اقدامات و آزمایشات قبل از بارداری برای داشتن حاملگی بی خطر و نوزادی سالم
اهمیت و ارزش مراقبت های قبل از تولد به خوبی مستندسازی شده است، زیرا مادر و بچه اش را در مسیر درست نگه می دارد. معاینه پزشکی در دوران بارداری توصیه می شود با این حال، در دوران اخیر، اغلب متخصصان پیشنهاد پیش از بارداری یا مراقبت قبل از حاملگی را داده اند.چکاپ های پیش از بارداری چیست؟
معاینه پیش از بارداری شامل مجموعه ای از آزمایش ها است که پزشک شما ممکن است بر روی شما و شریک زندگی تان انجام دهد، تا اطمینان حاصل کند که هر دوی شما از بیماری هایی که ممکن است شانس شما برای باردار شدن را از بین ببرند، آزاد هستید.براساس نتایج این آزمایش ها، پزشک دستورالعمل هایی را برای دنبال کردن در زمینه هایی مثل ورزش کردن، رژیم غذایی، سبک زندگی و مکمل های لازم برای شما فراهم خواهد کرد. او همچنین تغییراتی در عادات خاص مانند سیگار کشیدن و مصرف الکل برای داشتن یک بارداری ایمن و یک کودک سالم را توصیه می کند.
چرا چکاپ پیش و حین حاملگی مهم است؟
چکاپ قبل از بارداری برای اطمینان از اینکه مادر سالم است و آمادگی جسمانی برای پرورش و تحمل کودک را دارد، ضروری است. یک چکاپ قبل از بارداری برای زوج مهم است، زیرا می تواند امکان بارداری زن را افزایش دهد.خطر ناتوانی های مادرزادی، بی قاعدگی ها یا سقط، در صورتی کاهش می یابد و مشخص می شود که یک چکاپ قبل از بارداری انجام شود. این امر به اجرای هر گونه مشکلات آتی که ممکن است در دوران بارداری به عنوان نتیجه مشکلات سلامتی موجود با مرد و زن به وجود آید، کمک می کند.
برای چه چیزی می توان به ارائه دهندگان خدمات مراقبت پیش از بارداری مراجعه کرد؟
افراد متخصص پزشکی می توانند قبل از زایمان، دوران زایمان و بعد از زایمان مراقبت های لازم را انجام دهند.
آزمایش های قبل بارداری چه هستند؟
شما باید متخصصان زیر را برای آزمایش ها پیش از بارداری ببینید:
1. پزشک خانواده:این شخص حرفه ای آموزش دیده توانایی درمان بیماری ها و مراقبت از شما را در طی و برای مسائل مربوط به دوران پس از بارداری دارد.
2. ماما:
یک ماما یک فرد آموزش دیده و تحصیل کرده ای است که می تواند از زنان باردار یا غیر از آن ها صرف نظر از سن آن ها مراقبت کند.
3. متخصص زنان و زایمان:
این یک پزشک است که برای مراقبت از زنان باردار و وضع حمل آموزش دیده است.
4. متخصص جنین و مادر:
پزشکی که متخصص مراقبت از زنان با ریسک های بالا است. شما ممکن است در صورتی که شرایط سلامتی دارید، منجر به مشکلات در طول دوره بارداری یا بعد از بارداری شوید، در این صورت می توانید متخصص طب پیش گیری از زایمان داشته باشید.
5. پرستار خانوادگی:
این یک پزشک دارای صلاحیت های پرستاری است و به طور کامل واجد شرایط مراقبت از زنان باردار می باشد.
6. متخصص پرستار و بهداشت زنان:
این فرد واجد شرایط مراقبت از زنان به طور ویژه است و برای این کار آموزش دیده است و در مورد مشکلات مربوط به بارداری آگاه است.
آزمایش ها و نکات لازم قبل بارداری
در طی چکاپ و آزمایشات قبل بارداری چه اتفاقی می افتد؟
در طی یک بررسی پیش از بارداری، پزشک شما آزمایش ها و تست های مختلفی را انجام خواهد داد، تا مطمئن شوید که برای بارداری آماده هستید.برخی از آن ها در ادامه این بخش از نکات دوران بارداری در نمناک لیست شده اند:
1. بررسی وزن:
لازم است بدانید که وزن بدن شما باید برای اندازه و نوع بدن شما ایده آل باشد. اگر اینطور نیست, پزشک تغییرات خاصی را در رژیم غذایی شما توصیه خواهد کرد و یا داروهایی تجویز می کند که به آن ها کمک کند وزن خود را به حالت عادی برگرداند.
اگر وزن بدنتان درست باشد, پزشک توصیه می کند که باردار نشوید. شاخص توده بدنی (BMI) بین 18.5 و 22.9 برای زنان ایده آل است.
