hamburger menu
search

redvid esle

redvid esle

رویداد ایران > رویداد > اقتصادی > واکنش شرکت برق حرارتی به گزارش «شرق»

واکنش شرکت برق حرارتی به گزارش «شرق»

شرکت مادرتخصصی تولید نیروی برق حرارتی در واکنش به گزارش «تولید برق گران» در روزنامه شرق در شنبه مورخ 1/10/1403 توضیحاتی را ارسال کرده است که در ادامه می‌خوانید:

شرکت مادرتخصصی تولید نیروی برق حرارتی در واکنش به گزارش «تولید برق گران» در روزنامه شرق در شنبه مورخ  1/10/1403 توضیحاتی را ارسال کرده است که در ادامه می‌خوانید:

افزایش یک‌دهم درصد راندمان، نیازمند 10 هزار میلیارد تومان سرمایه‌گذاری در صنعت برق است

یک: در مطلب مذکور آمده است که «شاخص مصرف گاز به ازای هر کیلووات ساعت در دنیا 0.18 درصد مترمکعب است» این در‌حالی است که این میزان مربوط به نیروگاه‌های سیکل ترکیبی است که دارای توربین کلاس F به بالاتر است و این بدین معناست که تمام نیروگاه‌هایی که در جهان با سوخت گاز در حال تولید برق هستند، همه دارای این نوع توربین‌های راندمان بالا می‌باشند که بدیهی است این ادعا نادرست است زیرا در سایر کشورهای دنیا نیز در کنار نیروگاه‌های با توربین‌های با راندمان بالا، نیروگاه‌‌های قدیمی‌‌تر با توربین‌های کلاس E و پایین‌تر نیز در حال تولید برق هستند.

دو: در این یادداشت نکاتی درباره پایین‌بودن راندمان نیروگاه‌های حرارتی کشور منتشر شده بود و عدد راندمان 34 درصد ذکر شده بود در حالی که کشور ایران در حوزه راندمان نیروگاه‌ها بین سایر کشورهای دنیا در رتبه پانزدهم جهان قرار دارد و درحالی که متوسط راندمان نیروگاه‌های حرارتی جهان به ۳۹.۰۴ درصد رسیده، این رقم در پایان نیمه نخست امسال در ایران به حدود ۳۹.۵3 درصد رسید که از متوسط جهانی بالاتر است. ایران در بین کشورهای آسیایی در این حوزه در رتبه پنجم و در بین کشورهای خاورمیانه در رتبه سوم است. همچنین بررسی روند راندمان متوسط نیروگاه‌های حرارتی از سال ۱۳۵۷ تاکنون نشان می‌دهد که میانگین راندمان نیروگاه‌های حرارتی از ۲۶.۵ درصد در سال ۱۳۵۷ تا ۳۹.۵3 درصد در سال جاری افزایش یافته که بیانگر رشد حدود ۴۹ درصدی است.

باید این نکته را مدنظر قرار داد که افزایش یک‌دهم درصد راندمان، نیازمند 10 هزار میلیارد تومان سرمایه‌‌گذاری در صنعت برق است. بدیهی است که این میزان سرمایه‌گذاری در صورتی کافی و اثرگذار است که تقاضای مصرف برق ثابت مانده و افزایش نیابد. طبق آمار، هرساله دو تا سه واحد بخار سیکل ترکیبی به شبکه برق کشور افزوده می‌شود ولی از سوی دیگر با توجه به ناترازی تولید و مصرف برق در سال‌های اخیر در ایام پیک مصرف برق تابستان از نیروگاه‌های قدیمی نیز در روند تولید برق استفاده می‌شود. در سال‌های گذشته نیروگاه‌های با قدمت بالا در پیک برق تابستان به دلیل نیاز شبکه به تولید حداکثری برق در مدار قرار می‌گرفتند و در نیمه دوم سال از مدار خارج می‌شدند ولی در زمستان جاری، برخی از نیروگاه‌های قدیمی به دلیل واقع‌شدن در قسمت‌هایی از کشور که تأمین سوخت مایع برای آنها نسبت به نواحی شمالی کشور توسط وزارت نفت سهل‌تر است، در مدار تولید برق هستند تا نیاز شبکه برق کشور تأمین شود. بدیهی است که در مدار بودن این واحدها، اثر واحدهایی با راندمان بالا را در شبکه کم‌رنگ می‌کند.

