خراسان جنوبی هم از این قاعده مسثتنی نیست؛ این استان با تولید 15 هزار تن پسته رتبه ششم کشور را در تولید این محصول دارد اما امسال آفات و نوسانات دمایی تولید این محصول را 45 درصد کاهش داده و حسرت پستههای خندان سالیان قبل بر دل کشاورزان منطقه مانده است.
براثر آفات، سرمازدگی سال گذشته و گرمازدگی در فروردین امسال 280 میلیارد تومان به باغداران این محصول خسارت واردشده و در برخی شهرستانهای استان ازجمله بشرویه بیش از 80 درصد پسته نابود و 25 درصد پستهها نیز پوک شده است.
به گفته کشاورزان از دو سال متوالی یک سال پر محصول و سال دیگر محصول کمی دارد و بهاصطلاح مردم محلی میگویند امسال سال پسته نیست اما امسال در بیشتر باغات خراسان جنوبی سال پسته بود که متأسفانه در ابتدای سال جاری طلای سبز بهعنوان دسترنج یک سال کشاورزان بر روی شاخههای درختان خشکید.
خمر پسته با آفات خمشده است
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی گفت: سطح زیر کشت محصول پسته استان 19 هزار و 823 هکتار است که از این مقدار 11 هزار و 497 هکتار بارور و هشت هزار و 326 هکتار غیر بارور است. مهدی یوسفی افزود: پیشبینی میشود امسال هشت هزار و 500 تن پسته از باغات استان برداشت شود که نسبت به سال گذشته 45 درصد کاهش دارد، درمجموع آفات و بلایای طبیعی هفت هزار تن از محصول پسته به ارزش 280 میلیارد تومان را نابود کرد.
وی، پسیل پسته، پروانه چوبخوار، سوسک سرشاخه خوار پسته، زنجره و سن را از مهمترین آفات پسته در استان ذکر کرد و اظهار داشت: امسال نوسانات دمایی و اختلال در عمل گردهافشانی خسارتهای چشمگیری به محصول پسته استان وارد کرده است.
کاهش 80 درصدی محصول پسته بشرویه
مدیر جهاد کشاورزی بشرویه هم گفت: سطح زیر کشت پسته این شهرستان هفت هزار و 260 هکتار است که از این میزان چهار هزار و 500 هکتار بارور و بقیه غیر بارور است.
حسین سرچاهی از کاهش 80 درصدی محصول پسته این شهرستان نسبت به سال قبل خبر داد و افزود: پیشبینی میشود امسال یک هزار و 350 تن پسته در بشرویه برداشت شود درحالیکه سال گذشته کشاورزان شهرستان هفت هزار و 200 تن محصول تولید کردهاند. او یادآور شد: تغییرات و نوسانات اقلیمی و آفات مهمترین علل کاهش محصول پسته شهرستان است که باعث کم محصولی یا بهاصطلاح کمباری درختان پسته شده است، درمجموع این عوامل 150 میلیارد تومان به کشاورزان منطقه خسارت زد.
سرچاهی عنوان کرد: گرم شدن هوا در نیمه دوم بهمنماه باعث بیدار شدن و رشد زودهنگام درختان پسته و از طرفی افزایش دما در اسفندماه موجب یخزدگی و ریزش جوانههای پسته شد، همچنین بارندگیهای نامناسبی در دهه اول فروردین در زمان گردهافشانی محصول پسته رخ داد که باعث شسته شدن گردههای پسته از روی درختان شد. مدیر جهاد کشاورزی بشرویه اظهار داشت: بهطور میانگین برداشت پسته از هر هکتار در این شهرستان یک هزار و 620 کیلوگرم است که برخی کشاورزان امسال تنها در هر هکتار کمتر از 100 کیلوگرم هم محصول برداشت نکردهاند. او گفت: به دلیل نبود جوانه بارور روی درختان براثر گرمازدگی در فروردینماه امسال، سال آینده هم اوضاع برداشت پسته از امسال بهتر نمی شود و بازهم کشاورزان شهرستان متحمل خسارتهای میلیاردی خواهند شد و قصه پر غصه کشاورزان بازهم تکرار میشود. سرچاهی با اشاره به اینکه در زمان حاضر 9 پایانه ضبط پسته در این شهرستان وجود دارد، ادامه داد: در سال گذشته این پایانهها در سه نوبت 2 ماه فعالیت داشتهاند که امسال فقط سه تا چهار پایانه فعال هستند و 10 روز بیشتر فعال نخواهند بود. مدیر جهاد کشاورزی بشرویه اظهار داشت: با وضع کمآبی، قیمت بالای سم و کود و دستمزد کارگر و خرابی محصول و بارور نشدن درختان، اگر اوضاع همینطور پیش برود دیگر خبری از پسته و پستهکاری در منطقه نیست و مسئولان باید چارهای فوری برای کشاورزان بیاندیشند.
او با بیان اینکه در زمان حاضر 50 درصد باغات این شهرستان یعنی یک هزار و 800 هکتار زیرپوشش بیمه کشاورزی هستند گفت: کارشناسان بیمه در بازدید از باغات بشرویه 60 تا 70 درصد خسارت به باغداران را تائید کردهاند.
سرچاهی ادامه داد: بیمه بخشی از هزینههای کشاورز را پرداخت میکند و بهصورت میانگین هزینه غرامت در هر هکتار 8 تا 10 میلیون تومان است در حالی با توجه به افزایش قیمتها، یک کشاورز از هر هکتار 200 میلیون تومان درآمدزایی داشته و بیمه درختان هیچ توجیه اقتصادی برای کشاورزان ندارد. او با تأکید بر اینکه نیاز است برای جبران بخشی از خسارت محصول پسته دولت برای هر هکتار تسهیلات چهاردرصدی و بلندمدت به کشاورزان ارائه دهد، گفت: همچنین باید استمهال وامهای پسته کاران که مصوبه هیئتوزیران است اجرایی شود چراکه هنوز بانکها این مصوبه را اجرایی نمیکنند.
بیمه بخشی از هزینهها را پرداخت میکند
مدیر صندوق بیمه محصولات کشاورزی خراسان جنوبی هم گفت: بیمه بخشی از هزینههای را جبران میکند و بیمه اصلا جبران درآمد کشاورز نیست. جواد غنچه ادامه داد: با توجه به افزایش هزینهها و قیمت محصول پسته غرامتی که صندوق بیمه کشاورزی پرداخت میکند جایگاهی در درآمد کشاورزان ندارد. او با بیان اینکه پرداخت غرامت با توجه به میانگین برداشت از هر هکتار متفاوت است، افزود: چند سالی است که نوسانات دمایی ناشی از تغییر اقلیم و آفات مختلف خسارتهای میلیاردی به پسته کاران استان وارد میکند. غنچه عنوان کرد: سال گذشته سهم دولت در پرداخت غرامتهای بخش کشاورزی بیشتر از سال جاری بود.