ایالات متحده سالهاست که با استفاده از قدرتهای تجاری خود تلاشهای چین برای پیشرفت در ساخت تراشههای پیشرفته را کند کرده اما این مسئله مانع نشده است که کشور چین برای رقابت در عرصه هوش مصنوعی پا پس بکشد. در حالی که برخی از تراشههای پیشرفته و دسترسی به بسیاری از مدلهای هوش مصنوعی توسعهیافته غربی در چین در دسترس نیست (به دلیل محدودیتهای تجاری ایالات متحده و دولت چین)، برخی از بزرگترین شرکتهای فناوری کشور چین، موفق به توسعهی تراشهها و مدلهای خود شدهاند، از جمله بایدو که ربات ارنی آن به عنوان نسخه چینی ChatGPT (که در کشور در دسترس نیست) در نظر گرفته میشود.
چین همچنین یک صحنهی استارتاپ هوش مصنوعی نوپا دارد که طبق گزارشهای برخی محققان هوش مصنوعی در ایالات متحده، چندان ناامیدکننده نیست. در این مطلب قصد داریم ۹ هوش مصنوعی چینی برتر که باید بشناسید را معرفی کنیم.
گزارشها حاکی از آن است که OpenAI در حال برنامهریزی برای محدود کردن دسترسی به رابط برنامهنویسی کاربردی خود، یا API – پلتفرمای که به دیگر توسعهدهندگان محصولات اجازه میدهد روی فناوری OpenAI برنامهای بسازند – به کشورهایی از جمله چین است که میتواند توسعه هوش مصنوعی در این کشور را محدود کند؛ چرا که بسیاری از استارتاپهای چینی توانستهاند روی API این شرکت کار کنند. این رویه میتواند همچنین فشار روی شرکتهای فناوری چین برای افزایش تلاشهای توسعه هوش مصنوعیشان باشد. در ادامه ۹ هوش مصنوعی چینی جدید را معرفی میکنیم. هوش مصنوعی دیپ سیک در این لیست حضور ندارد.
۱. هوش مصنوعی Ernie 4.0 شرکت بایدو – هوش مصنوعی چینی رایگان
غول فناوری چینی یعنی بایدو که بزرگترین سهم بازار موتور جستجوی کشور را در اختیار دارد، در ماه اکتبر سال گذشته، آخرین نسخهی برنامه هوش مصنوعی خود، ارنی ۴.۰ را اعلام کرد. ارنی ۴.۰ به گفته رابین لی، مدیرعامل بایدو میتواند سوالات پیچیده را درک کرده و با استفاده از استدلال و منطق پاسخهایی را تولید کند. لی به نقل از آسوشیتدپرس گفت که « ارنی ۴.۰ از هیچ نظر از GPT-4 کمتر نیست».
ربات ارنی برای اولین بار در ماه مارس گذشته منتشر شد و به گفتهی شرکت بایدو این ابزار میتواند در گفتگو تعامل کند، محتوا ایجاد کند، با دانش استدلال کند و چندین نوع خروجی را تولید کند. ربات ارنی بر اساس مدل زبان بزرگ ERNIE بایدو (LLM) ساخته شده که از سال ۲۰۱۹ در حال توسعه است.
در همین حال، بایدو تراشهی هوش مصنوعی خود را طراحی کرده است که «کونلون ۳» (Kunlun 3) نام دارد و به زودی در شرکت TSMC تولید خواهد شد.
۲. هوش مصنوعی Qwen 2 شرکت علی بابا – هوش مصنوعی چینی رقیب چت جی پی تی
علیبابا کلود، زیرمجموعه کمپانی علیبابا، آخرین سری مدلهای زبان بزرگ (LLM) خود به نام هوش مصنوعی Qwen 2 را در ماه ژوئن منتشر کرد و گفت که در رتبهبندیهای مدلهای LLM منبع باز در صدر قرار دارد.
علیبابا اعلام کرده که سری Qwen 2 در ۱۵ معیار مختلف از دیگر مدلهای پیشرو بهتر عمل کرده است، از جمله در درک زبان، برنامهنویسی و استدلال. این مدلها روی ۲۹ زبان، شامل آلمانی و عربی، آموزش دیدهاند و همچنین در قابلیتهای چندزبانه نیز برتری دارند.
در سپتامبر، علیبابا بیش از ۱۰۰ مدل هوش مصنوعی رایگان منبع باز جدید از خانواده مدل Qwen 2.5 منتشر کرد. این شرکت همچنین یک مدل متن به ویدئو را به عنوان بخشی از خانواده مدلهای تولید تصویر به نام Tongyi Wanxiang منتشر کرد. علیبابا گفت که مدلهای هوش مصنوعی جدید Qwen 2.5 که از ۰.۵ تا ۷۲ میلیارد پارامتر اندازه دارند و میتوانند از بیش از ۲۹ زبان پشتیبانی کنند. هوش مصنوعی Qwen رسما میتواند در آیندهی بسیار نزدیک، به یک رقیب جدی برای هوش مصنوعی چت جی پی تی تبدیل شود.
۳. هوش مصنوعی Doubao شرکت ByteDance – ربات هوش مصنوعی چینی
شرکت بایتدنس که از خانوادهی شرکت تیکتاک محسوب میشود، چتبات هوش مصنوعی خود به نام دوباو را در آگوست منتشر کرد و این چتبات به رقیب سختی برای ربات ارنی بایدو تبدیل شده است. به گفتهی رسانهی بلومبرگ در چین، دوباو سال گذشته از نظر دانلودها از ربات ارنی پیشی گرفت و کاربران فعال ماهانهی بیشتری در iOS دارد.
