زلزله فوران خشم خاموش زمین است که به ناگه جان میستاند و خانوادهها را داغدار میکند و رعایت نکات ایمنی در ساخت وسازها به عنوان اقدامهای پیشگیرانه، حین و بعد از وقوع زلزله از میزان خسارت آن میکاهد و شاید زمین را از جانستانی رویگردان و پشیمان کند.
به گزارش ایرنا زمینلرزه کمسابقه چهار و هفت دهم ریشتری صبح امروز (یکشنبه) گرمسار در غرب استان سمنان را لرزاند. مهر امسال هم زلزله چهار و چهار دهم ریشتری در آرادان رخ داد.
مرکز تحقیقات وزارت راه، مسکن و شهرسازی تحرک در محل تلاقی گسلهای گرمسار و آرادان را علت این زلزلهها میداند؛ در شرایطی که ۱۱۲ آبادی به دور از کانون جمعیتی تحت تاثیر زلزله امروز گرمسار بودند.
رییس شبکه ملی شتابنگاری میگوید: باتوجه به وقوع زلزلههای چهار و چهار دهم ریشتر در منطقه ایج-آرادان در چهاردهم مهر و زلزله چهار و هفت دهم ریشتر سیزدهم آبان ۱۴۰۳، احتمال وقوع زلزله بزرگتر در این منطقه، منتفی نیست.
محمد پورمحمد شاهوار درباره وقوع زلزله با بزرگی چهار و هفت ریشتر ساعت پنج و ۱۶ دقیقه صبح ۱۳ آبان در منطقه آرادان گرمسار استان سمنان گفت: این زلزله در ۳۳ ایستگاه زلزلهنگاری شبکه ملی شتابنگاری مرکز تحقیقات ثبت شده است، بهطوریکه بیشترین شتاب ثبتشده در ایستگاههای گرمسار معادل ۳۰۱ و آرادان معادل ۱۵۶ سانتیمتر بر مجذور ثانیه بوده است، تاجاییکه علت شتاب بالا، نزدیک بودن به کانون سطح زمین همچنین عمق کم زمین ارزیابی میشود.
وی با اشاره به تصویر نقشه پاسخ سریع زلزله آرادان گرمسار که تنها ۱۰ ثانیه پس از وقوع زلزله و قبل از وقوع قطع عمومی برق و شبکه اینترنت در منطقه مذکور، توسط شبکه ملی شتابنگاری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی ترسیم شده و بهدست آمده است، به تحلیل آن پرداخت.
رییس شبکه ملی شتابنگاری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی گفت: برآورد خسارت مختصر در گرمسار تا حدی قابل انتظار است و در مجموع با توجه به رکورد شتابنگاشتهای ثبتشده در شبکه ملی شتابنگاری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، خسارت در برخی واحدهای روستایی گرمسار و ترکهای غیرسازهای در ساختمانهای مهندسیساز منطقه عمومی گرمسار قابل انتظار است.
استان سمنان ۶۴ گسل بزرگ فعال دارد و به دلیل زلزلهخیز بودن باید تمامی دستگاههای اجرایی برای کاهش خسارتهای احتمالی مالی و جانی در آمادگی باشند و یکی از راهکارهای بررسی عملکرد زمین در این مناطق وجود مرکز لرزهنگاری است.
سه مرکز لرزهنگاری در استان سمنان وجود دارد که با توجه به وسعت استان این تعداد کم است و در شرق استان سمنان مرکز لرزهنگاری وجود ندارد.
بنا به اعلام سازمان زمین شناسی و اکتشاف معدنی استان سمنان، گسل در بافت شهری استان وجود ندارد و تمام گسلهای موجود در استان، در اطراف بافت شهری قرار دارد. در داخل بافت شهری سمنان مانند برخی استانهای دیگر گسل وجود ندارد، اما گسلهای اطراف نیز بافت شهری را تحت تاثیر قرار میدهد.
منبع: fararu-794466