حجتالله غلامی شامگاه سهشنبه در جمع اصحاب رسانه با اشاره به آلودگی هوای کلانشهر اصفهان و تعدادی از شهرستانهای استان اظهار داشت: به منظور حفظ سلامت هم استانیها و کاهش آلودگی هوا ابتدا تصمیم بر تعطیلی 2 روزه دستگاههای اجرایی استان گرفته شد ولی با توجه به این که نخواستیم تصمیم عجولانهای گرفته شود، چهارشنبه دهم دی تعطیل اعلام شد.
وی افزود: در صورت افزایش شاخصها و رسیدن به حالت اضطرار روز پنجشنبه یازدهم دیماه نیز دستگاههای اجرایی تعطیل خواهند شد.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار اصفهان با بیان اینکه سه منبع بزرگ آلاینده استان اصفهان را تهدید میکند گفت: استان در حاشیه کویر نزدیک به بیش از یک میلیون هکتار کانون گرد و غبار در شمال و شرق اصفهان قرار دارد که ریزگردها به همراه وزش باد وارد کلانشهر اصفهان میشوند.
وی ادامه داد: صنایع دومین منبع آلایندگی در استان مطرح هستند و صنایعی که در مقیاس بسیار کلان و ملی در اطراف اصفهان شکل گرفته و به تبع آن صنایع جانبی هم در افزایش آلایندگی نقش موثری دارند.
غلامی تصریح کرد: منابع متحرک آلاینده از جمله وسایل حمل و نقل عمومی سومین منبع ایجاد آلودگی در اصفهان محسوب میشوند که مجموع این سه منبع با توجه به اقلیم اصفهان و ریزش هوای سرد به صورت ناگهانی منجر به اینورژن و افزایش غلظت آلایندهها میشوند.
وی با اشاره به اجرای دستورالعملها و اقدامات انجام شده پیرامون صنایع و خودروها در سطح شهر اظهار داشت: در راستای کاهش آلایندهها اقدامات بسیاری انجام میشود ولی به علت شرایط اقلیمی و ریزش هوای سرد باز هم شاهد آلودگی در اصفهان هستیم.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار اصفهان خاطرنشان کرد: در بخش حمل و نقل عمومی و روی شبکه اتوبوسرانی اقدامات بسیاری به طور ویژه انجام شده است.
وی افزود: در صنایع به اقتصاد هم باید توجه شود و در عین حال با صنایع آلاینده برخورد میشود و سازمان حفاظت محیط زیست استان اصفهان ناظر بر اجرای مصوبات است.
غلامی با بیان سهم هر منبع از میزان آلایندگی در اصفهان گفت: در مطالعات انجام شده 37 درصد از سهم آلایندگی متعلق به حمل و نقل عمومی، 33 درصد مربوط به صنعت و 30 درصد مربوط به صنایع خانگی و سایر امور متفرقه است.
وی ادامه داد: در بخش خانگی و گاز مصرفی سالیانه نزدیک به 78 میلیون متر مکعب گاز مصرف میشود که 50 میلیون مترمکعب آن در مصارف خانگی است و نزدیک به دو برابر نرم جهانی است.
غلامی تصریح کرد: در بخش حمل و نقل دو اقدام خوب انجام میشود از جمله اینکه برای حدود 600 هزار موتورسیکلت که در سطح شهر تردد دارند معاینه فنی اجباری میشود و شهرداری اصفهان متعهد شده تا پایان سال جاری نزدیک به 10 هزار موتورسیکلت برقی وارد شبکه کند و به مرور موتورسیکلتهای سوخت بنزینی از رده خارج شوند.
وی با اشاره به کنترل مصارف خانگی اظهار داشت: از ابتدای سال آینده هیچ پایان کاری به هیچ ساختمانی داده نخواهد شد مگر اینکه الزامات مبحث 19 مقررات ملی را رعایت کرده باشند و بخش اعظمی از آلایندهها کم خواهند شد.
کمتر از 10 درصد نظارت بر صنایع آلاینده انجام میشود
مدیرکل سازمان حفاظت محیط زیست استان اصفهان نیز با اشاره به پتانسیل موجود سازمان محیط زیست استان اظهار داشت: کمتر از 10 درصد نظارت بر صنایع آلاینده انجام میشود و با پایشهای انجام شده 550 تا 600 صنایع آلاینده در استان اصفهان وجود دارد که 480 صنعت در شعاع 50 کیلومتری و 420 صنعت نیز دارای آلودگی هستند.
ایرج حشمتی افزود: این آمار در محدوده پایش هستند و به طور یقین در صورت افزایش پایشها تعداد صنایع آلاینده به مراتب بیشتر خواهند شد.
مدیرکل سازمان حفاظت محیط زیست استان اصفهان با بیان علت اینکه پایش 100 درصدی صنایع استان انجام نمیشود گفت: کمبود اعتبارات برای پایش 10 هزار صنعت آلاینده و همچنین کمبود منابع انسانی از جمله دلایلی هستند که پایش کامل را امکانپذیر نمیکنند.
وی ادامه داد: برای صنایع آلاینده اخطار صادر میشود و به فهرست صنایع آلاینده معرفی میشوند و آن دسته از صنایعی که اداره امور مالیاتی استان عوارض آلایندگی را وصول میکند بیشتر به فکر میافتند و شناسایی برخی صنایع مانند ریختهگریها سخت است و صرفا در لیست قرار دارند بنابراین صنعتی که برای گرفتن عوارض تحت فشار قرار نمیگیرد برای رفع آلایندگی اقدامات کاملی انجام نمیدهد.