در ماه مه، بایتدنس مجموعهای از مدلهای زبانی بزرگ دوباو (LLMs) را برای شرکتها راهاندازی کرد که هزینهی کمتری نسبت به مدلهای رقبای خود دارد. این خانواده مدل شامل حداقل هشت مدل است، از جمله دوباو پرو و دوباو لایت. به گفتهی یک منبع نفوذی که ترجیح داده ناشناس باقی بماند، شرکت بایتدنس دو تراشه با شرکت تایوانی سازنده نیمه هادی طراحی کرده که قصد دارد تا سال ۲۰۲۶ به صورت انبوه تولید کند.
۴. هوش مصنوعی Hunyuan شرکت تنسنت – سایت هوش مصنوعی چینی
شرکت اینترنت و فناوری چینی Tencent مدل پایه اختصاصی خود، Hunyuan را در سپتامبر رونمایی کرد.
گفته میشود این هوش مصنوعی میتواند تصاویر و متن را تولید کند و عملکردهای دیگری نیز دارد. Hunyuan برای آزمایش و ساخت برنامهها در اختیار شرکتها قرار گرفت. به گفتهی شرکت تنسنت، این مدل پایه دارای تواناییهای قوی پردازش زبان چینی، استدلال منطقی پیشرفته و تواناییهای مطمئن اجرای وظایف است.
۵. هوش مصنوعی مونشات (Moonshot AI)
به گفتهی نشریه The Information هوش مصنوعی مون شات، یک استارتاپ مستقر در پکن است که در راهاندازی محصولات AI در بازار ایالات متحده نقش داشت، از جمله یک اپلیکیشن چت نقشآفرینی به نام اوهای (Ohai) و یک تولیدکننده موزیک ویدیو به اسم Noisee. با این حال، سخنگوی این استارتاپ به نشریه گفت که برنامهای برای توسعه یا عرضهی محصولات خارج از چین ندارد.
۶. هوش مصنوعی Talkie شرکت MiniMax
استارتاپ هوش مصنوعی مینیمکس مستقر در شانگهای نیز با یک چتبات شخصیت هوش مصنوعی به نام Talkie وارد بازار ایالات متحده شده است.
این چتبات که نسخه چینی Character.ai مستقر در ایالات متحده محسوب میشود، طبق گزارش سیمیلاوب تقریبا ۲.۲ میلیون بازدید کل در سراسر جهان از مارس تا مه داشته است.
۷. هوش مصنوعی Kling شرکت Kuaishou
شرکت فناوری چینی Kuaishou در ماه ژوئن نخستین مدل هوش مصنوعی متن به ویدیو رایگان را برای عموم به نام Kling منتشر کرد.
با توجه به گفتههای شرکت Kuaishou، این مدل هوش مصنوعی، متن ارسالی را به ویدیوهای هوش مصنوعی با کیفیت بالا تبدیل میکند که به طور نزدیک شبیه به الگوهای حرکتی پیچیده و ویژگیهای جسمی دنیای واقعی هستند.
۸. هوش مصنوعی Spark V4.0 شرکت iFlytek
آیفلایتک، شرکت فناوری اطلاعاتی که یک کمپانی نیمه دولتی است، مدل بزرگ اسپارک V4.0 را در ماه ژوئن منتشر کرد. این مدل هفت قابلیت کلیدی خود را به طور جامع بهبود بخشیده است.
همچنین بر اساس گفتهی شرکت توسعهدهنده، این مدل هوش مصنوعی در مقایسه با GPT-4 Turbo مورد آزمایش قرار گرفت و در هشت آزمون بینالمللی اصلی، رتبه اول را کسب کرده است. آیفلتک اعلام کرد که مدل بزرگ اسپارک V4.0 در معیارهایی از جمله درک زبانی، استدلال منطقی و توانایی ریاضی، از GPT-4 Turbo پیشی گرفته است.
۹. هوش مصنوعی Zhipou – هوش مصنوعی جدید چینی
هوش مصنوعی مبتنی ژیپو در سال ۲۰۱۹ تاسیس شد و یک سری محصولات هوش مصنوعی از جمله یک چتبات و یک مدل پایهی زبان دیداری دارد.
این استارتاپ یکی از اولین شرکتهای هوش مصنوعی چینی بود که مجوز دولتی برای انتشار عمومی مدلهای خود را دریافت کرد و به گفته بلومبرگ، علیبابا، تنسنت و Prosperity7 عربستان سعودی به عنوان حامیان آن به شمار میروند.
ورود هوش مصنوعی چینی به طور جدی و حرفهای
چین با وجود محدودیتهای بینالمللی توانسته جایگاه قدرتمندی را در عرصه هوش مصنوعی به دست آورد. ظهور مدلهای پیشرفتهای همچون Ernie، Qwen و Hunyuan نشان میدهد که شرکتهای فناوری این کشور نه تنها وابستگی خود را به فناوریهای غربی کاهش دادهاند، بلکه در برخی زمینهها، به رقیبی جدی برای غولهای هوش مصنوعی جهان تبدیل شدهاند.
با توجه به سرمایهگذاریهای گسترده و حمایت دولت، انتظار میرود که چین در آیندهای نه چندان دور، سهم بیشتری از بازار جهانی هوش مصنوعی را به خود اختصاص دهد. این روند نه تنها رقابت را در سطح جهانی افزایش میدهد، بلکه موجب تسریع نوآوریها و پیشرفتهای فناورانه در حوزهی هوش مصنوعی خواهد شد.
منبع: خبرآنلاین
منبع: faradeed-227477