به گزارش شبکه شرق، پس از فروپاشی ائتلاف حاکم، شامل احزاب سوسیال دموکرات، سبزها و دموکراتهای آزاد (FDP) در ماه نوامبر، اولاف شولتس در ۱۶ دسامبر برای گرفتن رای اعتماد به پارلمان مراجعه کرد. شکست او در کسب اکثریت مورد انتظار باعث شد تا شولتس از اشتاینمایر تقاضا کند که با انحلال پارلمان مسیر انتخابات جدید هموار شود. طبق ماده ۶۸ قانون اساسی آلمان، رئیسجمهور میتواند ظرف ۲۱ روز پس از عدم رای اعتماد صدراعظم و بر اساس پیشنهاد او پارلمان را منحل کند.همچنین بر اساس ماده ۳۹ قانون اساسی، انتخابات جدید باید ظرف مدت ۶۰ روز برگزار شود. اشتاینمایر تنها ۱۱ روز برای اتخاذ تصمیم وقت صرف کرد و از بازه کامل ۲۱ روزه حق قانونی خود استفاده نکرد.
پیش از اعلام تصمیم نهایی، اشتاینمایر با رهبران احزاب و گروههای سیاسی مذاکره کرد تا احتمال تشکیل یک اکثریت سیاسی پایدار در پارلمان را بررسی کند. با این حال، به نظر میرسد چنین چشماندازی در شرایط فعلی امکانپذیر نیست.
اتفاقی کم سابقه
انحلال زودهنگام پارلمان در آلمان سابقهای کمنظیر دارد و اقدامی استثنایی به شمار میرود. از زمان تأسیس جمهوری فدرال آلمان در سال ۱۹۴۹ تاکنون، موضوع رای اعتماد تنها شش بار مطرح شده است. در سه مورد از این موارد، شامل ویلی برانت در سال ۱۹۷۲، هلموت کوهل در سال ۱۹۸۲ و گرهارد شرودر در سال ۲۰۰۵، دوره قانونگذاری پیش از موعد پایان یافت.
احزاب آلمان در حال آمادهسازی برای شرکت در انتخابات زودهنگام هستند. احزاب سوسیال دموکرات و آلترناتیو برای آلمان (AFD) در تاریخهای 11 و 12 ژانویه نامزدهای خود را برای مقام صدراعظمی معرفی کرده و برنامههای انتخاباتیشان را تصویب خواهند کرد.
همچنین احزاب مختلف قرار است در ماههای ژانویه و فوریه نشستهای کنگره حزبی خود را برگزار کنند. گفته شده که اولین مناظره تلویزیونی میان اولاف شولتس، صدراعظم فعلی، و رقیب او فریدریش مرتس، رهبر حزب دموکرات مسیحی، در تاریخ 9 فوریه از شبکههای ARD و ZDF پخش خواهد شد. شبکه RTL نیز یک هفته پس از آن مناظره دیگری را با حضور این دو سیاستمدار برگزار خواهد کرد.
بدون توجه به نتیجه انتخابات، یک نکته قطعی است: ترکیب بوندستاگ جدید کاملاً متفاوت خواهد بود. مهمتر از همه، اصلاحات قانون انتخابات موجب کاهش قابل توجه تعداد کرسیها خواهد شد و تعداد نمایندگان از 735 نفر در سال 2021 به 630 نفر محدود خواهد شد. این تغییر از طریق حذف کرسیهای اضافی و جبرانی اجرایی میشود.
بر اساس قوانین آلمان، پارلمان فعلی تا زمان شروع به کار پارلمان جدید به همراه تمامی حقوق و وظایف خود پابرجا خواهد ماند. پارلمان کنونی همچنان قادر به تشکیل جلسه، تصویب قوانین و فعالیت کمیتههای مختلف است. به گفته تحلیلگران سیاسی، پایان رسمی کار پارلمان فعلی زمانی اعلام میشود که پارلمان جدید نخستین نشست خود را برگزار کند.
منبع: sharghdaily-955249