مجتبی منتظری در گفتوگو با خبرنگار ایمنا ضمن اشاره به اینکه مجموعه بیکران هستی لارستان از سال ۸۸ به طور رسمی در مورد نجوم و کیهان شناسی فعالیت خود را آغاز کرده است، اظهار کرد: "مؤسسه بیکران هستی" در شهر لارستان واقع در استان فارس قرار دارد و اینجانب هم از سال ۱۳۸۲ عضو ستاد استهلال دفتر مقام معظم رهبری هستم.
وی ادامه داد: رصدخانه لارستان قریب به ۱۰ سال فعالیت مستمر در حوزه آموزش و پژوهش دارد. این مجموعه جزو چند مؤسسه شناسهدار انجمن بینالمللی نجوم است که به صورت رسمی ثبت شده و سالانه گزارش عملکرد خود را برای آن ارسال میکند.
مدیرعامل مجموعه بیکران هستی در رابطه با رؤیت هلال ماه در این مؤسسه، گفت: هر سال در ابتدا ماههای مبارک رمضان و شوال برنامههای ویژهای برای رؤیت هلال ماه داریم. سال گذشته موفق شدیم نخستین بسته آموزشی رؤیت هلال ماه را منتشر کنیم که نمونه آن در ایران وجود ندارد و به همین دلیل مورد استقبال زیاد علاقمندان به نجوم قرار گرفت.
وی با اشاره به اینکه رصدگران در رابطه با رؤیت هلال ماه با دو پارامتر اساسی سن ماه و جدایی زاویهای مواجه هستند، تصریح کرد: رصدگران با بررسی دو پارامتر سن ماه و جدایی زاویهای میتوانند تعیین کنند که هلال ماه چه زمانی قابل رؤیت خواهد بود. از زمان تشکیل مقارنه (هلال ماه نو) تا زمانی که این هلال قابل رؤیت شود، ۱۳ تا ۲۲ ساعت زمان نیاز است.
عضو ستاد استهلال مقام معظم رهبری گفت: معمولاً دقایقی بعد از غروب آفتاب بهترین زمان برای رصد هلال ماه است. معمولاً اولین روز بعد از مقارنه ماه در نخستین شب، ۲۰ الی ۳۰ دقیقه زمان برای رصدگران وجود دارد تا هلال ماه را رؤیت کنند و بعد از این زمان ماه غروب میکند.
وی با بیان اینکه دومین پارامتر اساسی برای رؤیت هلال ماه جدایی زاویهای (فاصله ماه از خورشید) نام دارد، ادامه داد: زمانی که خورشید در حال غروب است هلالی در اطراف خود دارد که هرچه از مرکزیت آن فاصله بگیریم درخشندگی و شفافیت آسمان کمتر میشود.
منتظری با بیان اینکه "حد آستانهای برای جدایی زاویهای در نظر گرفته شده که به حد دانژون معروف است"، تصریح کرد: این مقدار فلکی ۷ درجه است و که بر اساس آن اگر فاصله بین ماه و خورشید کمتر از ۷ درجه باشد در نخستین روز ماه قمری عملاً رؤیت هلال ماه غیر ممکن است.
وی با تاکید بر اینکه دو پارامتر سن ماه و زاویه جدایی به رصدگران کمک میکند تا زمان رؤیت هلال ماه را تعیین کنند، گفت: هرچه از غرب کره زمین به سمت شرق حرکت کنیم سن هلال ماه کمتر میشود؛ پس با این اوصاف کشورهای خاورمیانه همیشه در لبه رؤیت پذیری هلال ماه قرار دارند.
عضو ستاد استهلال با بیان اشاره به شرایط استهلال در شهرستان لارستان گفت: با توجه به اینکه منطقه لارستان در جنوب کشور واقع شده است اختلاف زمان غروب خورشید و ماه در روز چهارشنبه -۲۱ اردیبهشت- حدود ۴۰ دقیقه خواهد بود. جدایی زاویهای چیزی در حدود ۹ درجه (بیشتر از حد آستانه) و بهترین زمان رؤیت هلال ماه ساعت ۱۹:۴۹ است؛ درصد روشنایی ماه در زمان استهلال ۶۵ صدم تخمین زده شده و ماه سنی نزدیک به ۲۰ ساعت دارد.
وی با تاکید بر اینکه ماه شوال بدون تجهیزات نجومی قابل مشاهده نخواهد بود، گفت: ساعت ۲۳:۵۵ روز سه شنبه -۲۱ اردیبهشت- هلال ماه نو شکل میگیرد و پس از گذشت نزدیک به ۲۰ ساعت از عمر ماه میتوان با استفاده از تجهیزات رؤیت هلال ماه مثل تلسکوپ و دوربین دو چشمی، ماه شوال را مشاهده کرد.
منتظری خاطرنشان کرد: در برخی از سالها احتمال رؤیت پذیری خیلی بالاتر از امسال بوده است، اما برخی مواقع به دلیل اینکه کشور به صورت یکپارچه زیر توده ابری قرار میگیرد عملاً کار مشکل میشود. در صورت مساعد بودن شرایط جوی بر اساس محاسبات نجومی، چهارشنبه -۲۱ اردیبهشت- شاهد حلول ماه شوال خواهیم بود و پنجشنبه عید فطر است.