وی افزود: همچنین مبلغ ۷۰ هزار میلیارد تومان از محل یک درصد کل درآمدهای حاصل از صادرات نفت خام و میعانات گازی و ۵ درصد سود شرکتهای تابعه وزارت نفت و ۱۰ درصد کل منابع حاصل از عواید صادرات و فروش داخلی محصولات فرعی به حساب بهینه سازی مصرف انرژی واریز میشود.
به گزارش ایسنا زارع اضافه کرد: مبلغ ۱۹۰ هزار میلیارد تومان از محل ۵۴ درصد عواید حاصل از صادرات و فروش داخلی کلیه محصولات فرعی و گازی به حساب سرمایهگذاری نفت و گاز واریز میشود.
وی گفت: طبق مصوبه کمیسیون پرداخت ناشی از خرید تضمینی گندم در سقف مصارف خبازی به ذینفع نهایی بر اساس شماره ملی و موقعیت مکانی انجام شود. فروش آرد و گندم یارانهای برای مصارف خبازی بوده و برای سایر مصارف، به قیمت تمام شده و بر مبنای سود متعارف صورت میگیرد. همچنین ۲۵۰ هزار میلیارد تومان در قالب تبصره هدفمندی یارانهها برای مصارف آرد و نان در سال آینده لحاظ میشود.
زارع بیان کرد: همچنین کمیسیون جهت پرداخت به موقع بهای خرید گندم از تولید کنندگان داخلی به سازمان برنامه و بودجه اجازه داد تا به ازای قرارداد تامین مالی، از طریق اوراق خزانه ، اوراق مالی اسلامی و درون سالی این منابع را پرداخت کرده و این اوراق را منتشر کند.
سخنگوی کمیسیون تلفیق ادامه داد: کمیسیون در مصوبهای مجوز داد تا سرپرستان خانوار مشمول یارانه نقدی در صورت تغییر شیوه به پرداخت غیر نقدی، از کالابرگ الکترونیکی استفاده کنند.
وی افزود: انتقال سهمیه سوخت از کارت سوخت خودرو به کارت بانکی و صاحبان خودرو توسط وزارت نفت و با همکاری بانک مرکزی و وزارت اقتصاد و امور دارایی مدنظر قرار میگیرد.
زارع تاکید کرد: جهت سرمایهگذاری در شرکت نفت دوره بازپرداخت مطالبات بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایرانی و بانکهای تجاری بابت اصل و سود تسهیلات پرداختی به شرکت ملی نفت ایران بابت تامین مالی طرحهای بالادستی نفت و گاز به مدت یک سال امهال میشود.
طرح کالابرگ الکترونیک، شرط مجلس برای حذف دلار ۴۲۰۰ تومانی از ادبیات اقتصادی کشور بود که از اسفند ۱۴۰۱ اجرایی شد و از بهمن ۱۴۰۲ با طرح تشویقی فجرانه به اوج رسید؛ اما در دولت جدید، آنگونه که فاطمه مهاجرانی سخنگوی دولت میگوید، این طرح پس از فراهمشدن زیرساختهای لازم اجرا خواهد شد.
ساختار طرح کالابرگ الکترونیک بهگونهای بود که خانوارهای ۷ دهک پایین درآمدی، اگر بخشی از یارانه نقدی خود را به خرید کالاهای موجود در سبد کالابرگ اختصاص میدادند، با دریافت یارانه تشویقی از پرداخت هزینه تحمیلشده از ناحیه تورم بر این کالاها در بازه یکساله معاف میشدند.
بهعنوان مثال، وقتی اجرای طرح کالابرگ بعد از چند دوره آزمایشی از اسفند ۱۴۰۱ بهصورت کشوری آغاز شد، مبنای قیمت کالاهای موجود در سبد برای خانوارها همان قیمت اردیبهشت ۱۴۰۱ بود و مابهالتفاوت قیمت روز خرید با قیمت اردیبهشت ۱۴۰۱ از محل یارانه تشویقی ۱۲۰ هزار تومانی دولت پرداخت میشد.
زمانی که دولت سیزدهم درصدد حذف دلار ۴۲۰۰ تومانی برآمد، نمایندگان مجلس شرط گذاشتند که تمهیداتی برای خنثیسازی اثر تورم کالاهای اساسی در معیشت مردم و اقشار ضعیف اندیشیده شود و اجرای طرح کالابرگ الکترونیک که از سالها قبل برای ساماندهی یارانههای نقدی مطرح شده بود، بهعنوان یک راهکار مؤثر در دستورکار دولت قرار گرفت.
گرچه استقبال خانوارها در فاز اول طرح کالابرگ بهواسطه مشروطبودن بهرهمندی از یارانه تشویقی ۱۲۰ هزار تومانی چندان قابلتوجه نبود، اما در فاز دوم با اجرای طرح فجرانه از بهمن ۱۴۰۲ و غیرمشروطکردن بهرهمندی از یارانه تشویقی ۲۰۰ هزار تومانی، استقبال بهشدت افزایش یافت و در ۳ دهک پایین درآمدی به ۹۰ درصد رسید.
در فاز دوم طرح فجرانه، خانوارها صرفا با خرید از طرح کالابرگ مشمول ۲۰۰ هزار تومان یارانه تشویقی میشدند و عملا ضمن پایینآمدن هزینه معیشت خانوار، هدف اصلی یارانه نقدی، یعنی تخصیص یارانه به تأمین کالاهای اساسی موردنیاز خانوار، نیز محقق میشد.
منبع: sharghdaily-950499