«ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین پیشنهاد «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه را برای آتشبس سه روزه از ۷ تا ۹ مه (۱۷ تا ۱۹ اردیبهشت) را رد کرده و آن را حرکتی نمایشی دانسته است.
به گزارش ایسنا؛ به گفته زلنسکی، هدف این پیشنهاد «ایجاد این توهم است که روسیه در حال بیرون آمدن از انزواست.»
خبرگزاری اینترفکس در این باره گزارش داد که زلنسکی مصرانه به دنبال برقراری آتشبس ۳۰ روزه و متناسب با راهبرد پیشنهادی آمریکا است.
رئیسجمهور اوکراین در جمع خبرنگاران گفت: آتشبس بیقید و شرط همان چیزی است که آمریکاییها پیشنهاد کردهاند و ما به دنبال آن هستیم؛ چه در آن تاریخ (۷ مه) آغاز شود و چه زودتر که ایدهآل است. آتشبس ۳۰ روزه را امتحان کنیم. اما چرا ۳۰ روزه؟ به این دلیل که رسیدن به هر توافقی در مدت سه، پنج و حتی هفت روز غیرممکن است.
«بعد از جلسه واتیکان، ترامپ اوضاع را متفاوت میبیند»
به گزارش خبرگزاری فرانسه، زلنسکی معتقد است که ترامپ از زمان دیدارشان در واتیکان، اوضاع را «کمی متفاوت» میبیند.
او گفت: گفتوگوی من با ترامپ در واتیکان در هفته گذشته شاید بهترین گفتوگویی بوده باشد که تا به حال داشتهایم. من موضوع سیستمهای دفاع هوایی را در دیدارمان در واتیکان با ترامپ مطرح کردم و ترامپ گفت که روی آن کار خواهد کرد. دیدار من با رئیسجمهور ترامپ در واتیکان، با وجود مدت کوتاهش، بهترین دیدار من تا به امروز بود.
«ساز و کارهای نظارتی بر آتشبس، ضروری است»
زلنسکی میگوید که نمیخواهد درگیر آتشبسهای کوتاه پیشنهادی پوتین شود. رئیس جمهور اوکراین گفت: من با ترامپ موافقم که آتشبس ۳۰ روزه با روسیه اولین گام صحیح است. ما از پیشنهاد ایالات متحده که فرصتی واقعبینانه برای کاهش تنش فراهم میکند، حمایت میکنیم. و با توجه به احتمال نقض آتشبس توسط روسیه، باید سازوکارهای نظارتی دقیقی برقرار شود.
او همچنین اشاره کرد که توافق مواد معدنی با ایالات متحده برای هر دو طرف مفید است و به اوکراین این فرصت را میدهد تا از سرمایهگذاریهای آینده ایالات متحده دفاع کند.
«به حمایت اروپا، اعتماد داریم»
ولودیمیر زلنسکی همچنین گفت: توافق با واشنگتن یک گام استراتژیک است و باید برای حفاظت از امنیت کشورمان تصویب شود. امیدوارم پارلمان توافق دوجانبه با ایالات متحده در مورد استخراج مشترک منابع کشورمان را تصویب کند. این توافق برای هر دو طرف سودمند است و فرصتی برای تقویت قابلیتهای دفاع هوایی کشورمان فراهم میکند. رأی منفی برخی از نمایندگان پارلمان به این توافق، به ضرر خودشان خواهد بود و همبستگی ملی برای مقابله با چالشها بسیار مهم است.
زلنسکی همچنین گفت: ما به حمایت مداوم اروپا از اوکراین در مرحله بعدی اعتماد داریم.
«امنیت رهبران در ۹ مه را نمیتوان تضمین کرد»
در همین حال، زلنسکی با اشاره به تحولات مرتبط با رژه روز پیروزی در کرملین گفت که اوکراین نمیتواند امنیت رهبران جهان را در مسکو در ۹ مه تضمین کند. روسیه پیشتر گفته بود به مناسب «روز پیروزی» شوروی بر آلمان نازی، آتشبس سه روزه اعلام میکند.
در همین حال، روند مذاکرات صلح واشنگتن با روسیه و اوکراین که صورت جداگانه در ماههای گذشته در جریان بوده، هنوز نتیجه ملموسی در پی نداشته است. در آغاز این مذاکرات، طرفین با آتشبسی ۳۰ روزه در مورد هدف نگرفتن زیرساختهای انرژی موافقت کردند. اگرچه این آتشبس بارها از سوی طرفین نقض شد.
دولت آمریکا گفته زمان آن فرا رسیده که طرفین پاسخ مشخصی به ابتکار صلح پیشنهادی واشنگتن بدهند، چراکه دولت آمریکا نمیتواند به طور نامحدود زمان و منابع خود را به میانجیگری مذاکراتی اختصاص دهد که هیچ نتیجه ملموسی به همراه ندارد. وزارت امور خارجه آمریکا روز جمعه اعلام کرد که همچنان به تلاشها برای دستیابی به صلح در اوکراین پایبند است اما میخواهد نقش میانجیگرانه خود را کاهش دهد.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در این باره به خبرنگاران گفت: ما دیگر به محض درخواست برای میانجیگری به سراسر جهان پرواز نخواهیم کرد؛ حالا زمان آن است که دو طرف ایدههای مشخصی درباره چگونگی پایان این درگیری ارائه و توسعه دهند.
طبق گزارشها، توافق پیشنهادی واشنگتن شامل به رسمیت شناختن حاکمیت روسیه بر کریمه توسط ایالات متحده، توقف درگیری در امتداد خطوط مقدم فعلی و به رسمیت شناختن کنترل مسکو بر بخشهای بزرگی از چهار منطقه است. همچنین، گزارشها حاکی از آن است که این توافق مانع از پیوستن اوکراین به ناتو شده و لغو مرحلهای تحریمها علیه روسیه را آغاز میکند.
مسکو اعلام کرده آماده مذاکرات بدون پیششرط با اوکراین است. این در حالی است که رئیسجمهور روسیه پیشتر گفته بود با کلیات طرح پیشنهادی آمریکا موافق است اما جزئیاتی وجود دارد که باید بررسی شود.
منبع: etemadonline-711255