آشنایی با اصول پرورش پتوس طلایی
بهتر است بدانید که پتوس طلایی در واقع از دسته گیاهان بومی مناطق استرالیا، چین، هند و ژاپن می باشد که با وجود دامنه وسیعی که دارد باز هم از نقاط مختلف دنیا وارد و صادر خواهد شد. این گیاه زیبا معمولا به عنوان یک گیاه خانگی شگفت انگیز مورد استفاده قرار می گیرد اما در برخی از مناطق به خاطر اینکه گونه ای مهاجم شناخته می شود کاشت و پرورش آن در فضای خارج از منزل غیر قانونی است.به صراحت می توان گفت که گونه طلایی پتوس ها امروزه به خاطر داشتن برگ هایی سبز همراه با رده های زرد که به صورت آبرنگی بر روی آن کشیده شده اند در میان مردم کشور ما محبوبیت زیادی پیدا کرده است. گیاه پتوس طلایی به خاطر تصفیه هوای منزل یکی از گیاهانی محسوب می شود که توسط ناسا برای نگهداری در فضای خانه توصیه شده است.
این گیاه زیبا معمولا با نام های دیگری اعم از پیچک شیطان، گیاه پول و تاک نقره نیز شناخته می شود. پتوس زمانیکه در طبیعت به صورت وحشی رشد می کند قادر است تا خود را به شاخه ها یا درختان دیگر از طریق ریشه های هوایی متصل کند. پس از آن نیز انشعابات ساقه های خود را به پایین می فرستد تا به خاک برسند یعنی فضایی که ساقه ها ریشه می شوند و شروع به رشد در سراسر زمین می کنند.
جالب است بدانید که در طبیعت وحشی این گیاه می تواند تا ارتفاع ۲۰ متر به خوبی رشد کند. زیبایی پتوس طلایی در برگ های آن مشاهده می شود که اغلب به شکل پیکان با برگ هایی کوچک اطراف آن جایگزین خواهد شد. این برگ ها در کنار یکدیگر معمولا به طول ۱۰۰ سانتی متر و تا عرض ۴۵ سانتی متر رشد خواهند کرد.
توجه داشته باشید که گلدهی پتوس طلایی در طبیعت اتفاق می افتد و در محیط خانه به ندرت شاهد گلدهی آن خواهید بود. به صراحت می توان گفت که هر قسمت از این گیاه برای حیوانات خانگی و همچنین انسان ها سمی است و در صورت داشتن حیوانات خانگی یا کودکان کم سن از پرورش پتوس طلایی در محیط خانه به شدت خودداری نمایید.
دستورالعمل کاشت و تکثیر گیاه
بهتر است بدانید که تکثیر گیاه پتوس طلایی بسیار آسان و موفقیت آمیز خواهد بود و در ادامه سعی داریم به بیان مراحل تکثیر پتوس از طریق قلمه زنی ساقه بپردازیم:برای قلمه زدن پتوس بهتر است قلمه ها را از ابتدا در فضای گلدانی کشت کنید که در آینده در آن رشد کافی داشته باشد. با وجود اینکه بهترین زمان برای انجام قلمه گیری فصل بهار است اما در فضای آپارتمان هر زمانی می توانید اقدام به انجام این کار کنید.
توصیه می شود که قلمه ها را پس ریشه دهی با کود مایع تغذیه نمایید. برای انجام قلمه زنی پتوس طلایی در ابتدا بایستی قلمه ای انتهایی ساقه را به طول ۸ الی ۱۰ سانتی متر با استفاده از یک چاقو تیز جدا کنید و سپس انتهای قلمه را درون پودر هورمون ریشه زایی فرو ببرید. بعد هر ۳ الی ۵ قلمه را در گلدانی با قطر دهانه ۹ سانتی متر حاوی کمپوست بذر و قلمه کشت نمایید.
پس از کشت بهتر است سطح خاک را مرطوب کنید و گلدان حاوی قلمه ها را در فضایی با نور مناسب و دمای ۲۰ درجه سانتی گراد قرار دهید. می توانید به منظور حفظ رطوبت محیط روی گلدان را با استفاده از پلاستیک شفاف بوشانید. ریشه دهی گیاه پس از گذشت یک ماه انجام خواهد گرفت.
شرایط مورد نیاز برای نگهداری پتوس طلایی
همانطور که می دانید تمامی گیاهان برای اینکه بتوانند روند رشد خود را به خوبی طی کنند نیاز به شرایطی دارند خواهند داشت که در ادامه سعی داریم به بیان برخی از این شرایط در پرورش پتوس طلایی بپردازیم:آبیاری:
برای مثال وقتی که پتوس طلایی ظاهری پژمرده پیدا می کند قطعا نیاز به آبیاری دارد اما نباید تا خشک شدن برگ ها و همچنین برگ ریزان گیاه منتظر بمانید. در مقابل نیز خشک و قهوه ای شن لبه برگ ها نشانه این است که گیاه مدت زمان زیادی خشک مانده است.
نور و دما:
در مورد دمای مورد نیاز در پرورش پتوس طلایی نیز می توان گفت که گیاهتان را حتما در دمای بالاتر از ۱۰ درجه سانتی گراد نگهداری کنید. بهترین بازه دمایی برای پتوس طلایی بین ۱۸ تا ۲۴ درجه سانتی گراد خواهد بود که نباید از تامین آن چشم پوشی کنید.
خاک و کوددهی:
تعویض گلدان:
برای انجام تعویض گلدان پتوس طلایی بایستی گلدانی یک درجه بزرگ تر از گلدان قبلی تهیه کنید. سپس گیاهتان را آبیاری کرده، وارونه نمایید و ضربه ای به انتهای گلدان بزنید تا گیاه با ریشه و خاک های اطرافش از گلدان خارج شود. حال باید مقداری از خاک نامرغوب و ریشه های ضعیف را جدا نمایید و در مقابل به گلدان جدید کمی خاک اضافه کرده و روند انتقال را انجام دهید. در پایان اطراف گیاهتان را با خاک مرغوب پر کنید، آبیاری را انجام دهید و در محلی مناسب قرار دهید.
آفات و بیماری های رایج: