کاهش 24 هزار هکتار سطح زیر کشت گیاهان پر آبخواه
اراضی قابل کشاورزی یزد 170 هزار هکتار است، به دلیل کاهش بارندگی، خشکسالی و افت سطح آبهای زیرزمینی در چند دهه اخیر با 54 هزار هکتار کاهش به 116 هزار هکتار رسید که به کشت انواع محصول زراعی و باغی اختصاص دارد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی یزد از کاهش 24 هزار هکتار سطح زیر کشت گیاهان پر آبخواه و جایگزینی 14 هزار هکتار محصولات کم آبخواه متناسب با اقلیم و برخورداری از مزیت بالای اقتصادی در جهت کاهش آب مصرفی در این بخش خبر میدهد.
سید جمال سجادی پور افزود: سطح زیر کشت محصولات پر آبخواه زراعی و باغی استان نیز به 23 هزار و 778 هکتار در بازه پنجساله کاهش مییابد تا با حذف این میزان سطح کشت، 14 هزار و 530 هکتار محصولات کم آبخواه زراعی و باغی متناسب با اقلیم استان و دارای مزیت بالای اقتصادی، جایگزین شود. او یادآور شد: این موضوع در چارچوب طرح اصلاح الگوی کشت در دستور کار قرار دارد و قرار است حذف 12 هزار و 221 هکتار اراضی زراعی و کاهش آن به 26 هزار و 200 هکتار تا سال 1400 انجام شود. به گفته رئیس جهاد کشاورزی یزد، متناسب با میزان منابع آب در اختیار و قابلبرنامهریزی، در بخش زراعی محصولاتی مانند سبزی، محصول جالیزی و یونجه و در بخش باغبانی بادام و گردو حذف میشود. سجادی پور اضافه کرد: همچنین تولیدات گلخانهای، پسته، انگور، گیاهان دارویی، زعفران، گل محمدی، زیره و کنجد که در صدر برنامههای اصلاح الگوی کشت استان قرار دارد، جایگزین خواهند شد. این مسئول بابیان اینکه آب موردنیاز بخش کشاورزی در افق 1400 معادل 761 میلیون مترمکعب پیشبینیشده است، اظهار داشت: آب مصرفی در این بخش بیانگر وجود تنش برابر 36 درصد است. رئیس جهاد کشاورزی یزد گفت: بهعنوان نمونه مصرف آب گیاهانی همانند پسته در این افق باید از 47 هزار و 60 میلیون مترمکعب به نصف و محصول زیتون از 17 میلیون مترمکعب به 11 میلیون مترمکعب کاهش یابد. او توضیح داد: دراینارتباط کشت درختان زرشک، خرما، زعفران، گیاهان دارویی، گل محمدی، عناب و محصول گلخانهای جایگزین و رونق مییابد.
گسترش کشت گیاهان دارویی در ابرکوه
مدیر جهاد کشاورزی ابرکوه هم دراینارتباط گفت: کشت گیاهان دارویی در این شهرستان که اقلیم گرم و بیابانی دارد، رو به گسترش است و با توجه به آثار زیانبار خشکسالی در راستای توسعه کشت محصول کم آبخواه هماکنون در 120 هکتار زمینهای منطقه گیاهان دارویی کشتشده است. مهدی غیب الهی اظهار داشت: زعفران، نعناع فلفلی، سیر، شیرینبیان، بهلیمو، شوید، گل محمدی و شنبلیله ازجمله گیاهان دارویی هستند. او بابیان اینکه گیاهان دارویی بهعنوان محصول کم آبخواه و باارزش اقتصادی بالایی مطرح هستند، تأکید کرد: در 6 ماهه نخست سال 1397 از 70 هکتار اراضی زیر کشت 667 تن نعناع فلفلی، شیرینبیان، بهلیمو، شوید، سیر، گل محمدی و شنبلیله برداشت و به بازار مصرف عرضه شد. مدیر جهاد کشاورزی ابرکوه پیشبینی کرد: با توجه به ارزشافزوده بالا، کم آبخواه بودن این گیاهان و استقبال کشاورزان سطح زیر کشت گیاهان دارویی در سال زراعی 98 -97 به 300 هکتار برسد.
اشتغال 350 نفر با کشت دارویی در بافق
رئیس جهاد کشاورزی بافق هم درباره توسعه کشت گیاهان دارویی اظهار داشت: حدود 45 درصد مردم شهرستان از سه جنبه کاربردی گیاهان دارویی در منزل و محل کار خود استفاده میکنند.
حمید عسکری باقرآبادی افزود: اجرای طرح کشت گیاهان دارویی و زعفران را باهدف تحقق سیاستهای اقتصاد مقاومتی دانست و افزود: هماکنون 350 نفر در حوزه کشت گیاهان دارویی به کار اشتغال دارند. او بابیان اینکه زعفران هم در زمره گیاهان دارویی قرار دارد، یادآور شد: سال 96 افزون بر 300 کیلوگرم محصول زعفران خشک در بافق برداشت و به بازارهای داخلی و خارجی عرضه شد. او از توزیع بیش از 17 تن پیاز زعفران بین کشاورزان پارسال خبر داد و افزود: سطح زیر کشت این محصول از 60 هکتار به 65 هکتار افزایش یافت و پیشبینی میشود در سال جاری 340 کیلوگرم زعفران در این شهرستان برداشت شود. البته در این منطقه توسعه کاشت درخت نخل نیز قابلتوجه است که عمدتاً در مناطق بیابانی امکان رشد و توسعه دارد. به گفته مدیر جهاد کشاورزی بافق امسال افزون بر هفت هزار و 500 تن محصول خرما از نخلستانهای منطقه برداشت شد که در هم سنجی با پارسال 40 درصد افزایش دارد. عسکری باقرآبادی، خرمای بافق را مرغوب و دارای ارزش صادراتی عنوان کرد و افزود: هماینک مازاد این محصول به سایر استانها عرضه میشود و میتواند در ردیف ارقام صادراتی ارزآور قرار گیرد. او سطح زیر کشت خرما را 2 هزار و 210 هکتار ذکر کرد و یادآور شد: از این میزان کشت یک هزار و 400 هکتار خرمای بومی و بقیه درختان اصلاحشده است. او بیان کرد: در راستای طرح اقتصاد مقاومتی، یک واحد کارخانه فرآوری خرما با سرمایهگذاری 10 میلیارد ریال توسط بخش خصوصی راهاندازی شده است.