2. غربالگری بهداشت روانی:
مشکلات روانی مانند اختلالات اضطراب، افسردگی و یا اختلالات تغذیه ای می تواند در هنگام آبستن شدن مشکل باشد.از آنجا که نوسانات خلقی عظیم وجود خواهد داشت، این ممکن است اختلالات را افزایش دهد و با لقاح مداخله داشته باشد.
برای کاهش خطر اختلالات روحی، غربالگری سلامت روانی قبل و حین حاملگی توسط پزشک شما در طول یا پس از چک آپ انجام خواهد شد.
3. تست های ادرار:
بررسی ادرار برای وجود عفونت دستگاه ادراری و بیماری های کلیوی، بخشی از کنترل بارداری پیش از بارداری است.
آزمایش های قبل بارداری شامل چه هستند؟
4. غربال گری زنان و زایمان:این غربالگری برای کنترل سلول های رحمی، کیست ها، تومورهای خوش خیم، یا هر گونه بیماری های التهابی در لگن انجام می شود (PID).همچنین به دنبال دوره های بی قاعده و PCOS (سندرم پلی کیستیک تخمدانی) یا هر بیماری زنان و زایمان دیگر است که می تواند حاملگی را مختل کند.
5. معاینات سینه، لگن و شکمی:
تست لگن برای عفونت های مثل مخمر یا تریکومونیاز که ممکن است مشکلی ایجاد کند را چک می کند.شکم بررسی می شود که آیا هیچ ناهنجاری فیزیکی وجود دارد یا خیر.سینه ها برای بررسی توده هایی که ممکن است به توجه نیاز داشته باشند، بررسی می شوند.
6. فشار خون:
فشار خون برای شناسایی خیلی بالا یا خیلی کم BP چک می شود،زیرا هر دو ممکن است منجر به بروز مشکلات شوند.
7. تست PAP:
تست پاپ اسمیر بخش مهمی از اولین بازدید شما از پزشک تان است. تست با قرار دادن یک اسپکولوم در واژن برای دیدن رحم انجام می شود. سپس پزشک یک پنبه را بر روی دهانه رحم قرار می دهد و سلول هایی را جمع آوری می کند که برای تحلیل به آزمایشگاه فرستاده می شوند.
این تست ارزیابی می کند که آیا شما آلوده به بیماری های جنسی (STD) مانند سوزاک، سیفیلیس، HIV یا هپاتیت B هستید یا خیر. اگر پزشک در طی این آزمایش سلول های غیر عادی پیدا کند، یک کولپوسکوپی انجام خواهد شد.
آزمایش ها و تست های لازم قبل از بارداری
8. تست های خون:تست های خون زیر برای کنترل شرایط مختلف انجام می شوند:
-کمبود ویتامین D
-کنت هموگلوبین
-عامل Rh
-سرخچه
-واریسلا
-سل
-هپاتیت ب
-توکسوپلاسموز
-عملکرد تیروئید
-STD
9. شرایط ژنتیکی:
اگر خانواده شما سابقه تالاسمی، فیبروز کیستی و یا سندروم دان را داشته باشد، باید تحقیقات بیشتری انجام شود و با پزشک خود صحبت کنید.
10. پیشگیری از بارداری:
درباره روش های جلوگیری از بارداری به پزشک خود اطلاع دهید. بسیاری از اعمال، تاثیری بر بارداری ندارند. با این حال، اگر از تزریق جلوگیری از بارداری استفاده کرده اید، ممکن است یک سال طول بکشد تا باروری شما به حالت عادی برگردد.
11. بارداری های گذشته:
همیشه توصیه می شود در مورد سقط جنین یا بارداری خارج رحمی که ممکن است در گذشته داشته باشید، صحبت کنید.اگر چه این کار می تواند برای شما سخت باشد، اما به پزشکتان کمک خواهد کرد تا برای بهترین درمان آماده شوید.
12. پرسش های عمومی و متدوال:
شما می توانید انتظار داشته باشید که پزشک در مورد رژیم غذایی شما، سلامتی شما به طور کلی، شیوه زندگی شما و شغل فعلی تان صحبت کند. هر گونه عوارض را با دوره های قاعدگی خود به اشتراک بگذارید. هر گونه شرایط سلامتی موجود مانند آسم یا دیابت نیز می تواند به پزشک شما در طول معاینه مورد توجه قرار گیرد.
