علی ربیعی افزود: امروزه در حوزه سوخت چه بنزین و چه گاز با ناترازی زیادی روبرو هستیم که از مدتها پیش شواهد آن موجود بوده است.
به گزارش ایرنا، وی با اشاره به اینکه علت ناترازی ها به دلایل مختلفی است، اظهار داشت: یک علت، کمبود سرمایه گذاری و منابع لازم برای این کار است که دولت چهاردهم در صدد جبران آن برآمده است؛ البته در این شرایط قطعا کار دشواری است چون در مقطع شروع به کار دولت چهاردهم، ذخیره سوخت مایع حدود ۵۰ درصد سال قبل بوده است، این در حالیست که برای به روز کردن و تولید مناسب انرژی به حدود ۳۰۰ هزار میلیارد دلار سرمایه گذاری نیاز داریم، البته این ناترازی شامل بنزین هم می شود.
دستیار اجتماعی رئیس جمهور تاکید کرد: علت دوم این ناترازی ها تحریم ها است، آنهایی که تحریم ها را نعمت می دانستند امروز باید جواب بدهند، واقعیت این است که بخشی از فناوری حتی در حوزه نفت و گاز باید همگام با فناوری های روز دنیا باشد تا بتوان کار را صحیح پیش برد که لازمه آن مراوده با دنیا و رفع تحریمها است.
وی گفت: نداشتن برنامه ریزی صحیح در بخش انرژی علت دیگر این ناترازی است، بر خلاف ادعاهایی که می شد؛ دولت یازدهم و دوازدهم در زمینه تولید انرژی سالانه تا حدودی طبق برنامه پیش میرفت اما در دولت سیزدهم به نظر به علت یک سری مسائل، سیاست دیگری برای موضوع انرژی در پیش گرفته شد که نتیجه آن، کاهش ذخایر بوده به گونهای که ذخایر برخی انرژی ها فقط برای کمتر از ۷۲ ساعت بوده است.
دستیار اجتماعی رئیس جمهور در ادامه با اشاره به گزارش مرکز پژوهشهای مجلس گفت: نیروگاههای حرارتی کشور به واسطه عدم دریافت سوخت کافی در فصل گرم که معادل ۴ میلیارد مترمکعب گاز کمتر نسبت به سال قبل است، با چالش بزرگی در حوزه تولید برق رو به رو شدهاند.
وی تصریح کرد: در گزارشی خواندم که دولت چهاردهم کشور را با ۲۵ درصد کسری برق در تابستان، حدود ۴۰ درصد کسری گاز در زمستان، ۲۵ درصد کسری بنزین (بدون احتساب بنزین غیر استاندارد پتروشیمیها) و ۶۵ درصد کسری ذغالسنگ و حدود ۱۰ درصد کسری گازوئیل تحویل گرفته است.
وی افزود: همواره بخشی از ناترازی های انرژی با سوختهای آسیبزا در نیروگاهها جبران می شد، در واقع این روال شده بود که سوخت هایی مانند مازوت که برای سلامت انسانها بسیار مضر است به نیروگاه ها داده می شد تا با سوخت آن، برق به خانهها برسد اما با این کار مرگ خاموش در انتظار افراد بود، بر اساس آمار اعلام شده سالانه ۵۰ هزار مرگ منتسب به آلودگی هوا در کشور داریم که عدد بزرگی است، علاوه بر آن رشد ابتلا به سرطان نیز در برخی کلانشهرها روندی رو به افزایش و بالاتر از میانگین کشور داشتند، در چنین شرایطی دولت چهاردهم باید تصمیمی می گرفت تا هم ناترازی جبران شود و هم مردم از نظر بهداشتی کمتر آسیب ببینند.
ربیعی با تاکید بر اینکه خط قرمز دولت بیتوجهی به سلامت و جان مردم است، گفت: بر این اساس دولت تصمیم گرفت به جای اینکه از سوخت های آلوده کننده هوا، استفاده کند و جان مردم را به خطر بیاندازد، آرام آرام به سمت اقداماتی حرکت کند که هم آلودگی کاهش یابد و هم اینکه زندگی مردم زیاد دچار اختلال نشود، از این رو تصمیم گرفت که مصرف سوخت مازوت در سه نیروگاه کشور متوقف شود، علاوه بر آن مازوتسوزی در برخی دیگر از نیروگاهها نیز کاهش یافت، این کار علاوه بر اینکه میزان آلودگی ها را کاهش می دهد بلکه به نوعی جامعه را از این ناترازی ها آگاه میکند، بدون تردید به اشتراک گذاشتن اطلاعات با جامعه منجر به همراهی جامعه در تصمیمات سخت خواهد شد.
[دولت ناترازیها را زیر فرش نمیزند/تصمیمات سخت برای سلامت مردم]
دستیار اجتماعی رئیس جمهور ادامه داد: به نظر می رسد باید به سمت سیاست هایی حرکت شود تا هم مصرف برق چه در منازل، صنایع، خیابانها، فروشگاه ها و رمزارزها کنترل شود و هم اینکه تولید انرژی های تجدیدپذیر در دستور کار قرار گیرد.
وی تاکید کرد: امروز دولت در شرایطی قرار گرفته که باید تصمیم بگیرد، تصمیمات سختی که شاید در مقطعی محدودیتی ایجاد کند اما در نهایت به نفع مردم خواهد بود؛ تصمیماتی که برای اصلاح برنامه ای مورد نیاز هستند، بنابراین قطعا حذف سوخت مازوت از برخی نیروگاه ها کار درستی بود اما متاسفانه امروز به جای اینکه از این حرکت حمایت شود شاهد ایجاد ابهام و سوالاتی هستیم که به جای تبیین، ابهام آفرینی می کند.
ربیعی تاکید کرد: پدیده هایی مانند رفع ناترازی و یا کاهش آلودگی هوا، مسائلی چند وجهی است که باید با مجموعه ای از اقدامات موثر در راستای رفع آن گام برداشت، حذف سوخت مازوت یکی از این اقدامات موثر است، برخی حتی اگر غرض ورزی هم نداشته باشند سوال می کنند چرا با حذف مازوت آلودگی و ناترازی از بین نرفت؟ این همان ساده انگاری از مسائل پیچیده است که متاسفانه در سالهای گذشته کشور درگیر آن بوده و بسیاری از مشکلات را به جای اینکه به تدریج حل کند، بحرانی تر هم کرده است.
دستیار اجتماعی رئیس جمهور با تاکید بر اینکه بدون شک قطع برق، مورد تایید و دلخواه دولت نیست، گفت: در واقع مسئولیت در قبال جان مردم علتی مهم برای این تصمیم بود، دولت هیچ وقت ناترازی را کتمان نمی کند، دولت هیچ وقت اعلام نکرده که ناترازی نداریم اما تصمیم بر توقف مازوت سوزی در سه نیروگاه گرفته شد؛ بنابراین اتفاقا دولت دارد می گوید ناترازی های زیادی داریم که برای رفع آنها حق نداریم که زندگی مردم را به خطر بیندازیم، بلکه باید برای جبران آنها تلاش کنیم.
منبع: etemadonline-686924