سایت محمدآباد یکی از بزرگترین جایگاههای بازیافت زبالههای خانگی، صنعتی و بیمارستانی در استان قزوین است که ظرفیت مناسبی را برای ساماندهی زبالههای صنعتی و خانگی در استان قزوین ایجاد کرده است.
باوجود زیرساختهایی که این سایت دارد اما امروز با مشکلاتی مواجه شده است، یکی از این مشکلات مربوط به دپو زبالههای خانگی بیش از ظرفیت پذیرش این سایت است چراکه در ابتدای کار بنا بود روزانه ۲۵۰ تن پسماند خانگی به این سایت منتقل شود اما امروز این رقم به بیش از ۷۰۰ تن در روز رسیده است.
از تعدد و گسترش سایتهای دفع پسماند جلوگیری شود
معاون نظارت و بازرسی استان قزوین از ارائه گزارش سازمان محیطزیست از تخلفات سایت محمدآباد خبر داد و گفت: قرار بود با احداث این سایت زباله خانگی به میزان ۲۵۰ تن از شهرستان قزوین جمعآوری شود، اما هماکنون این میزان به ۷۵۰ تن رسیده که از کل استان وارد این سایت میشود.
محسن جانجان تصریح کرد: متأسفانه هماکنون زباله صنعتی از مناطق مختلف کشور وارد استان میشود، همچنین اخباری مبنی بر تخلفات از سوی شهرداری و متولیان کار منتشرشده که بازرسی در حال تهیه گزارش نهایی است.
باید از تعدد و گسترش سایتهای دفع پسماند جلوگیری شود
مدیرکل حفاظت محیطزیست استان قزوین اظهار کرد: سایت محمدآباد در بدو امر برای مدیریت پسماندهای خانگی و شهری قزوین با ظرفیت ۲۵۰ تن در روز پیشبینیشده بود.
سید حسن پسندیده افزود: یکی از موضوعات مهم در مدیریت پسماندهای شهری و خانگی، مدیریت یکپارچه پسماندها است و باید از تعدد و گسترش سایتهای دفن پسماند جلوگیری شود.
مدیرکل حفاظت محیطزیست استان قزوین ابراز کرد: سایت محمدآباد زیربنا و زیرساختهای خوبی برای دفن بهداشتی پسماندهای شهری دارد و با گذر زمان با توجه به تصمیم مدیریت کلان مدیریت پسماند استان، قرار شد مدیریت پسماندهای استان بهصورت یکپارچه و متمرکز در یکجا باشد.
او عنوان کرد: بهجای اینکه کانونهای متعدد و مراکز دفن زباله که ماهیت آلایندگی هم دارند داشته باشیم باید مدیریت پسماندها بهصورت یکپارچه صورت گیرد.
پسندیده بیان کرد: تمامی سایتهای پسماند در سایر بخشهای استان بهصورت کاملا سنتی، غیربهداشتی و غیر محیطزیستی است.
مدیرکل حفاظت محیطزیست استان قزوین افزود: پیشی بینی شده بود سایت محمدآباد روزانه ۲۵۰ تن از پسماند شهر قزوین را پذیرش کند و طبیعتا تعداد سالهای بیشتری طول میکشید تا ظرفیت این سایت تکمیل شود و یا ظرفیت آن گسترش یابد.
این مسئول ادامه داد: اما امروز ازآنجاییکه پسماند سایر شهرها هم به سایت محمدآباد منتقل میشود که روزانه به ۷۰۰ تا ۷۵۰ تن میرسد باعث شده که زمان تکمیل ظرفیت سایت کوتاه شود.
تفکیک زباله از مبدأ در استان قزوین مطلوب نیست
او یادآور شد: اداره کل محیطزیست استان قزوین از مجموعه مدیریت پسماند استان درخواست کرد، با توجه به اینکه ظرفیت سایت محمدآباد در حال تکمیل شدن است باید بهسرعت برای ایجاد زیرساخت و جانمایی محل مناسب برای دفع بهداشتی پسماند شهری و خانگی استان اقدام کنند.
