جیک سالیوان مشاور امنیت ملی دولت دموکرات جو بایدن رئیس جمهوری قبلی آمریکا در گفت و گو با روزنامه نشنال که روز چهارشنبه به وقت محلی بخش هایی از آن منتشر شد، افزود: ایران «از هر طریقی» نشان میدهد که میخواهد با آمریکا به توافق هستهای برسد.
به گزارش ایرنا، جیک سالیوان، یکی از چهرههای کلیدی در توافق سال ۲۰۱۵ با ایران، در مصاحبهای با روزنامه نشنال، پیشبینی کرد که این توافق میتواند در نهایت شبیه راهاندازی مجدد برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) باشد که دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، در سال ۲۰۱۸ از آن خارج شد.
سالیوان که یک دهه پیش در دولت اوباما در مذاکرات محرمانه با مقامات ایرانی شرکت داشت، گفت: در آستانه دستیابی به برجام من زمان زیادی را در اتاق ها با دیپلماتهای ایرانی گذراندم. اکنون ایران از هر طریقی که امکان دارد نشان میدهد که میخواهد به توافق برسد.
مشاور امنیت ملی سابق کاخ سفید در پاسخ به این پرسش که از نظر او ایران تا چه اندازه آماده دستیابی به یک توافق با آمریکا درباره موضوع هستهای است؟ گفت: ایران از هر طریق ممکن در حال نشان دادن این است که میخواهد به یک توافق دست پیدا کند.
وی ادامه داد: سوال اصلی این است که شکل این توافق، به ویژه وضعیت غنیسازی ایران چگونه خواهد بود؟ به نظرم مذاکرات فشردهای در این زمینه میان ایران و ترامپ و بحثهای فشردهای نیز در دولت ترامپ در این زمینه انجام خواهد شد.
ترامپ می تواند انعطاف پذیری لازم در درون حزب جمهوری خواهد برای دستیابی به توافق با ایران بدست آورد
سالیوان درباره اختلاف نظرها میان جمهوریخواهان هم حزبی ترامپ و تاثیر ان گفت، ترامپ در حال حاضر با چهرههای جمهوریخواهی دست و پنجه نرم میکند که « در هفتههای اخیر شاهد مخالفت شماری از جمهوریخواهان با هرگونه توافقی با ایران بودهایم که شامل برچیده شدن برنامه هستهای آن نباشد.هرگونه توافقی که شامل لغو کامل برنامه هستهای ایران نباشد، تحمل نخواهند کرد که ظرفیت ایجاد اختلافی واقعی و صریحی میان جمهوریخواهان حامی توافقی سختگیرانه با ایران را دارد. باید منتظر نتیجه بود اما به نظرم این دولت نسبت به برخی از جمهوریخواهان تندرو راجع به مسائلی منعطف بوده است».
مشاور امنیت ملی سابق کاخ سفید پیشبینی کرد که دولت ترامپ میتواند انعطافپذیری لازم را در درون حزب جمهوریخواه برای به سرانجام رساندن این توافق بدست آورد.
سالیوان در پاسخ به این پرسش که با توجه به تجربه خود در مذاکره با مقامات ایرانی در زمینه توافق هستهای چه توصیهای به تیم مذاکرهکننده فعلی آمریکا دارد؟ مدعی شد: یکی از درسهای عمیق روند مذاکرات توافق ایران برای من این بود که بدانیم زمان واقعا به نفع ماست و ایران تحت فشار قرار دارد. لزومی ندارد ما برای رسیدن به یک توافق عجله کنیم. از سوی دیگر، باید تعادلی میان این موضوع و بهرهبردن از فرصت موجود باشد. حفظ این تعادل مهمترین مساله است. اگر آنها بتوانند به توافقی با ایران دست پیدا کنند، من از آن حمایت خواهم کرد، همانطور که از توافق قبلی که ترامپ از آن خارج شد، حمایت میکردم.
مقامات دولت دونالد ترامپ برغم برگزاری چهار دور مذاکرات غیرمستقیم میان ایران و آمریکا، اظهارات و اقدامات متناقض خود را تکرار و ضمن تهدید به اقدام نظامی، خواستار مذاکره مستقیم با جمهوری اسلامی ایران هستند. آنها در هفتههای گذشته بارها تلاش کرده اند از یک سو چشماندازی مثبت از مذاکرات خود با ایران ارائه کنند و از سوی دیگر، با تکرار ادعاها و تهدیدات واشنگتن در چارچوب سیاست فشار حداکثری و فضاسازی، درباره تبعات عدم توافق هراس ایجاد کنند.
