در این گزارش با استناد به مباحث مطرح شده توسط کارشناسان در برنامه سرنخ شبکه مستند صدا و سیما، به بررسی تأثیرات مخرب دخانیات سنتی و الکترونیکی بر سلامت، آمارهای مربوط به قاچاق این محصولات و اقدامات مقابلهای پرداختهایم.
مصرف دخانیات به عنوان یکی از بزرگترین تهدیدات سلامت عمومی، همچنان مورد توجه جامعه پزشکی و مسئولین قرار دارد. این پدیده نه تنها موجب بروز بیماریهای متعدد میشود، بلکه با رشد تکنولوژی، شکلهای جدیدتری مانند سیگارهای الکترونیکی و ویپها وارد بازار شدهاند که هرچند به عنوان جایگزینی کمضرر معرفی میشوند، اما خطرات جدی خود را دارند.
اثرات مخرب دخانیات سنتی بر سلامت انسان
سیگارهای الکترونیکی؛ جایگزینی کمضرر یا تهدیدی جدید؟
البته به دلیل نوظهور بودن این نوع سیگارها، تحقیقات و مطالعات سازمانهای بین المللی و معتبر همچنان در حال تغییر و به روز شدن است و هر چند وقت یک بار گزارشهای جدیدی درباره خطرات این نوع سیگارها و میزان عوامل مضر در آن در مقایسه با سیگارهای سنتی، منتشر می شود.
در مستند سرنخ، در ابتدا دکتر طاهره سوری، متخصص بیماریهای عفونی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران، به مضرات مصرف سیگارهای سنتی پرداخت. وی عنوان کرد که نیکوتین موجود سیگارهای سنتی منقبض کردن رگهای خونی و افزایش فشار خون، فشار بیشتری به قلب وارد میکند که خطر حملات قلبی و سکته را افزایش میدهد.
خانم دکتر سوری متخصص بیماریهای قلب و عروق با بیان اینکه افراد سیگاری دچار بیماریهای عروق و سرخرگ هستند، میگوید: در این حالت شریان ها دچار تنگی میشود و خونرسانی به عضو زخم شده مختل میشود. وقتی خونرسانی مختل بشود، داروی آنتیبیوتیک چه تزریقی و یا خوراکی داده میشود که این داروها وارد گردش خون شده و عروق و رگها را درگیر میکند.
رونق انواع سیگارهای الکترونیکی در بازار!
مجید نامداریان، کارشناس دخانیات، درخصوص پادهای الکترونیکی یکبار مصرف میگوید: پادها زیرمجموعه سیگارهای الکترونیکی هستند و به دلیل راحتی مصرفکنندگان طراحی شدهاند. برخلاف دستگاههای معمولی که نیاز به خرید جداگانه جویس، سالت و دستگاه دارند، این پادها به صورت یکبار مصرف عرضه میشوند. در این محصولات، میزان جویس موجود بر اساس تعداد پادها مشخص میشود؛ به عنوان مثال، پادهایی با ظرفیت ۷۰۰۰ پاف، جویس مورد نیاز برای این تعداد پاف را در خود دارند و سپس به بازار عرضه میشوند.
آمریکا و انگلیس، مبدا اصلی واردات مایع سیگارهای الکترونیکی!!
به گفته فروشندگان این محصولات، واردات دیوایسها عمدتاً از کشور چین صورت میگیرد، در حالی که مواد تشکیلدهنده جویس و سالت از کشورهای مختلفی همچون آمریکا تأمین میشود. این مواد شامل برندهای پرمخاطب جویس و سالت هستند که بیشتر از ایالات متحده وارد میشوند.
شیوع سیگارهای الکترونیکی در میان دانشآموزان
آقای حسینی مدیر پایه دوازدهم دبیرستان شهید مطهری تهران در این باره میگوید: بررسیها نشان میدهد که در میان برخی دانشآموزان، مصرف سیگارهای الکترونیکی همچون ویپ و پاد در حال شیوع است. این محصولات به دلیل کمبو بودن و تصور اشتباه کمخطر بودن، استفاده میشوند.
دیدگاه صنایع دخانی درباره محصولات کمخطر
افزایش بیش از ۱۰۰ درصدی کشفیات سیگارهای الکترونیکی قاچاق
منبع: دنیای اقتصاد
منبع: faradeed-225187