به گزارش شرق، احمد بخشایش اردستانی، نماینده اردستان در مجلس شورای اسلامی و عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در گفت وگو با خبرنگار «شبکه شرق» درباره تحولات اخیر در سوریه اظهار کرد: «تحولات اخیر نشاندهنده تلاش ترکیه برای ایجاد تغییرات ژئوپلیتیکی در شمال سوریه است. هدف اصلی ترکیه از این اقدامات، تشکیل یک جمهوری ترکمن در شمال سوریه و قطع مسیر ارتباطی دمشق به لبنان است. چون تصور آنها این است ایران اسلحه و مهمات و موشک و ....را از طریق دمشق به لبنان ارسال می کند. و هدف اصلی اردوغان این است که در واقع این راه قطع شود تا به اسرائیل و عربستان سعودی و آمریکا کمک کرده باشد.»
وی افزود: «هدف ثانویه اردوغان نیز این است که کردهای سوریه را کنترل کند. ایران نیز تاکنون این گروههای مسلح را گروههای تروریست مینامید ولی هم اکنون چون قدرت این گروهها افزایش یافته و مقداری از خاک سوریه را اشغال کردهاند و اگر دولت سوریه از این ضعیفتر شود ایران دیگر نباید به آنها گروههای تروریستی بگوید بلکه باید آنها را گروههای مسلح مخالف خطاب کند».
نماینده اردستان با اشاره به تأثیر جنگهای اخیر در غزه و لبنان بر تضعیف جبهه مقاومت گفت: «ضعف مقاومت در این مناطق باعث شده که گروههای مسلح در سوریه جسورتر شوند و بخشهایی از خاک این کشور را اشغال کنند. اگر دولت بشار اسد بیش از این تضعیف شود، این گروهها نه تنها تهدیدی برای سوریه بلکه تهدیدی برای عراق و در مرحله بعد برای ایران خواهند بود.»
وی همچنین نقش ایران در تحولات منطقهای را حیاتی دانست و گفت: «در گذشته، حضور نیروهای سپاه پاسداران و نیروهای متحد مانند فاطمیون، زینبیون و حشد الشعبی توانست تأثیر بسزایی در جلوگیری از سقوط دولت بشار اسد داشته باشد. در حال حاضر نیز احتمالاً نیاز است که ایران با همکاری دولت عراق نیروی زمینی خود را تقویت کند، چرا که ارتش سوریه به تنهایی توانایی مقاومت در برابر گروههای تروریستی را ندارد.»
این عضو کمیسیون امنیت ملی گفت: «احتمال اینکه بشار اسد از السودانی کمک بخواهد که حشد الشعبی وارد میدان شود و جلوی این گروهها را بگیرد خیلی زیاد است. البته مشکل اصلی اینجاست که هم ایران و پوتین گول قولهای اردوغان را خوردند. در نشست آستانه اردوغان خواسته بود که ادلب در دست این گروههای معتدل مخالف بشار اسد باقی بماند و ترکیه آنها را کنترل می کند ولی هم ایران و هم پوتین اشتباه کردند که این موضوع را بپذیرند و باید همانجا تکلیف را یکسره می کردند. این امر باعث شد بعد از یک و نیم سال که حزب الله و جبهه مقاومت مقداری ضعیف شده است این گروهها وارد میدان شدند».
بخشایش اردستانی درباره موضع ترکیه در این تحولات نیز تصریح کرد: «ترکیه باید از حمایتهای خود از گروههای مسلح بکاهد. برای این منظور، مذاکره با ترکیه یکی از گامهای ضروری است. این کشور با اقدامات خود بهویژه در نشستهای آستانه، نقش مستقیمی در تقویت این گروهها داشته است. ایران نیز باید تلاش کند در مذاکرات آتی موضع ترکیه را به نفع ثبات منطقه تغییر دهد.»
وی در پایان تأکید کرد: «ایران باید هم از نظر هوایی و هم زمینی از دولت سوریه حمایت کند. حمایت قویتر و هماهنگی بیشتر با روسیه و سایر کشورهای همپیمان میتواند به جلوگیری از گسترش اشغالگریها در سوریه و تقویت جبهه مقاومت کمک کند. هرگونه ضعف در این زمینه میتواند تأثیرات منفی جدی بر امنیت منطقهای داشته باشد.»
منبع: sharghdaily-951694