علی بیتاللهی؛ مدیر بخش زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با روزنامه اعتماد گفتوگو کرده است.
به گزارش اعتماد، بخشهای مهم این گفتوگو را در ادامه میخوانید؛
- به نظر من یکی از دلایل اصلی وقوع این پدیده(فرونشستزمین)، وجود رشته قناتهای متعدد رها شده در زیر سطح زمین تهران است. طول رشته قناتهای شناسایی شده و به نقشه درآمده در شهر تهران، حدود 600 کیلومتر است و برآورد میشود که معادل همین طول نیز رشته قناتهای ناشناخته در شهر تهران وجود دارد که زیر ساختمانها و زیر خاک به مرور زمان مدفون شده درحالی که تونلهای این قناتها، مثل سابق وجود دارد و یک خطر بالقوه است.
- یکی دیگر از دلایل فروریزشها در شهر تهران، آب شستگیهای ناشی از نشت پرفشار آب از لولهکشی آب شرب تهران است که طبق بررسیهای ما، فروریزش اخیر در میدان ونک، فروریزش در ضلع شمالی میدان انقلاب و همچنین فروریزش خیابان مولوی روبهروی بیمارستان اکبرآبادی بر اثر نشت پرفشار آب از لولههای آب شرب اتفاق افتاد چون این نشت، موجب آب شستگی زیر سطحی و ایجاد حفره در زیرزمین میشود که این حفرهها با ترافیک و ارتعاشات محیطی ریزش میکند و ممکن است فروچالههای خطرزایی در زمین و در سطح معابر ایجاد کند.
- تا امروز، فروریزشهای متعدد تهران 4 قربانی گرفته است؛ یک آتشنشان و یک کارگر که در حادثه فروریزش میدان قیام، زیر تلی از خاک دفن شدند و حادثه شهران هم دو قربانی داشت. تعدد قناتها و تعدد حفرات متعدد زیر خاک شهر تهران، یک خطر جدی را به ما گوشزد میکند و احتمال تلفات انسانی در صورت وقوع فروریزش در زمان اوج ترافیک یا تراکم جمعیتی در یک منطقه بسیار زیاد خواهد بود.
- مسدود کردن مسیر جریان آب در قناتهای تهران از طریق توسعه نامتوازن تهران، تراکم ساخت و ساز و بلندمرتبهسازی و همچنین احداث خطوط مترو در مسیر قناتهای شهر به یک خطر جدی برای کل پایتخت تبدیل شده درحالی که با وجود پررنگ شدن چنین خطری در سالهای اخیر، هیچ بودجهای برای سنجش این خطر و روشهای پیشگیرانه و کنترل این خطر اختصاص نیافته است.
منبع: etemadonline-682705