علائم چسبندگی روده چیست؟
هر یک از بیماری های مربوط به روده از جمله سندروم روده، سرطان روده، کولیت روده، چسبندگی روده و.. چون ارتباط مستقیم با دفع روده دارد سلامت فرد را به خطر انداخته و برای شناسایی و رفع آن باید اقدام نمود. از علائم چسبندگی روده می توان به گرفتگی شدید عضلات شکم و تنفس بد بو و تب، تهوع، شکم درد، نفخ شدید، کم اشتهایی، یبوست و بیماریهای عفونی مثل سل شکمی اشاره کرد. ابتدا ممکن است شکم درد دوره ای باشد و هر چند دقیقه یکبار اتفاق بیفتد؛ اما وقتی اوضاع بدتر شود و انسداد صورت بگیرد و روده ها به هم بپیچند درد شکم شدید می شود، در شکم و روده ها سر و صدا ایجاد می شود و اگر به هنگام استفراغ مواد دفعی بیرون بیاید محل پایین روده بزرگ دچار انسداد شده است. اگر ادرار دفع نشود و فرد دچار شوک شود این علائم چسبندگی روده خطرناک است و فرد باید در سریع ترین زمان ممکن به اورژانس مراجعه کند.علل انسداد روده ها چیست؟
انسداد روده ها می تواند به دلایل زیر باشد:- تنگی روده: که این مورد بیشتر در نوزادان است و اگر مدفوع دفع نشود چسبندگی روده اتفاق می افتد.
- تو هم رفتگی در روده: این مورد نیز بیشتر در کودکان مشاهده می شود. تو هم رفتگی روده ها باعث کاهش آب بدن می شود.
- پیچ خوردگی روده کوچک و بزرگ نزدیک ریشه مزانتریک: این یک مورد هم مانند دو مورد فوق بیشتر در کودکان اتفاق می افتد. اگر مدفوع دفع نشود یا میزان از میزان طبیعی کاهش یابد و یا رنگ آن قرمز باشد می تواند نشانه پیچ خوردگی روده کوچک و بزرگ نزدیک ریشه مزانتریک است.
درمان انسداد روده
اگر کسی دچار انسداد روده شده است، در بهترین حالت ممکن این است که فرد به متخصص مراجعه کند و تحت نظر پزشک باشد تا پزشک در صورت لزوم برای وی آزمایش بنویسد برای مشکل او دارو تجویز کند. او علاوه بر تجویز دارو به فرد توصیه های لازم را هم می کند.اما در این میان برای درمان چسبندگی روده روش های سنتی هم وجود دارد که می تواند از انسداد روده ها جلوگیری کند و یا در درمان آن به فرد کمک زیادی کند.
این روش ها عبارتند از:
- زیاد آب بنوشیم: در روز حداقل ۸ لیوان آب بنوشیم این امر باعث می شود روده ها فعالیت طبیعی داشته باشند. همچنین نوشیدن آب در رفع یبوست و رفع نفخ شکم هم مهم است.
- تمیز کردن روده: اگر فرد هر چند وقت یکبار روده ها را تمیز کند، این امر باعث جلوگیری پیچ خوردگی و انسداد روده می شود.
- داشتن رژیم غذایی سالم: مصرف زیاد سبزیجات، میوه های تازه، غلات کامل و داروهای گیاهی و اجتناب از مصرف گوشت قرمز از انسداد روده ها پیشگیری می کند.
- ورزش: اگر فرد به اندازه کافی تحرک داشته باشد و در روز چند دقیقه ای ورزش کند بدن سالم می ماند و دستگاه گوارش به فعالیت وا داشته می شود و جریان خون مرتب به گردش در می آید.
عواملی ک خطر ابتلا به انسداد روده را افزایش می دهد
برخی از عوامل منجر به افزایش خطر ابتلا به انسداد روده خواهند شد که عبارتند از :- سابقه مشکلاتی در شکم
- افزایش سن
- آسیب روده ای
- لاغر شدن در مدت زمان کم
- مسمومیت عفونی
- ناتعادلی در الکترولیت
- مشکلات گوارشی
- سابقه اختلالات روده ای مانند : التهاب روده و مشتقات
روش جلوگیری از چسبندگی روده
اگرچه امکان پیشگیری از انسداد روده سته به عامل ایجاد کننده آن دارد و در واقع از برخی از موارد انسداد روده با هیچ روشی نمی توان جلوگیری کرد اما با یک سری اقدامات می توان ابروز این مشکل را پیگیری کرد.۱. درمان فتق و آسیب های مشابه در اولین فرصت و پیش از آن که منجر به چسبندگی روده شود.
۲. کاهش احتمال فشردگی مدفوع و بیرون زدگی جدار روده با روش هایی مانند : ورزش به صورت منظم، نوشیدن مقادیر فراوانی آب، مصرف غذاهای سرشار از فیبر.
روش تشخیص انسداد روده
معاینه فیریکی و بررسی سابقه پزشکی بیمار اولین روش تشخیص مسدود شدن روده است و همچنین پزشک با کمک گوشی پزشکی فعالیت های روده و صدای حرکت آن ها را گوش می دهد و در مراحل بعدی پزشک انجام انجام آزمایشات زیرا را تجویز می کند:- تصویری از شکم با اشعه ایکس
- آزمایش خون
- سی تی اسکن
- آزمایش خون
- کولونوسکوپی
انسداد روده در صورت عدم درمان چه عواضی دارد؟
عدم درمان به موقع انسداد روده به عوارض جانبی شدیدی همراه است و امکان دارد فرد جان خود را به خطر اندازد که عوارض آن عبارتند از :مردن بافت : به دلیل اینکه چسبندگی روده مانع رسیدن خون به قسمتی از روده می شود و در نتیجه کمبود خون منجر به از بین رفتن دیواره روده خواهد شد که در نهایت باعث عفونت خون می شود.
عفونت : عفونت حفره شکم باعث به خطر افتادن زندگی فرد خواهد شد که نیاز به مراجعه فوری به پزشک داشته و اغلب به جراحی نیاز دارد.