اسدالله کشاورز معاون معادن و امور معدنی وزارت صمت در حاشیه بازدید از کارخانه سیمان تهران از شروع دوباره تولید در واحدهای سیمانی خبر داد و اظهار کرد: با توجه به مشکلاتی مثل کمبود آب و افزایش دمای هوای کشور، شرایط و محدودیتهایی که در تامین برق واحدهای تولیدی به خصوص فولاد و سیمان به وجود آمد موجب کاهش تولید و عرضه در بازار و در نتیجه افزایش قیمت این محصول در کشور شد. تولید برق توسط توربینهای برقآبی کاهش پیدا کرد و محدودیتی که در تامین برق مورد نیاز صنایع ایجاد شد، تاثیر منفی در صنایع سیمان و فولاد داشت به طوریکه کاهش تولید تا میزان یک سوم را به این صنایع تحمیل کرد و شاهد تعطیلی بسیاری از این واحدهای تولیدی بودیم که نتیجه این اتفاق در بازار به صورت افزایش قیمت خود را نشان داد.
برق به دست ما برسد، قیمت سیمان کاهش پیدا می کند
کشاورز با اشاره به صحبتهای مسئولان وزارت نیرو نسبت به تامین برق واحدهای صنعتی به ویژه صنایع فولاد گفت: با تامین برق این واحدها و افزایش تولید، قیمت در بازار نیز کنترل و به روال عادی باز خواهد گشت؛ همانطور که شاهد هستیم در این چند روز که با افزایش نسبی سهمیه مصرف این واحدها و بهبود شرایط توزیع سیمان در منطقه شهرری، شاهد کاهش قیمت سیمان به محدوده چهل هزار تومان هستیم.این کاهش قیمت نتیجه افزایش تولید و عرضه سیمان در بازار بود. تامین نسبی برق برخی از واحدهای تولیدی و افزایش میزان عرضه سیمان در کشور طی چند روز اخیر کاهش نسبی سیمان در بازار را به همراه داشت. این کنترل قیمتها تنها مربوط به بازار آزاد نبود و بورس کالاییها هم از خرید سیمان و انجام برخی از معاملات بورسی بر قیمت پایه خبر دادند. قیمت کشف شده بسیار کمتر از قیمتی بود که در بازار آزاد اعلام میشود.
معامله ۵۰۷ هزار تن معامله سیمان در بورس کلا در ۶ مرداد
رحیمی مدیر عملیات عرضه شرکت بورس کالای ایران در گفت و گو با خبرنگار بورس گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، در رابطه با عرضه سیمان در بورس کالا اظهار کرد: سیمان در روز چهارشنبه ۶ مرداد ماه در مجموع ۷۳۷ هزار تن در بورس کالا عرضه شد که از این مقدار پانصد و هفت هزار تن مورد معامله قرار گرفت و از این میزان ۲۰۶ هزار تن روی قیمت پایه مصوب انجمن سیمان معامله شد.او افزود: قیمت سیمانی که این روزها مورد بحث است عمدتا شامل سیمان تیپ دو کیسه میشود. در معاملات روز چهارشنبه بالاترین قیمت سیمان تیپ دو کیسه در بورس کالا برای سیمان صوفیان، رقم ۴۳ هزار و ۵۱۵ تومان برای کیسه ۵۰ کیلویی بوده است.
این مقام مسئول گفت: میانگین قیمت سیمان ۵۰ کیلویی تیپ دو که در بورس کالا شاهد معاملات آن بودیم ۲۹ هزار و ۳۵۰ تومان بود و یک بخش نیز بر قیمت پایه معامله شد.
او در ادامه اظهار کرد: این عددها فاصله زیادی با قیمتهای اعلام شده در بازار دارد و شرایط به گونهای است که در تناژ ۱۰ تن نیز مشتریان میتوانند وارد بورس شوند و خرید انجام دهند و از این نظر نیز هیچ مشکلی وجود ندارد.
