اما در تاکی کاردی ضربان قلب در اتاق های فوقانی یا پایین قلب یا هر دو در حال استراحت، سریع تر می تپد. ضربان قلب توسط سیگنال های الکتریکی ارسال شده از بافت های قلب کنترل می شود.
چنانچه در این بخش از سلامت نمناک می خوانید ضربان قلب بالا یا تاکی کاردی زمانی رخ می دهد که یک ناهنجاری در قلب سیگنال های الکتریکی سریع تولید می کند که ضربان قلب را افزایش می دهد، که معمولا حدود 60 تا 100 تپش در دقیقه است.
ضربان قلب بالا چطور اتفاق می افتد؟
در برخی موارد، ممکن است تاکی کاردی هیچ نشانه یا عوارضی نداشته باشد اما اگر درمان نشود، ضربان قلب بالا یا همان تاکی کاردی می تواند عملکرد قلب عادی را مختل کند و منجر به مشکلات جدی شود.عوارض تاکی کاردی:
- نارسایی قلبی
- سکته
- مرگ ناگهانی شود
انواع تاکی کاردی یا ضربان قلب بالا
انواع مختلفی از تاکی کاردی غیر عادی وجود دارد. آن ها براساس منشا و علت ضربان قلب غیر عادی طبقه بندی می شوند.فیبریلاسیون دهلیزی:
فیبریلاسیون دهلیزی، ضربان قلب سریع است که توسط ضربه های الکتریکی نامنظم در اتاق های فوقانی قلب ( آتریا ) ایجاد می شود.این سیگنال ها منجر به انقباضات سریع، ناهماهنگ و ضعیف آتریا می شوند. فیبریلاسیون دهلیزی ممکن است موقتی باشد، اما برخی قسمت های آن پایان نخواهد داشت مگر این که درمان شود.
فیبریلاسیون دهلیزی شایع ترین نوع تاکی کاردی است. اکثر مردم با فیبریلاسیون دهلیزی، برخی اختلالات ساختاری مربوط به بیماری هایی مثل بیماری های قلبی یا فشار خون بالا دارند.
عوامل دیگری که ممکن است به فیبریلاسیون دهلیزی منجر شود شامل اختلال دریچه قلب، تیروئید بالا، یا مصرف بیش از حد الکل است.
فلوتر دهلیزی :
دهلیزقلب، با سرعت بسیار و مرتب ، می تپد. این ضربان سریع منجر به انقباضات ضعیف آتریا می شود.تند تپشی فوق بطنی :
تند تپشی ضربان قلب غیر عادی است که از جایی بالاتر از بطن ها سرچشمه می گیرد. این امر ناشی از مدارات غیر عادی در قلب است که معمولا در هنگام تولد وجود دارد و یک حلقه از سیگنال های همپوشانی کننده ایجاد می کند.اپیزودهای تند تپشی ممکن است کوتاه و تنها چند ثانیه بدون ایجاد آسیب باشد. اما حوادثی که بیش از چند ثانیه طول می کشد، می تواند به یک وضعیت اورژانسی پزشکی تبدیل شود.
فیبریلاسیون دهلیزی:
فیبریلاسیون دهلیزی در زمانی رخ می دهد که ضربان های الکتریکی نامنظم باعث می شوند که بطن ها به جای تزریق خون لازم به بدن منقبض شوند. این می تواند مهلک باشد اگر قلب به یک ریتم عادی در عرض چند دقیقه با شوک الکتریکی به قلب احیا نشود.فیبریلاسیون دهلیزی ممکن است در طول یا پس از حمله قلبی رخ دهد. بیشتر افرادی که فیبریلاسیون دهلیزی را تجربه می کنند ، بیماری قلبی اساسی دارند و یا ضربه روحی جدی را تجربه کرده اند.
علایم ضربان قلب بالا:
زمانی که قلب خیلی سریع می تپد، ممکن است خون را به طور موثر به بقیه بدن پمپاژ نکند. این کار می تواند اعضا و بافت های بدن را از سرما محروم کند و منجر به علائمی می شود:- تنگی نفس
- ضربان سریع قلب
- تپش قلب - ضربان قلب، ناخوشایند یا نامنظم و احساس سنگینی در سینه
- درد قفسه سینه
- از حال رفتن( سنکوپ)
هنگام ملاقات پزشک
تعدادی از شرایط می تواند منجر به رشد سریع ضربان قلب و علائم تاکی کاردی شود. مهم است که تشخیص دقیق، داده شود. اگر کودک هرگونه علائم تاکی کاردی را دارد به پزشک مراجعه کنید.
