در این جلسه ضمن بررسی نارساییها و تلاش بر رفع برخی موانع، نمایندگان هر دو کشور خواستار تداوم و تحکیم ارتباط و توسعه تجاری در مرز مشترک شدند و با امضای پروتکل توسط فرماندهان مرزبانی دو کشور فعالیت ۲۴ ساعته آن بهصورت رسمی آغاز شد.
معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری اردبیل از مسئولان کشور آذربایجان خواست نسبت به مسافران ایرانی و تجار برخورد مناسب داشته و گیتهای بازرسی را افزایش دهند.
بستر مناسب تجارت با کشورهای حوزه قفقاز
بهمن حسین زاده در این نشست با اشاره به اینکه در دولت تدبیر و امید مقامهای دو کشور 11 بار در خصوص همکاری و مسائل مختلف با همدیگر نشست داشتهاند، اظهار داشت: یکی از مزیتهای نسبی استان اردبیل امکان ایجاد بستر مناسب تجارت با کشورهای حوزه قفقاز و نیز cis است که میتواند عامل مهم رشد و توسعه اقتصادی استان و رفع مشکلاتی مانند بیکاری باشد.
وی به عوامل توسعه مراودات در مرز دو کشور اشاره کرد و افزود: اعلام معافیت سوخت برای ناوگان ایرانی، روانسازی صادرات از مرز و تخصیص کالا در گمرک بیله سوار، اعلام معافیت جریمه تناژ با سقف 40 تن برای کامیونهای ایرانی، کاهش هزینه بار به کشور ثالث از مرز بیله سوار و همچنین روانسازی و امکان بارگیری از مرز جمهوری آذربایجان به کشورهای همسایه را از مباحث مهم و قابلحل عنوان و خواستار رفع این موانع از سوی جمهوری آذربایجان شد.
حسین زاده همچنین خواستار روانسازی صدور ویزا در مرز برای مسافران در حداکثر یک ماه شد و بیان کرد: در مرحله بعدی حذف رواید برای مسافران ایرانی باید جز دستورالعمل و برنامهها باشد.
وی عنوان کرد: صادرات از گمرک بیله سوار در فروردینماه امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل به لحاظ ارزشی 150 درصد و به لحاظ وزنی 137 درصد افزایش داشته است.
بیله سوار، نزدیکترین مسیر به مرکز آذربایجان
معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استاندار اردبیل با اشاره به اینکه نزدیکترین مسیر به مرکز جمهوری آذربایجان، گمرک و مرز بیله سوار است اظهار داشت: توسعه فاز دوم محوطه پایانه مرزی بیله سوار، اجرای زیرساختهای خط ریلی در منطقه و اتصال آن به جمهوری آذربایجان و کشورهای cis، ایجاد منطقه آزاد تجاری در استان، تکمیل و توسعه کشت محصولات صادرات محور در اراضی پایاب سد خداآفرین در حوزه شهرستان بیله سوار میتواند در رونق اقتصادی منطقه و اشتغال نقش مهمی ایفا کند.
وی همچنین همخوانی سابقه تاریخی، فرهنگی و سیاسی دو کشور را یادآور شد و اظهار داشت: با تأکید رهبران سیاسی دو کشور، آذربایجان کشور دوست ایران است و باید مرزبانان دو کشور برخورد شایستهای با مسافران داشته باشند.
مدیرکل دفتر امور بینالمللی گمرک ایران نیز در این جلسه اظهار داشت: مردم و مسئولان ایران و آذربایجان همیشه در مسائل مختلف کنار هم هستند و مراودات سیاسی و فرهنگی و حتی دینی این دو کشور غیرقابل کتمان است.
کاخکی بابیان اینکه با ۲۴ ساعته شدن گمرکات ایران و آذربایجان بهصورت همزمان میتواند دروازه تجاری و توریستی را بگشاید افزود: این اقدام در مسائل تجاری و اقتصادی همچنین توسعه زیرساختها نقش اساسی ایفا کند.
این مسئول با امضای پروتکل این فعالیت و افتتاح شبانهروزی گمرک بیله سوار را مثبت ارزیابی کرد و اظهار داشت: به دنبال این تفاهمنامه شاهد همکاری و تعامل بیشتر با کشور دوست و همسایه خواهیم شد.