس از لحاظ مواد معدنی و غذایی، آن را به نگینی بیهمتا تبدیل کرده و چشم طمع بسیاری از کشورهای منطقه و قدرتهای فرامنطقهای را به سوی خود جلب نموده است.
این خلیج در اواسط دوره سوم زمینشناسی حدود ۳۰ میلیون سال قبل بر اثر گسترش دهانه شکاف دریای عمان به وجود آمده و از پدیدههای دوران سوم زمینشناسی است که در حال حاضر ۲۲۶ هزار کیلومتر مربع پهنا دارد. در ازای کرانهاش از دهانه فاو تا بندرعباس یک هزار و ۳۷۵ کیلومتر و میانگین ژرفای آن ۳۰ متر است و ۶۲% آبهای سطح کره زمین را در برمیگیرد.
در جغرافیای قدیم دریای پارس یکی از بزرگترین دریاها از ۴ دریایی بود که شناخته شده بود اما اکنون پهنه آبی را که خلیج فارس مینامند خلیجی با ۱۰۰۰ کیلومتر مربع طول و بیشتر از ۲۴۰ کیلومتر مربع عرض است.