در همین راستا مسعود فیروزی مدیرکل بهزیستی خراسان رضوی اظهار داشت: خانوادهها برای فرزندخواندگی ابتدا باید در سامانه فرزندخواندگی ثبت نام و سپس به اداره بهزیستی شهرستان محل سکونت خود مراجعه کنند. کارشناسان با بررسی اولیه مدارک و در صورت کامل بودن برای خانواده زمان مصاحبه مددکاری را تنظیم میکنند، مرحله بعد بازدید منزل و سپس معرفی به مرکز مشاوره و دریافت گواهی عدم سوءپیشینه است.
وی افزود: ما شرایط خانوادهها را دقیق بررسی میکنیم تا از بازگشت مجدد فرزندان به خانوادههایی که شرایط نامناسبی دارند جلوگیری شود. سامانه ملی فرزندخواندگی از ۲۶ اردیبهشت سال ۹۹ راهاندازی شده و تا امروز دو هزار و ۵۰ نفر ثبت نام کردهاند.
مدیرکل بهزیستی خراسان رضوی خاطرنشان کرد: به دنبال خانوادههایی هستیم که بهترین شرایط را میتوانند برای فرزندانمان فراهم کنند نه اینکه خانواده برای هزینههای زندگی خود مشکل داشته باشد و مجبور شود میانه راه فرزند را به بهزیستی برگردانند، تمام آیندهنگری ما برای این است که کودکانمان کمترین آسیب را ببینند.
فیروزی ادامه داد: کودکان در بهزیستی زیاد هستند، اما هر کودکی شرایط واگذاری را ندارد به عبارتی هر کودکی را نمیتوان به فرزندخواندگی واگذار کرد چرا که اکثر کودکان بد سرپرست هستند و برای سلب حضانت شرایط خاصی وجود دارد و صدور مجوز آن بر عهده مقام قضایی است.
مدیرکل بهزیستی خراسان رضوی گفت: کرونا در روند فرزندخواندگی هیچ تاثیری نداشته است حتی سیستم قضایی هم در این ایام با ما همکاری کردند تا مراجعین دچار مشکل نشوند.
وی ادامه داد: یکی دیگر از نکات مورد توجه برای فرزندخواندگی این است که والدین باید هر کدام ۸ ساعت دوره مهارتی زیر نظر بهزیستی را بگذرانند.
فیروزی مطرح کرد: از تعداد دو هزار ۵۰ نفر که متقاضی فرزندخواندگی بودند، سال گذشته فرایند فرزندخواندگی برای ۴۹۷ کودک (فرزندخواندگی قانونی و خارج از فرایند) طی شده است، در سال جاری نیز برای ۲۰۵ کودک کار (فرزندخواندگی قانونی و خارج از فرایند) انجام شده است.
وی افزود: فرزندخواندگی دنیای پیچیدهای دارد، ولی میطلبد اصحاب رسانه به ما کمک کنند از جمله در آگاهسازی خانوادهها، چرا که فرزندخواندگی تنها انجام کار خیرخواهانه نیست بلکه مسئولیت بسیار بزرگی است بعضی از خانوادهها از روی احساس و حس انسان دوستانه اقدام به فرزندخواندگی میکنند و بعد با شرایط خاص و چالشهایی روبهرو میشوند چرا که فرزندان بهزیستی با فرزندی که در خانواده بزرگ شده بسیار متفاوت است.
فیروزی بیان کرد: باید مردم در این زمینه آگاه باشند و خانوادههایی که واقعا میخواهند لذت پدر و مادر داشتن را به کودکی بدهند و محبت فرزند را بچشند در این مسیر قدم بگذارند.
مدیرکل بهزیستی خراسان رضوی خاطرنشان کرد: بنیادی داریم برای شناسایی خانوادههای متقاضی کودکان نیاز به درمان که ۵ سال است فعالیت خود را شروع کرده و خانوادههای متقاضی را در کل کشور شناسایی میکند و متقاضیانی که قصد کمک به درمان کودکان دارند را شناسایی میکند تا پس از طی کردن مراحل فرزندخواندگی کودک را تحویل بگیرند، بسیاری از خانوادهها درخواست این توان را دارند که از کودکان بیمار نگهداری کنند و هزینه درمان آنها را نیز بپردازند.
۲۰۰ خانواده در نوبت پذیرش کودکان بیمار هستند
امید عابدشاهی مدیر بنیاد فرزندخواندگی کودکان بیمار نیز گفت: از سال ۹۴ با بهزیستی همکاری خود را شروع کردیم و از آنجایی که متوجه شدم کودکانی هستند در بهزیستی که شرایط جسمانی فرزندخواندگی را دارند، اما متقاضی ندارند و علت این پذیرش نشدن هم بیماریهایی بود که داشتند.عابد شاهی میگوید:، چون اسم بیمار روی بچهها گذاشته میشد، تقریبا هیچ متقاضی نداشتند و این بچهها با همین نوع بیماری در بهزیستی میماندند ودرمان میشدند، اما تا پایان درمان بزرگ میشدند و خانوادهها اقبالی برای پذیرش آنها نداشتند لذا این کودکان محکوم نداشتن خانواده بودند و در بهزیستی بزرگ میشدند.
وی میگوید: به بهزیستی پیشنهاد کردم که اطلاعات بیشتری از این کودکان در اختیار ما بگذارد درباره نوع بیماری و وضعیت درمان آنها البته سالهای اول اعتماد سازی بهزیستی به مجموعه بسیار سخت بود، اما بهرحال کودکانی به ما معرفی شدند که شرایط جسمانی مختلفی داشتند، پروندههای پزشکی این کودکان بررسی میشد، اگر نیاز بود با پزشک مشورت میکردیم و در سیر درمان مسلط میشدیم.
وی ادامه داد: در بنیاد بحث اگاه سازی خانوادههایی که زمینه فرزند پذیری داشتند را نسبت به این کودکان و بیماری آنها آشنا میکردیم تا اینکه با پذیرش یک کودک حرکت ما دیده شد و در حال حاضر ۲۰۰ خانواده در نوبت پذیرش کودکان بیمار هستند. البته درحوزه فرزندخواندگی به دنبال خانوادههایی هستیم که تنها به دنبال رسیدگی موقت بیماری نیستند بلکه این کودک را فرزند خود میدانند و مشکلات بیماری او را نیز پیگیری میکنند.
عابد شاهی ادامه میدهد: فعالیت ما در سطح کل کشور است و ختم به خراسان رضوی نمیشود و در حال حاضر در سطح کشور ۲۰۰ نفر منتظر هستند کودک بیمار به آنان معرفیکنیم و در حال حاضر با ۱۵ استان همکاری داریم ضمن اینکه ۱۰۰ کودک خاص را به استانهای فارس، البرز، هرمزگان و خراسان شمالی واگذار کردیم.
وی خاطرنشان کرد: این طرح کاملا موفق عمل کرد و نتیجه آن ۱۰۰ کودک خاص بود که دارای خانواده شده اند اگر این ۱۰۰ کودک در بهزیستی میماندند سرمایه اجتماعی بزرگی بدور از محیط خانواده رشد میکرد و آن ثمره لازم برای آینده جامعه را قطعا از دست میدادیم.