علل ضربان قلب بالا
تاکی کاردی ناشی از چیزی است که جریان های الکتریکی عادی را مختل می کند که میزان فعالیت پمپاژ قلب را کنترل می کند. بسیاری از چیزها می توانند موجب بروز مشکلاتی در سیستم الکتریکی شوند.این علل عبارتند از :
- آسیب بافت های قلب
- مسیرهای الکتریکی غیر نرمال در قلب ( شرایط قلبی مادرزادی، از جمله سندرم طولانی )
- بیماری یا ناهنجاری مادرزادی قلبی
- کم خونی
- ورزش
- استرس ناگهانی، مثل ترس
- فشار خون بالا یا پایین
- سیگار کشیدن
- تب
- نوشیدن بیش از حد الکل
- نوشیدن نوشیدنی های کافئین دار
- عوارض جانبی دارو
- استفاده از مواد مخدر مانند کوکائین
- عدم تعادل الکترولیت، مواد معدنی مرتبط با مواد ضروری برای انجام ضربان های الکتریکی
- تیروئید پرکار
عوامل خطر ضربان قلب بالا
هر شرایطی که فشار قلب و یا آسیب به بافت قلب وارد کند می تواند ریسک تاکی کاردی را افزایش دهد. تغییرات سبک زندگی یا درمان پزشکی ممکن است ریسک مرتبط با عوامل زیر را کاهش دهد:- بیماری های قلبی
- فشار خون بالا
- گرفتگی تنفس
- تیروئید بالا یا پایین
- سیگار کشیدن
- دیابت
- مصرف زیاد الکل
- استفاده زیاد از کافئین
- استرس یا اضطراب روانی
- کم خونی
دیگر عوامل خطر
عوامل دیگری که ممکن است ریسک تاکی کاردی را افزایش دهند عبارتند از :افزایش سن:
فرسودگی وابسته به پیری باعث می شود احتمال بیشتری نسبت به ابتلا تاکی کاردی داشته باشید.خانواده:
اگر سابقه خانوادگی تاکی کاردی یا اختلالات ضربان قلب داشته باشید، ممکن است خطر تاکی کاردی را افزایش دهید.مشکلات:
مشکلات تاکی کاردی بسته به عواملی از قبیل نوع تاکی کاردی، ضربان و مدت ضربان قلب سریع و وجود دیگر شرایط قلبی متفاوت است.مشکلات احتمالی عبارتند از :
- لخته های خونی که می توانند باعث سکته یا حمله قلبی شوند
- ناتوانی قلب برای پمپاژ کردن خون کافی ( نارسایی قلبی )
- غش و بی هوش شدن مکرر
- مرگ ناگهانی، معمولا فقط با فیبریلاسیون دهلیزی یا تاکی کاردی دهلیزی مرتبط است.
پیشگیری از بیماری های قلبی و ضربان قلب بالا
موثرترین راه برای جلوگیری ازتاکی کاردی، حفظ قلب سالم و کاهش ریسک ابتلا به بیماری های قلبی است. اگر قبلا بیماری قلبی داشته اید، آن را زیر نظر داشته و برنامه درمانی را دنبال کنید تا ریسک را کاهش دهید.درمان یا کاهش عوامل خطر که ممکن است منجر به بیماری های قلبی شوند.
انجام ورزش و خوردن غذاهای سالم :
با ورزش منظم زندگی کنید و رژیم غذایی سالم و کم چرب داشته باشید که در میوه ها، سبزیجات و دانه های کامل غنی است.حفظ وزن سالم:
اضافه وزن داشتن ریسک ابتلا به بیماری های قلبی را افزایش می دهد.فشار خون و کلسترول را تحت کنترل نگه دارید:
تغییر سبک زندگی و استفاده از دارو به عنوان اصلاح فشار خون بالا یا کلسترول بالا.سیگار کشیدن را کنار بگذارید:
اگر سیگار می کشید و نمی توانید کنار بگذارید، با پزشک درباره استراتژی ها یا برنامه ها صحبت کنید تا به شما در ترک این عادت کمک کند.مواد مخدر استفاده نکنید:
از مواد مخدر مثل کوکائین استفاده نکنید. اگر نیاز به استعمال مخدر دارید حتما با پزشک صحبت کنید.اجتناب از مصرف دارو:
برخی داروهای سرماخوردگی و سرفه حاوی محرک هایی است که ممکن است باعث ایجاد ضربان قلب سریع شوند. از پزشک بپرسید از چه داروهایی باید اجتناب کنید.کنترل استرس:
از استرس غیر ضروری اجتناب کنید و تکنیک های مقابله را یاد بگیرید تا استرس را به روش های سالم کنترل کنید.برنامه ریزی کنید:
معاینه بدنی منظم داشته باشید و علایم یا نشانه ها را به پزشک گزارش کنید.تشخیص ضربان قلب بالا
برای تشخیص وضعیت خود و مشخص کردن نوع خاص ضربان قلب بالا یا تاکی کاردی، پزشک علائم را ارزیابی خواهد کرد، معاینه فیزیکی کامل انجام می دهد و از شما در مورد عادات سلامتی و سابقه پزشکی سوال خواهد کرد.چندین آزمایش قلبی نیز ممکن است برای تشخیص تاکی کاردی لازم باشد.
