hamburger menu
search

redvid esle

redvid esle

رویداد ایران > رویداد > فرهنگی > چرا دستمزدِِ بازیگران، نجومی شد؟/ روایت تهیه‌کننده "پایتخت" از چالش با نمایش‌‌خانگی

چرا دستمزدِِ بازیگران، نجومی شد؟/ روایت تهیه‌کننده "پایتخت" از چالش با نمایش‌‌خانگی

یکی از موانعِ بر سر راه سریال‌سازان تلویزیون، دستمزدهای نجومی بازیگران است که الهام غفوری اعتقاد دارد به بالا رفتن نرخ بازیگران در نمایش‌خانگی، برمی‌گردد.
 یکی از مشکلات اساسی تلویزیون، موضوع دستمزدهای نجومی بازیگران و ورود بی‌رویه بازرگانی در سریال‌سازی و برنامه‌سازی است. کاری که با چند سریال و برنامه پیش گرفته شد و خواه ناخواه دستمزد بازیگران را بالا برد. البته به تعبیر محمدحسین لطیفی که چندی پیش با او گفت‌وگویی داشتیم او اعتقاد دارد این مشکل از شبکه نمایش‌خانگی شروع شد و ضربه به سریال‌های تلویزیون و حتی فیلم‌های سینمایی زده است. 
اتفاقی که حتی برخی از سریال‌های تلویزیون حتی "پایتخت" را هم درگیر کرد و باعث شد گروهی از کارگردان‌ها و بازیگران به شبکه نمایش‌خانگی کوچ کنند. سرمایه‌های مشکوک و حضور بی‌رویه اسپانسرها و سرمایه‌گذارها این اتفاق را رقم زد و بازاری که هر بازیگری به راحتی قیدِ تلویزیون را می‌زند و به سراغش می‌رود. البته گروهی هم به دعوتِ بازرگانی صداوسیما در برنامه‌های مشارکتی مجری می‌شوند و یا در سریال‌های مشارکتی حضورشان فعال می‌شود. 
ورود بی‌رویه بازرگانی و رفتارِ تجاری باعث شد تا نرخ‌ها و دستمزدها بالاتر برود. این اتفاق در ابتدا با بالا رفتن دستمزدهای مهمانان و کارشناسان تلویزیونی شروع شد و حالا ساختِ سریال‌های تلویزیونی با این مشکل بزرگ مواجه شده است. دستمزدهای قابل تأملی که با آن چندین سریال می‌توان ساخت و یا به کارهای الف ویژه و فاخری که می‌توانند سال‌ها ماندگار باشند، اختصاص پیدا کند. اولین سؤال این است که آیا تنها تلویزیون و بازرگانی‌اش مقصّر بالا رفتن دستمزدهای بازیگران است؟ یا شبکه نمایش‌خانگی و حتی عواملِ دیگر؟
تلویزیون , صدا و سیما , سریال , سریال پایتخت , معاون سیما , شبکه نمایش خانگی , فیلم ,
مسعود کرامتی چندی پیش در گفت‌وگوی لایو با تسنیم  درباره دستمزدهای نجومی بازیگران گفت: "به نظرمن سوء تفاهمی درباره دستمزد بازیگران بوجود آمده است. همه بازیگران دستمزد آنچنانی نمی‌گیرند و تعداد انگشت‌شمارند که دستمزدشان بالا است. اتفاقاً تلویزیون این معضل را ایجاد کرد؛ تلویزیون مشخصاً به تهیه‌کننده‌اش می‌گفت سراغ فلان شخص برود و آن شخص می‌گفت این قدر می‌گیرم که تهیه‌کننده می‌گفت من ندارم و تلویزیون می‌گفت من می‌دهم او را بیاورید. از تلویزیون شروع شد و به نمایش‌‌خانگی رسید و آنجا شدت و عدت پیدا کرد. عده خاصی این ویژگی را دارند که مدیران و مردم دوستشان دارند؛ ترکیبی شده که بتازند."
دلیل دیگر بالا رفتن دستمزدها شاید رقابت عجیب و غریبِ شبکه‌ها با هم باشد. این اتفاق بارها در انتخاب مجری، دکور و حتی دعوتِ میهمان پیش آمده است. کارشناسی که امروز میلیونی دستمزد دریافت می‌کند از میانِ هیاهوی رقابت‌های پوشالی شبکه‌ها، به این ارقامِ قابل تأمل رسیده‌اند. این رقابت‌های منفی خلاقیت و نوآوری را از بین برد و جایش را به سرمایه‌سالاری در تلویزیون داد. بیشتر پایِ اسپانسرها را به صداوسیما باز کرد و از طرفی نرخِ دستمزد بازیگران را بالا برد. َ
تلویزیون به جای ستاره‌سازی و رویکردهای درستِ رسانه‌ای، رقابت با فضای‌مجازی و VODها را در پیش گرفت و در این راه به سمت سلبریتی‌محوری رفت. اینجا هر نرخ و دستمزدی می‌آوردند مدیران تلویزیون برای عقب نماندن از حفظ مخاطب‌شان فکر کردند که با این نگاه می‌توانند در کانون توجهات باقی بمانند و در این راه کاربلدها کنار رفتند، ستاره‌های سینمایی بیشتر به تلویزیون آمدند و پای پول و سرمایه و اسپانسر بیش از پیش به شبکه‌های سیما باز شد. 
تلویزیون , صدا و سیما , سریال , سریال پایتخت , معاون سیما , شبکه نمایش خانگی , فیلم ,
یکی از نکاتی که امروز در جلسه تهیه‌کنندگان سریال‌ها با معاون جدید سیما مطرح شد این دستمزدهای نجومی بود که الهام غفوری تهیه‌کننده سریال "پایتخت" مطرح کرد. او گفت:  "هر موقع می‌خواهم کاری تولید کنم مشکل اساسی ما فیلمنامه‌نویس و بازیگر است. نویسنده خوب واقعاً کم است که بتوانیم به او اعتماد کنیم و کار سریال را به او بسپاریم. حضور شبکه نمایش خانگی در کنار تلویزیون و رقم و اعدادی که آن‌ها پرداخت می‌کنند و با رقم‌هایی که تلویزیون در جلسات، برآورد می‌کند هیچ ربطی به هم ندارد.  این باعث می‌شود بازیگرهای حرفه‌ای تمایلی برای کار کردن با تلویزیون نداشته باشند. در واقع نرخ بازیگران و فیلمنامه‌نویسان در نمایش‌خانگی ما را دچار مشکل پرداخت کرده!  مشکلی است که باید فکر اساسی برای آن بشود."