«سیدعباس عراقچی» وزیر امور خارجه ایران روز سهشنبه ۳۰ اردیبهشت در حاشیه مراسم بزرگداشت آیتالله «سید ابراهیم رئیسی» درحسینیه امام خمینی (ره) با اشاره به مواضع متناقض آمریکا و نیز ادعاهای مقامات این کشور درباره موضوع غنیسازی در ایران گفت: آنچه که الان ما شاهد آن هستیم مواضع کاملا غیر معقول و غیرمنطقی توسط آمریکاییهاست که ظرف چند روز گذشته علنی شده است. این مواضع با پاسخ فوری ایران مواجه شد. بحث غنی سازی اصلا موضوعی نیست که از نظر ما قابل مذاکره باشد. من پاسخ صریح را در چند روز گذشته دادهام و امروز هم مقام معظم رهبری تکلیف را کاملاً روشن کردند.
وی تاکید کرد: ما برای اصول و مواضع خود که حقوق مردم ایران را تأمین میکند وارد مذاکره شدیم و به هیچ وجه از این حقوق کوتاه نخواهیم آمد.
رهبر معظم انقلاب صبح امروز در نخستین سالگرد شهادت رئیس جمهور شهید رئیسی و همراهان، خطاب به طرف آمریکایی در مذاکرات اخیر، تاکید کردند: سعی کنند یاوهگویی نکنند. اینکه بگویند به ایران اجازه غنیسازی نمیدهیم، غلط زیادی است؛ جمهوری اسلامی منتظر اجازه «این و آن» نیست.
درصورت توافق با ایران شاهد کاهش قیمت نفت خواهیم بود
مشاور امنیت ملی دولت بایدن درباره تاثیر تحولات منطقهای بر فعالیتهای اوپک و قیمت جهانی نفت نیز گفت: شاهد کاهش قیمت نفت بودهایم که به نظرم در صورت توافق با ایران پایینتر هم خواهد آمد.
ترامپ دست نتانیاهو را در غزه باز گذاشته است
سالیوان که در این مصاحبه در خصوص طیف گستردهای از موضوعات گفت و گو کرد، افزود که ترامپ عملاً به بنیامین نتانیاهو نخستوزیر اسرائیل، گفته است که «هر کاری که دوست دارید در غزه انجام دهید».
منتقدان، دولت بایدن را نیز به همین امر متهم کردند.
او ادامه داد: من فکر میکنم حرفی که او [ترامپ] میگوید این است که من در حال پیشبرد دستور کاری در رابطه با سوریه، ایران، خلیج فارس هستم و اگر اسرائیل بخواهد بخشی از آن باشد، اشکالی ندارد، اگر نخواهد، باز هم اشکالی ندارد.
دولت ترامپ باید فشار بر روسیه را افزایش دهد
سالیوان در مورد جنگ اوکراین و روسیه نیز گفت که دولت ترامپ باید «فشار بر روسیه را افزایش دهد زیرا در حال حاضر ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه فکر میکند درحال پیروزی در این جنگ پیروز است.»
وی ادامه داد: «پوتین نمیخواهد رئیس جمهوری آمریکا از او روی برگرداند. بنابراین باید تمایلی به تعامل برای صلح نشان دهد. او سعی خواهد کرد در حین جنگ در میدان نبرد، مسائل را در یک فرآیند دیپلماتیک پیش ببرد.»
تغییر تفکر ترامپ درباره خاورمیانه؛ ترامپ نمی خواهد از طریق اسرائیل وارد خاورمیانه شود
از سالیوان در مورد سفر تاریخی ترامپ به خلیج فارس در هفته گذشته نظرخواهی شد. او به تغییر در تفکر رئیس جمهوری آمریکا در مورد خاورمیانه اشاره کرد و ادامه داد: «یکی از مسائلی که توجه من را جذب کرد این بود که دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا اساساً گفت، من از طریق اسرائیل وارد خاورمیانه نمیشوم. من از طریق خلیج فارس وارد خاورمیانه میشوم زیرا من در رهبران خلیج فارس شرکایی برای صلح میبینم... و این را در اسرائیل به اندازه آنها نمیبینم. این برای من لحظهای قابل توجه بود.»
منبع: etemadonline-714614