سه: در این مطلب نکاتی نیز درباره تلفات شبکه برق کشور در حوزه انتقال و توزیع مطرح شده بود. براساس اطلاعات دریافتی از شرکت توانیر تلفات انرژی در شبکه توزیع برق کشور در حدود 9.7 درصد می‌باشد که برآورد می‌گردد بیش از نیمی از آن تلفات غیر‌فنی باشد. تلفات در شبکه‌های انتقال نیز حدود 2.5 درصد است. تلفات از دو نوع فنی و غیر‌فنی است که فنی در ذات شبکه است و همه سیستم‌ها و وسایل الکتریکی و مکانیکی دارای تلفات می‌باشند‌ (‌همانند خودرو که صددرصد سوخت مصرفی را به دلیل اصطکاک و...‌)، تبدیل به حرکت نمی‌کند و تلفات غیرفنی عمدتا ناشی از استفاده‌های غیرمجاز از برق (برق‌‌دزدی) است که با آمار ارائه‌شده در این یادداشت مطابقت ندارد.

چهار: درخصوص تأکیدی که در این یادداشت درباره استفاده نیروگاه‌ها از سوخت رایگان مطرح شده بود، باید به این نکته توجه داشت که نیروگاه‌ها در مقابل برق را به هزینه بسیار پایین (‌دو‌دهم سنت) در اختیار مصرف‌کننده قرار می‌دهند که این رقم از قیمت برق در کشورهای خاورمیانه (که برق را به پایین‌ترین قیمت ممکن در بین سایر کشورهای جهان در اختیار مصرف‌کنندگان قرار می‌دهند) نیز پایین‌تر است. البته تولید‌کنندگان برق در ایران بارها عنوان کرده‌اند که حاضر هستند سوخت را به قیمت کشورهای دیگر پرداخت کنند اما برق را به قیمت واقعی تولیدشده، به شبکه و دولت بفروشند.

پنج: در این یادداشت همچنین سؤالی با این عنوان مطرح شده است که چرا ‌«اتکای تولید برق به گاز چهاربرابر دنیاست» در پاسخ به این سؤال فارغ از اینکه منبع اعلام این آمار بیان نشده است و صحت و سقم آن مورد، باید بررسی شود، باید به این نکته توجه داشت که تولید برق در هر کشوری ارتباط مستقیمی با ذخایر انرژی آن دارد. از این رو در کشورهای خاورمیانه اولویت با سوخت گاز است و در سایر کشورها براساس موقعیت اقلیمی می‌تواند از انرژی آب ذخیره‌شده در پشت سدها، باد و یا حتی ذغال‌سنگ استفاده شود.

شش: در پاسخ به این ادعا که «درصد احداث نیروگاه‌ها با راندمان بالا طبق برنامه ششم توسعه تقریبا صفر بوده است و حتی در ارتقای واحدهای بخار و گاز به سیکل ترکیبی نیز ناموفق بوده‌ایم» به اطلاع می‌رساند در فاصله سال‌های 1396 الی 1400 (مدت زمان اجرای برنامه ششم توسعه) در مجموع 16154 مگاوات نیروگاه احداث شده است که از این میزان سهم احداث واحدهای بخار سیکل ترکیبی که نقش قابل توجه‌ای در کاهش مصرف سوخت و افزایش راندمان تولید برق در نیروگاه‌های حرارتی را دارند، 5178 مگاوات بوده است. همچنین در این مدت 3797 مگاوات از طریق پروژه‌های رفع محدودیت نیروگاه‌های بخاری و افزایش توان عملی و نامی نیروگاه‌های گازی به ظرفیت شبکه برق کشور افزوده شده است.

 

منبع: sharghdaily-956266

امتیاز: 0 (از 0 رأی )
برچسب ها
نظرشما
کد را وارد کنید: *
عکس خوانده نمی‌شود
نظرهای دیگران
نظری وجود ندارد. شما اولین نفری باشید که نظر می دهد
آخرین اخبار مربوط به بیمه دات کام
قانون جدید افت قیمت خودرو