روایت تهیه‌کننده پایتخت از چالش با نمایش‌خانگی

فارغ از این موضوع، محبوبیت و برند شدن مجموعه‌ای خطرات و آسیب‌هایی هم به همراه دارد. چرا که بازیگران حیات آن مجموعه و کار را وابسته خودشان می‌دانند و به همین خاطر دستمزدها را بالا می‌برند. این هم نکته دیگری است که باید دست‌اندرکاران امر در سریال‌سازی و معاون جدید سیما به آن توجه داشته باشد. این اتفاق امروز برای خیلی از برنامه‌های تلویزیون افتاده و شاید به تأخیر افتادن برنامه‌هایی مثل "دورهمی" و حتی شروعِ "خندوانه" در فصل جدید و حتی "عصرجدید" در فصل‌های بعدی، "نون.خ" و سریال‌ها و برنامه‌های دیگر که مورد اقبال مخاطب قرار می‌گیرد دلیلش همین دستمزدهای بالای هنرمندانش باشد. باز هم دلیل اصلی‌اش مراوده مستقیم تهیه‌کنندگان و حتی بازیگران و مجریان با اسپانسرها و حضور حامیان مالی و مشارکت در ساخت بوده که امروز تلویزیون را با سازندگان آن برنامه‌ها و سریال‌ها با مشکل روبرو کرده است.

باید دید سریال‌‌ها و برنامه‌هایی که درگیرِ بالا رفتن دستمزدهای بازیگران و هنرمندان‌شان شده‌اند آیا دوباره تولید خواهند شد و حمید شاه‌آبادی معاون جدید سیما چه برنامه‌ای برای جلوگیری از رویه اشتباهِ سلبریتی‌محوری در برنامه‌ها و سریال‌های تلویزیون و حضور بدون مدیریتِ اسپانسرها، حامیان مالی و حتی افزایش برنامه‌های مشارکتی و تحتِ نظارت بازرگانی صداوسیما دارد؟ 

امتیاز: 0 (از 0 رأی )
برچسب ها
نظرشما
کد را وارد کنید: *
عکس خوانده نمی‌شود
نظرهای دیگران
نظری وجود ندارد. شما اولین نفری باشید که نظر می دهد
آخرین اخبار مربوط به بیمه دات کام