در آزمایش قبل بارداری چه چیزی چک می شود؟
تست های پیش از حاملگی:
تست های خون قبل از حاملگی و پس از حاملگی باید قبل از اینکه شما تصمیم به باردار شدن بگیرید، انجام شود. البته، پزشک شما بهترین فرد است که تست های درست را پیشنهاد می کند، بنابراین بهتر است با او در رابطه با او مشورت کنید:1. شمارش کامل خون (CBC):
این یک تست اجباری برای تعیین این است که آیا باید از مکمل های آهنی استفاده کنید یا نه. زمانی که بدن شما با کمبود آهن مواجه باشد، شما می توانید از کم خونی رنج ببرید.
2. تست هپاتیت B:
اگر پزشک احساس می کند که شما در معرض خطر این بیماری هستید، این آزمایش برایتان توصیه می شود. قبل از اینکه باردار شوید، می توانید خود را در برابر هپاتیت B واکسینه کنید.
آزمایش های مورد نیاز قبل از بارداری
3. تست تب خال:اگر شما یا شریک تان سابقه ابتلا به تب خال تناسلی را داشته اید، این تست باید قبل از اینکه شما تصور کنید انجام شود. این تست باید حتی اگر شما علائم تب خال تناسلی را نشان نداده باشید انجام شود.
4. تست خون:
مصونیت شما در برابر ابله مرغان یا سرخجه می تواند با انجام این تست خون مشخص شود.
5. آزمایش سیفلیس:
این آزمایش تضمین می کند که مادر مبتلا به سیفیلیس است یا نه تا به کودک سرایت نکند. بیماری سیفیلیس باعث سقط جنین یا مردن جنین می شود در نتیجه پزشک شما توصیه می کند که این آزمایش را انجام دهید.
6. آزمایش اچ آی وی:
آزمایش ویروسی کمبود ایمنی انسان اجباری است چون HIV توانایی بدن برای مبارزه با عفونت ها را با حمله به سیستم ایمنی بدن کاهش می دهد. این ویروس می تواند در هنگام زایمان و هنگام شیردهی به نوزاد شما سرایت کند.
آزمایش هایی را که می توان در اولین بازدید در دوران بارداری در نظر گرفت:
سیتولوژی گردن رحم (پاپ اسمیر):
زنانی که پاپ اسمیر را با غربالگری توصیه شدهانجام دادند (دو سال) نیازی به این ندارند که آزمایش مجددی را در دوران بارداری انجام دهند. با این حال، هیچ مدرکی دال بر آن وجود ندارد که نشان بدهد تست پاپ اسمییر در دوران بارداری خطرناک باشد، و زنانی که به غربالگری نیاز دارند، باید در اولین دیدار از دوران بارداری مورد آزمایش قرار گیرند.
غربالگری برای هموگلوبینوپاتی ها (اختلالات خونی):
برخی از زنان ممکن است به آزمایش ها غربالگری اضافی برای هموگلوبینوپاتی ها (اختلالات ارثی خونی که در آن کمبود هموگلوبین غیرطبیعی است) نیاز داشته باشند.
پزشک مشخص می کند که آیا این آزمایش ها ضروری هستند یا خیر، براساس نتایج آزمایش ها غربالگری خون معمولی.
واریسلا (ابله مرغان):
غربالگری آنتی بادی واریسلا (ابله مرغان) ممکن است بر روی زنانی انجام شود که هرگز در برابر آبله مرغان واکسینه نشده اند, یا آن هایی که مطمئن نیستند به این بیماری مبتلا شده اند یا واکسینه شده اند.
با این حال, از آنجا که واکسن واریسلا برای مدیریت در دوران بارداری توصیه نمی شود, غربالگری آنتی بادی واریسلا به طور ایده آل پیش از باردار شدن زن صورت می گیرد.
آزمایش های مورد نیاز برای قبل از اقدام به بارداری
آیا به چکاپ پیش از بارداری دندانی نیاز دارم؟
معاینه دندان پزشکی کامل به اندازه چک آپ قبل از بارداری مهم است. با حذف خطر باکتری در لثه، شما مطمئن می شوید که باکتری ها از طریق مایع آمنیوتیک به کودک منتقل نمی شوند ؛ دربخش های قبلی بارداری در نمناک گفتیم که هم چنین یک مساله دندان پزشکی ساده می تواند در طول دوران بارداری از بین برود چون ایمنی شما در این زمان کم است.برنامه ریزی برای بارداری:
قبل از باردار شدن، درباره مراقبت های بهداشتی قبل از حاملگی با پزشک خود صحبت کنید. پزشک شما درباره تاریخچه سلامتی شما صحبتمی کند و هر گونه شرایط پزشکی که در حال حاضر دارید می تواند بر بارداری تاثیر بگذارد.
او همچنین در مورد مشکلات بارداری پیش از بارداری صحبت خواهد کرد، دارویی که شما در حال حاضر دارید، واکسیناسیون که ممکن است نیاز داشته باشید و گام هایی که می توانید قبل از حاملگی استفاده کنید تا از نقص های مادرزادی مشخص جلوگیری شود.
