آری این نمایش تراژیک، هرساله در شهر انارها به روی صحنه میرود. شهری که بهترین انواع انار را در خود میپرورد، اما در آستانه فصل برداشت و تا وقتیکه فصل فروش انار به اتمام برسد، انار فروشهایی را به خود میبیند که انار نامرغوب دیگر نقاط کشور را به معابر ورودی و خروجی آن میآورند و به اسم انار ساوه به مسافران بیخبر میفروشند. کمترین ضرر این کار برای انار ساوه و باغدارانش تخریب برند ساوه است، درواقع هیچیک از انارهایی که در فاصله شهریورماه تا اواخر پاییز در ساوه عرضه میشود، آن انار مرغوبی نیست که در ساوه تولیدش میکنند و چشمانتظارش هستیم و برای خریدش راهمان را بهسوی ساوه کج میکنیم. یاقوت سرخ ساوه با خود دل خوردنهای بسیار در اقلیم ویژه این شهرستان به گل مینشیند و دانه میزند.
برداشت انار ساوه از دو هفته آینده آغاز میشود
معاون فنی و اجرایی جهاد کشاورزی ساوه در این زمینه گفت: یکی از ویژگیهای شهرستان ساوه قرار گرفتن در منطقه نیمه کویری است که بدین واسطه و به دلیل برخورداری از شبهای خنک و روزهای گرم و طولانی زمینه مساعدی را برای تولید انار مرغوب فراهم کرده است. به گفته محمود رضا خلیلی، برای پرورش انار باکیفیت به زمینی با خاک رسی و شنی که همراه بانمک باشد نیاز است و شهرستان ساوه از مناطق منحصربهفردی است که از این دو ویژگی مهم برای تولید انار مرغوب برخوردار است.
معاون فنی و اجرایی جهاد کشاورزی ساوه با اشاره به اینکه برداشت انار این شهرستان از دو هفته آینده آغاز میشود، افزود: هنوز انار مرغوب ساوه به بازار عرضه نشده و در چرخه توزیع قرار نگرفته است. خلیلی به حمله غافلگیرانه سرما به درختان انار ساوه در آذرماه سال 1395 اشاره کرد و افزود: با ورود یک جبهه هوای سرد در این شهرستان بالغبر 90 درصد از باغات کفبر شدند و خسارتی بالغبر 532 میلیارد تومان به انارستانهای ساوه و سایر محصولات باغی نظیر زیتون، گردو و مزارع کلزا، گندم و جو وارد شد. او بیان کرد: سرمازدگی موجب شد که درختان انار نتوانند عملیات گلدهی و باردهی را در سالهای بعد از کفبر کردن بهطور کامل انجام دهند و بر این اساس یک سال پس از کفبر کردن درختان، میزان تولید انار در این شهرستان به یک درصد ظرفیت خود قبل از سرمازدگی سال 1395 رسید و بیشترین انار تولیدی، درجهدو و سه بوده است. خلیلی در پاسخ به این پرسش که از چه زمانی کار برداشت انار ساوه آغاز میشود، افزود: کار برداشت انار در ساوه معمولا از روزهای پایانی مهرماه آغاز و بسته به میزان وسعت باغ بر مبنای هکتار ادامه خواهد داشت.
سودجویی بهوسیله آلک
او تصریح کرد: تاکنون هیچ باغدار ساوجی اقدام به برداشت انار خود نکرده و هنوز برای این کار زود است. باغداران باید با رصد و پیشبینی هوا و اطلاع از ورود جبهه هوای سرد نسبت به برداشت انار اقدام کنند. او در این خصوص که انار عرضهشده در مبادی ورودی و خروجی شهرستان، انار تولیدی ساوه است یا خیر، گفت: بیشترین انار عرضهشده در بازار مربوط به انار تولیدی سایر نقاط کشور است که نهتنها مرغوبیت انار ساوه را ندارد بلکه ازلحاظ طعم و اندازه نیز با انار ساوه قابل قیاس نیست. خلیلی تصریح کرد: البته بخشی از انار تولیدی ساوه که موسوم به انار آلک است و بهصورت پراکنده در باغات شهرستان تولید میشود، توسط عدهای سودجو برداشتشده و با سوءاستفاده از قیمت بازار به نام انار تولیدی این شهرستان به فروش میرسد.
او گفت: انار آلک از سایر ارقام انار تولیدی ساوه کوچکتر و دارای پوستی تیرهرنگ است و معمولا تا 10 روز قبل از برداشت سایر ارقام مرغوب انار برداشت میشود که بیشتر مصرف نوبرانه و جنبه خودمصرفی داشته و کاربرد تجاری ندارد.
او در ادامه گفت: البته خود باغداران به دنبال سودجویی نیستند چراکه قیمت انار مرغوب در بازار طی روزهای اخیر معادل 6 هزار تومان است و بیشتر دلالان و واسطهها که انار را به قیمتهای متفاوتی عرضه میکنند به دنبال سودجویی و عرضه انار سایر شهرهای کشور به نام انار ساوه هستند.