پسندیده عنوان کرد: توسعه و گسترش زیرساخت سایت محمدآباد یک کار کاملا تکنیکی و فنی و مهندسی است که باید مبتنی بر اصول روز پیش برود.
مدیرکل حفاظت محیطزیست استان قزوین گفت: طبق آمارها تنها ۱ نیم تا ۲ درصد از پسماندهای استان از مبدأتفکیک میشود و این میزان با پردازشی که در سایت محمدآباد صورت میگیرد تا ۴ درصد میرسد که آمار بسیار پایینی است.
پسندیده یادآور شد: سایت محمدآباد در مرحله اجرا معیارهای اصولی و محیطزیستی را ندارد چراکه پردازش پسماندها باید بهصورت کامل صورت گیرد اما در همین سایت مقادیر بسیار زیادی از زبالهها با وزش باد در محیط پراکنده میشود که مشکلات بهداشتی و زیستی را به دنبال دارد.
این مسئول با بیان اینکه حجم پسماندها برای دفن بهداشتی باید به حداقل برسد، گفت: باید توجه داشت که یک مجموعه باید راهبری خوبی هم داشته باشد و اصول بهداشتی و محیطزیستی را حتما رعایت کند، فرایند مدیریت پسماند شهری یک فرایند ترکیبی از محل تولید زباله تا مرحله دفن است.
مدیرکل حفاظت محیطزیست استان قزوین تصریح کرد: در مرحله اول باید سعی کنیم بهعنوان یک شهروند زباله کمی تولید کنیم و همچنین تفکیک از مبدأ داشته باشیم اما در بخش جمعآوری مکانیزه پسماندها در استان خلاء وجود دارد چراکه این امکانات فراهم نشده است؛ اگر این مراحل بهدرستی انجام شود روزانه بهجای ۷۰۰ تن ۳۰۰ تن زباله ایجاد میشود.
مشکلات در حال بررسی است
سرپرست سازمان مدیریت پسماند شهرداری قزوین اظهار کرد: سایت پسماند محمدآباد قزوین جزو اولین لندفیل بهداشتی و مهندسی طراحیشده در کشور است.
مهدی امینی افزود: مطابق با گزارش EIA (ارزیابی اثرات زیستمحیطی) در خصوص ظرفیت مجتمع دفع و پردازش پسماند محمدآباد، میزان زباله پذیرشی در بازه زمانی ۲۰ ساله، جهت تولید زباله جمعیت شهر قزوین، روزانه ۲۵۰ تن با استراتژی تولید کود کمپوست و دفن بهداشتی مهندسی بوده است.
این مسئول در ادامه بیان کرد: پیرو این موضوع و متناسب با این پیشبینی ظرفیت، دو خط پردازش و لندفیل بهداشتی مهندسی به مساحت ۹ هکتار و سایت تخمیر و تولید کمپوست و حوضچههای جمعآوری شیرآبه و تأسیسات زیربنایی طراحی و احداث شد.
امینی گفت: تمامی این اقدامات توسط شهرداری قزوین مطالعه، طراحی و احداثشده است و با توجه به مطالعات و طراحیهای انجامشده در این خصوص، افزایش بیشازحد ظرفیت پیشبینیشده در EIA، منجر به کاهش طول عمر ماشینآلات، تأسیسات و لند فیل میشود.
او افزود: در صورت ادامه این روند، در آینده نزدیک شاهد تکمیل ظرفیت لند فیل و عدم کارآیی خطوط پردازش و تأسیسات زیربنایی در مجتمع هستیم.
امینی گفت: رسیدگی به حل و مشکلات مجتمع دفع و پردازش پسماند محمدآباد در کمیسیون خدمات شهری و محیطزیست شورای اسلامی شهر قزوین جهت تعیین تکلیف نهایی، در حال بررسی است.