دکتر سید حیدر محمدی در گفتوگو با خبرنگار بهداشت و درمان باشگاه خبرنگاران پویا؛ درباره چرایی کمبود انسولین قلمی در کشور پنج علت را عنوان و اظهار کرد: هر سال آمار بیماران مبتلا به دیابت در کشور تقریباً 20 درصد افزایش مییابد؛ البته این به معنای افزایش 20 درصدی تعداد بیماران نیست بلکه به دلیل افزایش شناسایی موارد ابتلا به دیابت، میزان تشخیص بیماری در کشور زیاد میشود؛ بخشی از افراد مبتلا به دیابت نیاز به انسولین پیدا میکنند که به استفاده از انسولین قلمی روی میآورند زیرا استفاده از نوع قلمی از نوع ویالی آسانتر است.
84 درصد انسولین مصرفی کشور از نوع قلمی است
وی افزود: علت دیگر کمبود انسولین قلمی آسان بودن استفاده از آن نسبت به نوع ویالی است. در زمان حاضر تنها 16 درصد انسولین مصرفی توسط بیماران دیابتی در کشور ما از نوع ویال است و 84 درصد مابقی انسولین قلمی مصرف میکنند. از آنجا که پوشش بیمهای انسولین قلمی و ویالی تفاوتی با یکدیگر ندارد و استفاده از انسولین قلمی راحتتر است، مردم به سوی استفاده از انسولین قلمی سوق داده میشوند.
قاچاق معکوس انسولین قلمی به کشورهای مجاور
مدیرکل امور داروی سازمان غذا و دارو درباره علت دیگر کمبود انسولین قلمی در کشور خاطرنشان کرد: ما نسبت به سال گذشته تقریباً 20 تا 25 درصد انسولین قلمی را بیشتر وارد کردهایم ولی به دلایل گفته شده هنوز گاهی کمبود انسولین قلمی احساس میشود؛ کمبود این دارو یک علت دیگر نیز دارد؛ قیمت انسولین در کشور ما به دلیل تخصیص ارز 4200 تومانی به واردات آن پایینتر از کشورهای همسایه است؛ از سوی دیگر بیمهها تا 90 درصد قیمت انسولین را پوشش میدهند، در کنار هم قرار گرفتن این دو عامل باعث بروز قاچاق معکوس انسولین قلمی به کشورهای مجاور میشود.
تأثیر محدودیت منابع ارزی در تأمین انسولین قلمی
محمدی ادامه داد: ما در زمینه تأمین انسولین قلمی بیشتر وابسته به واردات آن هستیم؛ انسولینهای ویالی صددرصد در داخل کشور تولید میشوند اما به دلیل آنکه انسولین قلمی هنوز کامل در کشور تولید نمیشود نیازمند واردات آن هستم؛ ما به شدت با محدودیت منابع ارزی مواجه هستیم و این مسئله نیز بر میزان واردات دارو تأثیرگذار بوده است.
افزایش 30 برابری مصرف دارو پس از شیوع کرونا
وی با بیان اینکه به دلیل شیوع بیماران کرونا در جهان، میزان صادرات دارو به کشورها کاهش یافته است؛ تشریح کرد: پس از شیوع کرونا میزان مصرف دارو در کشورها به طور میانگین 30 برابر بالاتر رفته است زیرا برخی داروها به صورت مستقیم یا غیرمستقیم بر بیماری کرونا اثر دارند؛ مثلاً کسی که به کرونا مبتلا میشود ممکن است نیاز به مسکن و آنتیبیوتیک داشته باشد؛ صادرات انسولین نیز پس از شیوع کرونا کاهش یافته است.
راهکار سازمان غذا و دارو برای جلوگیری از کمبود انسولین چیست؟
محمدی در پاسخ به این سؤال که چرا از سامانه تیتک برای مقابله با قاچاق معکوس دارو استفاده کافی برده نمیشود، بیان داشت: انسولین در تیتک ثبت میشود اما اینکه بتوانیم 14 هزار داروخانه را ملزم به ثبت دارو در تیتک کنیم زمانبر است؛ ما در مرحله اول به داروخانهها نامه زدیم و گفتیم که انسولین قلمی را در سامانه تیتک ثبت کنند؛ در مرحله دوم به داروخانهها هشدار دادیم که اگر این دارو را در تیتک ثبت نکنند سهمیه انسولین آنها را قطع میکنیم و در مرحله سوم نیز سهمیه را قطع میکنیم اما به هرحال تمام تلاشمان این است که دچار چالش جدی نشویم زیرا وقتی سهمیه داروخانهها را قطع کنیم مردم دچار مشکل میشوند.
وی تأکید کرد: برای کاهش قاچاق معکوس انسولین قلمی یک برنامه دیگر نیز در دست اجرا داریم؛ قرار است افراد مبتلا به بیماری دیابت اطلاعات خود را در معاونت درمان ثبت کنند تا برای تحویل انسولین به آنها، از معاونت درمان استعلام و سپس انسولین به آنها تحویل شود؛ در این صورت اگر فرد مبتلا به دیابت باشد به او انسولین داده میشود و اگر مشخص شود که به دیابت مبتلا نیست، انسولین به او تحویل داده نمیشود؛ این امر میتواند قاچاق معکوس انسولین قلمی را کاهش دهد.
۵ علت کمبود انسولین قلمی از نگاه سازمان غذا و دارو
مدیرکل دارو ومواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو ۵ عامل را علت کمبود انسولین قلمی در کشور عنوان و بیان کرد: نسبت به سال گذشته ۲۰ درصد بیشتر انسولین قلمی وارد کردهایم ولی به دلیل تخصیص ارز دولتی به انسولین قلمی، این دارو به کشورهای همسایه قاچاق میشود
بیشتر بخوانید
امتیاز: 0
(از 0 رأی )
نظرهای دیگران