به گزارش گروه رسانه ای شرق؛ پس از کشمکشهای فراوان برای معرفی سفیر جدید ایران در چین در نهایت قرار است عبدالرضا رحمانی فضلی به عنوان سفیر جدید کشورمان در پکن معرفی شود. با وجود اینکه گفته میشود صادق خرازی گزینه نهایی دولت و مقامات ارشد نظام برای این سمت است اما پس از تصمیم دولت برای تفکیک کردن این جایگاه و تعیین دو فرد متمایز به عنوان سفیر و نماینده ایران برای اجرای توافق 25 ساله با پکن، سید صادق خرازی – سفیر اسبق ایران در فرانسه که شرط پذیرش سفارت را سپردن جایگاه نمایندگی توافق ۲۵ ساله عنوان کرده بود – از گزینه اصلی این سمت کنار گذاشته شد و رحمانی فضلی تنها به عنوان نماینده سیاسی ایران در چین راهی پکن میشود؛ او سیاستمدار اصولگرا و از نیروهای نزدیک به علی لاریجانی، رئیس اسبق مجلس است که در دولتهای یازدهم و دوازدهم سمت وزیر کشور را هم برعهده داشته است.
پیشینه یک جایگاه
برنامه ۲۵ سالهه همکاریهای مشترک ایران و چین یا به اختصار سند همکاری ایران و چین یک توافق سیاسی، استراتژیک و اقتصادی میان نظام جمهوری اسلامی ایران و جمهوری خلق چین برای سرمایهگذاری در صنعت نفت ایران، شرکت ملی صادرات گاز ایران، شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران، زیرساختهای ایران و همکاری نظامی، امنیتی، فرهنگی و قضایی است که مجری ایرانی آن در همان اثنای تنظیم قرار داد علی لاریجانی، رئیس اسبق مجلس شورای اسلامی و مشاور رهبر انقلاب بود اما پس از حواشی ایجاد شده در سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری و با روی کار آمدن دولت سید ابراهیم رئیسی از سمت خود استعفا کرد.
با وجود اینکه لاریجانی دلیل استعفای خود را باز گذاشتن دست دولت برای معرفی گزینه همسو با کابینه سیزدهم عنوان کرده بود اما گفته میشد رئیس اسبق مجلس در اعتراض به روند روی کارآمدن این دولت اصولگرا و پس از رد صلاحیتهای گسترده صورت گرفته از سوی شورای نگهبان که منجر به رد صلاحیت او شده بود از سمت خود استعفا داده است.
پس از او محمد مخبر معاون اول دولت رئیسی برای برههای از زمان به صورت همزمان عهدهدار پرونده سند همکاریهای ۲۵ ساله ایران و چین شد. در این مقطع زمانی ابتدا محمد کشاورززاده به عنوان سفیر ایران در پکن حضور داشت و حالا نیز محسن بختیار عهدهدار این سمت است.
دستورکار سفیر جدید
دولت ایران امیدوار است که حضور رحمانی فضلی بتواند مناسبات ایستای ایران و چین را وارد عرصه جدید کند به ویژه پس از روی کار آمدن دولت جدید آمریکا و تهدیدات دونالد ترامپ مبنی بر به صفر رساندن صادرات نفت ایران. چین اصلیترین خریدار نفت کشورمان است و افزایش فشارها بر این کشور به منزله کاهش صادرات انرژی از مبدا ایران خواهد بود.
البته در این میان رویترز چندی پیش با انتشار گزارشی مدعی شده بود که ترمینالهای خصوصی در چین محمولههایی از نفتکشهای تحت تحریم آمریکا دریافت کردهاند که نشان میدهد منطقهای که بزرگترین خریداران نفت خام ایران و فدراسیون روسیه را در خود جای داده است، راههایی برای دور زدن تحریمهای آمریکا پیدا کرده است.
شاید بتوان این برداشت را داشت که تعیین فردی با پیشینه سیاسی و نزدیک به علی لاریجانی، نخستین مجری ایرانی سند همکاریهای ۲۵ ساله ایران و چین برای راهبری این سند در شرایط فعلی باشد بنابراین باید منتظر انتصاب فردی با پیشینه اقتصادی برای پیشبرد کامل اهداف توافق ۲۵ ساله تهران و پکن باشیم.
مقامات ایرانی میگویند براساس توافق مذکور دو کشور در بُعد اقتصادی به دنبال همکاری در حوزههای نفت، صنعت و معدن و حوزههای مرتبط با انرژی هستند و در بخشی از این سند هم بر مشارکت ایران در مگاپروژه کمربند راه چین و همکاری در توسعه مناطق ویژه و آزاد از جمله در سواحل مکران تأکید شده است؛ دو کشور همچنین قصد دارند همکاریهای مالی، بانکی، گمرکی و زیرساختی و ارتباطی را با تکیهبر توسعه سرمایهگذاری و تأمین مالی پروژهها گسترش دهند.
منبع: sharghdaily-975658