نشست فنی کارشناسان با هدف بررسی جزییات برنامه هستهای ایران که قرار بود روز چهارشنبه در مسقط برگزار شود، بنا به پیشنهاد عمان و توافق ایران و آمریکا، به شنبه آینده با حضور روسای هیاتها موکول شد. این نشست در شرایطی کارش را آغاز میکند که گمانهزنیها در رابطه با جزییات مذاکرات غیرمستقیم ایران و امریکا روز شنبه 30 فروردین در رم افزایش یافته است. از پذیرش غنیسازی 3.67درصدی توسط ایران تا انتشار ادعاهایی در راستای خروج مازاد ذخایر اورانیوم از کشور و همچنین ادعای سرمایهگذاری مشترک ایران، عربستان و امریکا در صنعت هستهای ایران با هدف رفع ابهامات و اعتمادسازی میان طرفین.
به گزارش اعتماد، حال آنکه پیشتر و همزمان با انجام رایزنیها مقامات رسمی کشورمان ازجمله سخنگوی دستگاه دیپلماسی بر این نکته تاکید کردند که فعلا این گفتوگوها پیرامون پرونده هستهای و رفع تحریمها انجام میشود و تهران حاضر به عبور از خطوط قرمز خود نیست. در همین راستا گروهی از ناظران تداوم رایزنیها را نشان از فضای مثبت و سازنده مذاکرات میدانند. این گروه با استناد به شکست احتمالی ماجراجوییهای تلآویو و همزمان شاهینهای ضدایرانی در کابینه ترامپ گزاره به نتیجه رسیدن مذاکرات را گزینه محتملتری میدانند.
به باور این گروه از تحلیلگران ایران نیز احتمالا همان سطح از غنیسازی که پیشتر در برجام قید شده بود را خواهد پذیرفت. پیشتر نیز ایران برچیدن صنعت هستهای کشورمان را خط قرمز خود قلمداد کرده بود. این درحالی است که مقامات امریکایی از جمله استیو ویتکاف، نماینده ویژه ترامپ و مذاکرهکننده ارشد هیات امریکایی در اظهاراتی متناقض مدعی برچیدن کامل برنامه هستهای ایران شده بود و در اظهارات متناقض دیگری نیز مدعی میشد ایران نباید در آستانه گریز هستهای قرار گیرد. همان ادعایی که دونالد ترامپ نیز دایما بر آن تاکید دارد.
در همین راستا نشریه پولتیکو با انتشار یادداشتی در باب سیگنالهای مبهم و متناقضی که از کاخ سفید مخابره میشود، نوشت: در دولت ترامپ، نظرات متفاوت و گاه متضادی شنیده میشود. یک جناح که به رهبری مارکو روبیو، وزیر امور خارجه و مایک والتز مشاور امنیت ملی هدایت میشود، معتقد است مسیر دیپلماتیک به شکست خواهد انجامید و آنها خواهان گزینه نظامی هستند. در مقابل، جناحی دیگر به رهبری جی دی ونس معاون رییسجمهور و پیست هگست وزیر دفاع بر این باورند که استفاده از زور ریسک بسیار بالایی دارد و در نتیجه، راهحل دیپلماتیک را ترجیح میدهند. در این میان ترامپ نیز طبق معمول رفتار همیشگیاش، حمایت خود را به طور همزمان از هر دو جناح نشان داده است. فارغ از این ادعاها تداوم مذاکرات فعلی نشان میدهد که هر دو طرف، هم تهران و هم واشنگتن، به دنبال رسیدن به توافق هستند.
استیو ویتکاف، نماینده ویژه امریکا در امور خاورمیانه، اخیرا مدعی شده که غنیسازی اورانیوم فراتر از ۳.۶۷درصد ممنوع خواهد بود، درست مثل همان توافق سال ۲۰۱۵ (برجام)، اما تنها یک روز بعد، ادعایش را تغییر داد و مدعی شد توافق موردنظر ترامپ باید شامل حذف کامل غنیسازی اورانیوم باشد. از سوی دیگر، ترامپ هم ادعا کرد: «ایران به هیچ عنوان نباید در آستانه گریز هستهای قرار گیرد.» اما دقیقا مشخص نکرد موضع اصلی او در قبال صنعت هستهای ایران چیست! حال نیز ناظران بر این باورند که اگر توافقی در کار باشد، به احتمال زیاد بیشتر شبیه همان توافق ۲۰۱۵ خواهد بود؛ همان توافقی که ترامپ بارها آن را «بدترین توافق تاریخ» نامید.
منبع: etemadonline-709394