به گزارش شبکه شرق، آنفلوآنزا شیوع گستردهای یافته و وزارت بهداشت توصیههایی در این زمینه اعلام کرده است.
ویروس آنفلوآنزا به وسیله سرفه و عطسه و در فاصله کمتر از یک متر قابل انتقال است، مخصوصا افرادی که از ماسک استفاده نمی کنند و شیوه نامه های بهداشتی را رعایت نمی کنند به سرعت باعث گسترش بیماری می شوند
این بیماری نوعی بیماری ویروسی است که طیف وسیعی از تغییرات ژنتیکی را در خود دارد و به همین خاطر ویروسهایی که میتواند بیماری شبه آنفلوانزا یا سرماخوردگی را ایجاد کنند قادر هستند به طور مکرر شرایط خود را تغییر داده و در انسان بیماریهایی با علائم جدید ایجاد کند.
این بیماری به سرعت قابل انتشار است، لذا افراد دارای نقص ایمنی حتما باید در فصل پاییز واکسن آنفلوانزا را تزریق کنند تا در ادامه سال کمتر دچار این بیماری شوند.بیمارانی هم که سرفههای طولانی دارند، به خصوص سرفههایی با علائم نگران کننده مانند سرفههای با تب طولانی مدت، خلط خونی، گرفتگی صدا و یا تنگی نفس زیاد، باید به پزشک متخصص مراجعه کنند تا اقدامات تکمیلی برای آنها انجام شود.
بنابر اعلام وزارت بهداشت، نکته مهم در مورد بیماریهای تنفسی آن است که در جامعه ما افراد زیادی به دو بیماری شایع آسم و بیماری انسداد ریوی مزمن مبتلا هستند و طبق آخرین آمار سازمان بهداشت جهانی در دنیا بیش از ۴۵۰ میلیون نفر مبتلا به آسم و ۳۰۰ میلیون به بیماری انسداد ریوی مزمن وجود دارد، یعنی در مجموع این دو بیماری حدود ۱۰ درصد جامعه بشری را در دنیا مبتلا می کنند. همچنین طبق آخرین آمارها در جامعه ایرانی ۵ تا ۷ درصد به آسم مبتلا هستند، لذا اگر فرض کنیم که شبیه به آمار جهانی باشد، ۱۰ درصد جامعه به آسم و بیماری انسداد ریوی مزمن مبتلا باشد، عدد قابل توجهی خواهد شد.
بیماران مبتلا به بیماریهای آسم و بیماری انسداد ریوی مزمن حتما مراقبتهای بیشتری داشته باشند و از تماس با افراد بیمار و هوای سرد و خشک پرهیز کنند و ضمن داشتن رژیم غذایی مناسب، از داروهای تجویز شده توسط پزشک به درستی استفاده کنند.
بیماریهای تنفسی عمدتا از طریق استنشاق ذرات هوا، که آلوده به ویروس یا میکروب هستند منتقل میشود و مهمترین اصل در کنترل بیماری های تنفسی و ریوی به خصوص در فصول سرد سال، پیشگیری است، لذا به مردم توصیه میشود همانگونه که در دوران کرونا توصیه های بهداشتی را جدی می گرفتند، در فصول سرد سال هم این مراقبتها را داشته باشند و به خصوص افراد دارای بیماری های قلبی، ریوی، بیماری های تضعیف کننده سیستم ایمنی، بیماران همودیالیز و سایر افرادی که به نحوی سیستم ایمنی بدن آنها به طور مطلوب فعالیت نمیکند، در پیشگیری از بیماریهای تنفسی دقت بیشتری داشته باشند.
افزایش قابل توجه آنفلوآنزا در کشور / توصیه وزارت بهداشت به افراد در معرض خطر
سرپرست مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت، با اعلام افزایش قابل توجه موارد ابتلا به آنفلوآنزا در کشور، نسبت به رعایت پروتکلهای بهداشتی به ویژه در افراد پرخطر تاکید کرد.
دکتر قباد مرادی از افزایش قابل توجه موارد ابتلا به آنفلوآنزا در کشور خبر داد و نسبت به رعایت پروتکلهای بهداشتی بهویژه در افراد پرخطر هشدار داد.
وی با اشاره به نتایج آخرین رصدهای آزمایشگاهی، از شیوع بالای سویه H۱N۱ آنفلوانزای فصلی خبر داد و خواستار اجتناب از حضور در مکانهای شلوغ و همچنین لزوم استفاده از ماسک شد.
در هفته منتهی به ۳۰ آذر ماه، بین ۲۱ تا ۲۳ درصد از کل موارد عفونتهای تنفسی جاری در کشور مربوط به آنفلوانزا بوده استمرادی با اشاره به نتایج آخرین رصدهای آزمایشگاهی، اظهار داشت: یافتههای ما نشان میدهد که در هفته منتهی به ۳۰ آذر ماه، بین ۲۱ تا ۲۳ درصد از کل موارد عفونتهای تنفسی جاری در کشور مربوط به آنفلوانزا بوده است. نوع غالب آنفلوانزا نیز از نوع A و زیرگونه H1N1 است که همان آنفلوآنزای فصلی است.
وی افزود: رصدهای دو ماه اخیر نشان میدهد که شیوع آنفلوانزا به صورت تدریجی افزایش یافته و به بیش از ۲۰ درصد در بین همه عفونتهای تنفسی رسیده است. این میزان شیوع، نشاندهنده افزایش قابل توجه آنفلوانزا در این فصل از سال است.