شرایط پزشکی:
اگر شما در حال حاضر دارای شرایط پزشکی هستید، مطمئن شوید که تحت کنترل هستند و تحت درمان قرار می گیرند. برخی از این شرایط عبارتند از:بیماری های مقاربتی، دیابت، تیروئید،، (PKU)، اختلالات مغزی، فشار خون بالا، آرتروز، تغذیه اختلالات بیرونی و بیماری های مزمن.
سبک زندگی و رفتاری:
اگر سیگار میکشید، الکل میخورید و یا از مواد مخدر "خیابانی" استفاده می کنید؛ در یک محیط پر استرس یا بد هستید و یا در اطراف مواد سمی زندگی می کنید، برای شما و کوکتان خطر ناک می شود.
متخصصان بهداشت و درمان می توانند به شما در مشاوره، درمان و خدمات پشتیبانی دیگر کمک کنند.
داروها:
مصرف داروهای خاص در دوران بارداری می تواند موجب نقص های جدی زایمان شود. اینها شامل برخی داروهای تجویزی و داروهای خوراکی یا مکمل های غذایی هستند. اگر در حال برنامه ریزی یک بارداری هستید باید قبل از باردار شدن به پزشک خود نیاز داشته باشید و مطمئن شوید که تنها داروهای لازم را مصرف می کنید.
واکسیناسیون (تزریقی):
برخی واکسیناسیون ها پیش از باردار شدن، در دوران بارداری یا درست بعد از زایمان توصیه می شود.
داشتن واکسن مناسب در زمان مناسب می تواند به سالم نگه داشتن کودک کمک کند و کمک می کند که کودکتان را از مریض شدن یا داشتن مشکلات سلامتی مادام العمر حفظ کنید.
400 میکروگرم اسید فولیک را هر روز مصرف کنید:
اسید فولیک یک ویتامین B است. اگر یک زن برای بدن خود حداقل 1 ماه پیش و در دوران بارداری به اندازه کافی اسید فولیک بگیرد، می تواند به جلوگیری از نقص های مادرزادی مغز و ستون فقرات کودک کمک کند.
توقف مصرف الکل، سیگار کشیدن و استفاده از مواد مخدر خیابانی:
سیگار کشیدن، نوشیدن الکل و استفاده از مواد مخدر خیابانی می تواند باعث مشکلات زیادی در طول دوران بارداری برای زن و بچه شود، مانند تولد زودرس، نقص های مادرزادی و مرگ نوزادان.
اگر می خواهید باردار شوید و نمی توانید مشروب، سیگار، یا استفاده از مواد مخدر را متوقف کنید، کمک بگیرید! با پزشک خود و یا مرکز درمان محلی تماس بگیرید.
اجتناب از مواد سمی و مواد سمی محیطی:
از مواد سمی و آلاینده های محیطی محل کار یا در خانه، از جمله مواد شیمیایی مصنوعی، فلزات، کود، اسپری حشره کش و یا مدفوع موش اجتناب کنید. این مواد می توانند به سیستم های تولید مثل مردان و زنان آسیب برسانند. آن ها می توانند باردار شدن را مشکل تر کنند.
سلامت روانی خود را حفظ کنید:
سلامت روان این است که ما چگونه فکر می کنیم، احساس می کنیم، و همانطور که با زندگی سازگار می شویم عمل می کنیم. برای اینکه در بهترین حالت خود باشید، باید در مورد زندگی خود احساس خوبی داشته باشید و ارزش خود را به دست آورید.
هر کسی نگران، ناراحت، غمگین، یا مضطرب می شود. اما اگر این احساسات از بین نرود و با زندگی روزمره شما تداخل پیدا کند، باید به خودتان کمک کنید. با پزشک خود و یا یک متخصص بهداشت دیگر در مورد احساسات و گزینه های رفتاری خود صحبت کنید.
داشتن و حفظ وزن سالم:
افرادی که اضافه وزن دارند یا چاق هستند، ریسک بالاتری برای بسیاری از شرایط جدی دارند، از جمله مشکلات در دوران بارداری، بیماری قلبی، دیابت نوع 2 و سرطان های خاص (آندومتری، پستان و کلون). افرادی که وزن زیادی دارند نیز در معرض مشکلات جدی سلامتی قرار دارند.
کلید دستیابی و حفظ وزن سالم در مورد تغییرات رژیم غذایی کوتاه مدت نیست.این در مورد سبک زندگی است که شامل خوردن سالم و فعالیت فیزیکی منظم است.اگر وزن کم، اضافه وزن یا چاقی دارید، با پزشک خود درباره راه های رسیدن و حفظ وزن سالم قبل از باردار شدن صحبت کنید.