این بهبود نسبی در حالی در بازار سیمان ایجاد شده است که شرکت توانیر تنها بخش محدودی از نیاز برق واحدهای سیمانی را تامین کرده است و هنوز بسیاری از واحدهای این صنعت در تعطیلی به سر میبرند؛ واحدهایی که برق انها وصل شده و تولید را از سر گرفته اند هم تنها بخش کوچکی، در حدود ۳۰ درصد نیاز کارخانه برق دریافت میکنند.
سیمان شهرری ۷۰ درصد نیاز تهران را تامین میکند
سید عباس حسینی مدیرعامل سیمان تهران در گفتوگو با خبرنگار صنعت، تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان از راه اندازی یکی از کورههای این کارخانه بعد از ۲۰ روز تعطیلی خبر داد و اظهار کرد: از ۱۹ تیر امسال واحدهای تولیدی سیمان در کشور با قطع برق مواجه بودند و تنها مجاز به فعالیت با ۱۰ درصد دیماند شدند. این موضوع عملا اجازه فعالیت به خطوط تولید را نمیداد اما از روز پنج شنبه هفته گذشته وزارت نیرو مجوز فعالیت با ۳۰ درصد دیماند را به این واحد تولیدی ارایه کرد.او ادامه داد: شرکت سیمان تهران در این شرایط میتواند تنها یکی از ۶ کوره خود را فعال و تولید و عرضه نسبی را داشته باشد. این کارخانه 70 درصد از نیاز سیمان شهر تهران را تامین میکند. مجموع نیاز شهر تهران حدود ۵۰۰ هزار تن در ماه است که کارخانه سیمان تهران در شرایط معمول به تنهایی حدود ۳۲۰ هزار تن آن را تولید و تامین میکند.
حسینی گفت: تداوم تولید سیمان در کارخانهها نیازمند استمرار تامین برق است. اگر در بازه زمانی چند ساعته برق واحدهای تولید را تامین کنند امکان تولید را فراهم نمیکند حتی اگر این تامین برق صد در صد باشد. ثبات در تامین برق بیش از میزان برای مای ما اهمیت دارد؛ برای تولید سیمان و فعالیت خطوط تولید باید تامین برق ثابت و مستمر باشد؛ اگر قرار است تنها ۳۰ درصد دیماند واحد تولید را تامین کنند، باید برای آن برنامه ریزی و مدت زمان تامین این میزان را به واحدها اعلام کنند.
اگر تفاوت نرخ اعلامی توسط معاون وزیر صمت در حقیقت محقق شده باشد میتواند مهر تاییدی بر تاثیر تولید بر کنترل قیمت بازار باشد. موضوعی که اغلب فعالان این حوزه بر ان تاکید دارند و بارها اعلام کردند تامین برق واخدهای سیمانی میتواند ان را به وضعیت گذشته بازگرداند به طوری که رئیس مصالح فروشان تهران زمان لازم برای تامین بازار را دو هفته اعلام میکند.
کاظمی،رئیس مصالح فروشان تهران در گفتوگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان گفت: در صورتی که برق واحدهای تولید به طور کامل تامین شود و واسطهای این بازار حذف شودند مشکل برطرف خواهد شد. ما پیش از وقوع مشکل طی نامهای به وزارت صمت خواستار پیگیری این موضوع را از انجمن تولید کنندگان سیمان شدیم اما انجمن پاسخگو نبود و در نهایت این وضعیت در بازار ایجاد شد.
کاظمی بیان کرد: این وضعیت از ابتدا قابل پیش بینی بود و ما آن را ساختگی میدانیم چرا که مدتها مشکلی به نام سیمان در بازار وجود نداشت و این مشکل را نتیجه تصمیمات اتیر انجمن تولید کنندگان میدانیم. با تمام این اوصاف اگر طبق اعلام نماینده وزارت نیرو تامین برق به وضعیت نرمال بازگردد نباید مشکلی در تامین سیمان در کشور داشته باشیم.
با توجه به وعدههایی که مسئولان و فعالان حوزه سیمان از وزارت نیرو نقل میکنند؛ بهبود روند تولید ادامه دار خواهد شد و بهبود وضعیت بازار را به خواهد داشت.