سرپرست مدیریت مرکز بیماریهای واگیر با بیان اینکه الگوی شیوع امسال با الگوهای سالهای قبل از همهگیری کووید-۱۹ همخوانی دارد، گفت: البته در برخی از استانها، فراوانی آنفلوانزا نسبت به سایر عفونتهای تنفسی بیشتر است.
مرادی در ادامه مهمترین توصیههای مرکز مدیریت بیماریهای واگیر را برشمرد و گفت: با توجه به شیوع بیشتر آنفلوآنزا، توصیه میشود افراد بهویژه سالمندان و افراد دارای بیماریهای زمینهای از حضور در مکانهای شلوغ خودداری کنند. استفاده از ماسک، شستوشوی مرتب دستها و استراحت در منزل در صورت بروز علائم، از جمله مهمترین اقدامات پیشگیرانه است.
وی همچنین افزود: بعد از آنفلوآنزا، رینوویروسها که عامل سرماخوردگی هستند، دومین عامل مهم عفونتهای تنفسی در کشور هستند.
سرپرست مدیریت مرکز بیماریهای واگیر در پایان تاکید کرد که وزارت بهداشت و درمان با استفاده از شبکه آزمایشگاهی گسترده خود، به صورت مستمر وضعیت بیماریهای تنفسی را رصد میکند و در صورت بروز هرگونه تغییر، اطلاعرسانی لازم را انجام خواهد داد.
افزایش میزان مبتلایان به آنفلوآنزا و کرونا با علائم شدید
متخصص بیماریهای عفونی نیز با تایید افزایش موارد کرونا در کشور میگوید: آنفلوآنزا این روزها فوقالعاده زیاد شده است.از دلایل مهم افزایش ابتلا و بستری نسبت به سالهای گذشته کمبود واکسن آنفلوآنزا در کشور است. امسال این واکسن نسبت به گذشته کمبود بیشتری داشت.
مینو محرز، با تاکید بر اینکه اگر واکسن بزنیم در صورت ابتلا با علائم خفیفتری از بیماری روبهرو میشویم، ادامه میدهد: واکسن آنفلوآنزا واکسن خوب و موثری است که میتواند در کاهش عوارض ابتلا به این ویروس موثر واقع شود.
وی ادامه میدهد: عامل بعدی ماسک است،این روزها دیگر کسی ماسک نمیزند و همین باعث سرایت بیشتر ویروس آنفلوآنزا میشود.
به گفته این پزشک متخصص علاوه بر آنفلوآنزا، ویروس (RSV) هم این روزها افزایش یافته است.
وی میگوید: البته باید بدانیم که این روزها فصل همین بیماریهاست، این ویروسها هم از جاهایی که تجمع باشد مانند مدارس بیشتر شایع میشوند.
محرز درباره مرگ و میرهای ناشی از ابتلا به آنفلوآنزا ادامه میدهد: اغلب کسانی که بخاطر آنفلوآنزا کارشان به بستری میرسد، افرادی مسن و دارای بیماریهای زمینهای هستند. براساس مشاهدات من مرگ و میر نداشته چون اگر زود تشخیص داده شود دارو دارد و قابل درمان است، البته با افزایش بستریها احتمال مرگ و میرها در کشور ممکن است افزایش یابد.
وی تاکید میکند: بیشتر مراجعان با علائم بیماریهای تنفسی در حال حاضر مبتلایان به آنفلوآنزا هستند و موارد کمی هم مبتلا به کرونا داریم.
این پزشک ادامه میدهد: هموطنان باید توجه کنند که اگر فرزندشان مبتلا به آنفلوآنزا میشود اجازه ندهند به مدرسه برود، بزرگسالان هم همینطور، در صورت امکان تا بهبودی سرکار نروند.
افراد سالمند و دارای بیماریهای زمینهای از حضور در مکانهای شلوغ خودداری کنند
پزشک و مدیرکل روابطعمومی وزارت بهداشت گفت: با توجه به شیوع بیشتر آنفلوانزا، وزارت بهداشت توصیه کرده که افراد بهویژه سالمندان و افراد دارای بیماریهای زمینهای از حضور در مکانهای شلوغ خودداری کنند. استفاده از ماسک، شستوشوی مرتب دستها و استراحت در منزل در صورت بروز علائم، از جمله مهمترین اقدامات پیشگیرانه است.
حسین کرمانپور دراینباره میگوید: همچنان ۴ توصیه مهم وجود دارد، اول توجه به پیشگیری شامل استفاده از ماسک و شستوشوی مرتب دستها و در نظر گرفتن فاصله اجتماعی چه وقتی که خودمان مبتلا و یا مشکوک به ابتلا هستیم، چه وقتی سایرین مبتلا شده باشند. توصیه بعدی استراحت است، اگر فردی مبتلا شد حتما با مراجعه به پزشک و دریافت استعلاجی در منزل استراحت کند.توصیه دیگر دست ندادن است، در صورت ابتلا و یا مشکوک هستید و یا در فضایی هستید که بقیه مشکوک هستند، به هیچ عنوان دست ندهید.
وی تاکید کرد: یک توصیه مهم دیگر برای فضاهای کاری مشترک استفاده از سطلهای زباله در بسته است. اگر دستمال کاغذی آلوده را در سطل زباله بدون در بیندازید، فضا آلوده شده و ممکن است بقیه هم مبتلا شوند.
منبع: sharghdaily-955997