الکتروکاردیوگرام یا ECG معمولا یک ECG یا EKG نامیده می شد، متداول ترین ابزار مورد استفاده برای تشخیص تاکی کاردی بود. یک تست بدون درد است که فعالیت الکتریکی قلب را با استفاده از سنسورهای کوچک ( الکترودهای ) متصل به سینه و بازو ثبت می کند.
یک تست ECG زمان بندی و قدرت سیگنال های الکتریکی را هنگامی که از قلب شما عبور می کنند، ثبت می کند.
پزشک می تواند به دنبال الگوها در میان این سیگنال ها باشد تا مشخص کند چه نوع تاکی کاردی دارید و چگونه ناهنجاری هایی در قلب ممکن است به ضربان قلب سریع کمک کند.
نمایشگر وقایع قلبی
پزشک همچنین ممکن است از شما بخواهد از دستگاه های ECG قابل حمل در خانه برای ارائه اطلاعات بیشتر در مورد ضربان قلب استفاده کنید.این وسایل عبارتند از :
نمایشگر هولتراین دستگاه قابل حمل در جیب است و یا بر روی یک کمربند و یا نوار شانه استفاده می شود. این رشته فعالیت قلب را برای یک دوره 24 ساعته ثبت می کند.پزشک شما احتمالا از شما خواهد خواست که در طول 24 ساعت یک دفتر یادداشت داشته باشید. هر گونه علائمی را که تجربه می کنید و زمان وقوع آن ها را ثبت کنید.
آزمایش الکتروفیزیولوژی
پزشک ممکن است یک تست الکتروفیزیولوژی برای تایید تشخیص و یا تعیین دقیق مکان مشکلات در مدارقلب توصیه کند.در طی این آزمایش، دکتر لوله نازک، لوله انعطاف پذیر را به کشاله ران، دست و یا گردن تزریق می کند و آن ها را از طریق رگ های خونی شما به نقاط مختلف قلب هدایت می کند.
به محض رسیدن به محل، الکترودها دقیقا می توانند به طور دقیق گسترش تکانش های الکتریکی را در طول هر ضرب و شناسایی ناهنجاری در مدار خود نگاشت کنند.
تصویربرداری قلبی
تصویرسازی قلب ممکن است انجام تا مشخص شود آیا اختلالات ساختاری بر جریان خون تاثیر می گذارند و به تاکی کاردی کمک می کنند.انواع تصویر برداری قلبی برای تشخیص تاکی کاردی عبارتند از :
اکو
تصویر متحرک قلب را با استفاده از امواج صوتی ایجاد می کند. اکو می تواند مناطق جریان خون ضعیف، نابهنجاری قلب و ماهیچه قلب را شناسایی کند که به طور عادی کار نمی کند.ام ار ای قلبی
می تواند تصاویر متحرک از این که چگونه خون از قلب جریان می یابد را ایجاد کند و بی نظمی ها را تشخیص دهد.سی تی اسکن
چندین تصویر اشعه ایکس را ترکیب می کند تا نمای مقطعی بیشتری از قلب ارایه دهد.آنژیو شریان ها
برای مطالعه جریان خون از طریق رگ های قلب و رگ های خونی، پزشک ممکن است از آنژیو عروق کرونری استفاده کند تا انسداد یا اختلالات بالقوه را آشکار کند. ازاشعه های ایکس ویژه ای برای نشان دادن داخل شریان های کرونری استفاده می کند.اشعه ایکس برای گرفتن عکس از قلب و ریه ها مورد استفاده قرار می گیرد و می توانید تشخیص دهید آیا قلب شما بزرگ تر شده است یا نه.آزمون استرس
پزشک ممکن است یک تست استرس را پیشنهاد کند تا ببیند قلب چگونه عمل می کند در حالی که در طول ورزش سخت کار می کند و یا زمانی که دارو داده می شود به سرعت ضربه میزند.در تست استرس الکترودها روی سینه قرار می گیرند تا عملکرد قلب را هنگام ورزش کردن، و معمولا با پیاده روی روی تردمیل، کنترل کنند. سایر آزمایش ها قلبی نیز ممکن است در رابطه با تست فشار انجام شوند.تست میز انحرافی
این تست گاهی برای کمک به پزشک تان برای درک بهتر این که چگونه تاکی کاردی منجر به غش کردن می شود، به کار می رود. تحت نظارت دقیق، دارویی دریافت خواهید کرد که داروها منجر به اپیزود تاکی کاردی می شود.روی میز ویژه ای دراز می کشید و بعد میز طوری کج می شود که انگار ایستاده اید پزشک مشاهده می کند که چگونه قلب و سیستم عصبی شما به این تغییرات در موقعیت واکنش نشان می دهند.