روزنامه همشهری با حسن امینیزاده، کارشناس ایمنی و معاون سابق عملیات آتشنشانی بندرعباس گفتوگو کرده است.
به گزارش همشهری، بخشهای مهم این گفتوگو را در ادامه میخوانید؛
- اینکه تصور شود ما در بندرعباس با 3حادثه جداگانه روبهرو بودیم، اشتباه است. ماجرا از این قرار است که بعد از انفجار اولیه که انفجاری مهیب بود، ترکشهای شعلهور به اطراف و تا شعاع چندین متری پرتاب شد؛ بنابراین احتمال دارد همین ترکشهای شعلهور با برخورد به کانتینرهایی که در آنها مواد آتشزا بوده، موجب شعلهور شدن آنها شده و اینطور تصور شود که چند حادثه جداگانه رخ داده؛ در حقیقت باید گفت که آتشسوزیهای دیگر هم ناشی از انفجار و آتشسوزی اولیه بوده است.
- در بندر شهید رجایی، چندین شرکت حملونقل مشغول کار هستند. هر کدام از این شرکتها یک واحد HSE (ایمنی و بهداشت) دارند که وظیفه این واحد، بررسی ایمنی است. در حقیقت واحد HSE وظیفه دارد دستورالعمل موجود در رابطه با ایمنی را در آن شرکت اجرا کند؛ یعنی باید نحوه چیدمان کانتینرها، جداسازی محوطه کالاهای خطرناک از سایر کالاها، برچسب روی کانتینرها که نشان میدهد حاوی چه نوع کالایی است و... را چک و کنترل کند و درصورت وجود اشکال، آن را گزارش دهد.
- علاوه بر واحد HSE هر شرکت، سازمان بنادر نیز یک واحد جداگانه HSE دارد که بهصورت مستمر شرکتها را بررسی میکند تا مطمئن شود که تمامی دستورالعملها رعایت شدهاند. متأسفانه گاهی شرکتها دستورالعملها را رعایت نمیکنند و همین باعث شده که از سوی سازمانهای مربوطه تذکراتی به آنها در رابطه با رعایت ایمنی داده شود. امینیزاده میگوید: متأسفانه گاهی بعضی از کانتینرها بهدلیل مشکلات حقوقی یا گمرکی که دارند تا مدتها در بندر میمانند و این مسئله نیز بارها از سوی کارشناسان ایمنی تذکر داده شده که باید تکلیف کانتینرهایی که مدتهاست در بندر خاک میخورند و معلوم نیست حاوی چه کالاهایی هستند، مشخص شود.
- معمولا این حوادث به 2دلیل رخ میدهند؛ دلیل اول فیزیکی است. مثلا بیآنکه اصول ایمنی رعایت شود و بهخاطر سهلانگاری، در محوطه کانتینری اقدام به جوشکاری شود و ریختن جرقههای جوشکاری روی کانتینر حاوی مواد قابلاشتعال، چنین حادثهای را رقم بزند. دلیل دوم هم جنبه شیمیایی دارد؛ اینکه ممکن است برخی کالاها بهدلیل قرار گرفتن در کنار هم و وجود شرایط خاصی مانند دمای زیاد، دچار فعل و انفعالات شیمیایی شوند و چنین حادثهای را رقم بزنند. بهخاطر داشته باشیم، در روزی که این حادثه در بندرعباس رخ داد، دمای هوای داخل شهر 46درجه بود و این در حالی است که دمای هوا در خارج از شهر بهمراتب بیشتر است و واحد HSE هر شرکت باید حواسش به همه این نکات باشد و با چیدمان درست کانتینرها احتمال وقوع حادثه را به صفر برساند.
منبع: etemadonline-710293