روزنامه اعتماد با تقی آزاد ارمکی گفتوگو کرده است.
به گزارش اعتماد، بخشهای مهم این گفتوگو را در ادامه میخوانید:
- گزارهای که ایران را چه در اوج و چه در حالت انزوا منسجم نگه داشته، تصویری از جامعه و تاریخ از منظر فرهنگی است. من اسم آن را را میتوانم یک آرمان یا آرزوی ایرانی بگذارم. آرمانی که بخشی از آنها در طول تاریخ محقق شده و بخشی از آن هم قرار است در آینده محقق شود.
- این مفهوم میتواند در برههای در دستور کار قرار بگیرد (مانند زمانی که با تهاجم خارجی مواجه میشود) و زمانی هم نه. در واقع این حس ایرانی بودن نقش خود را در دورانی به صورت پنهان ایفا میکند. یعنی حتی اگر عامل خارجی هم تهاجمی داشته باشد حس ایرانی بودن در برهههایی ممکن است پدیدار نشود.
- برخی از افراد و تفکرات در طول تاریخ بهرغم قدرت هاضمه بزرگ ایران و ایرانی، مانند سنگ متحجر بوده و غیر قابل هضم هستند. در ایران همواره رویکرد میانهروی و اعتدال و اصلاح در اکثریت بوده است. تندروهای ایرانی همواره در اقلیت قرار داشتهاند. رادیکالها به میزانی که در حاشیه قرار میگیرند صدای بلند فروپاشی یا براندازی را سر میدهند.
- چون سیاستهای داخلی طی سالهای اخیر در جهت چسبندگی و تعامل نبوده، صدای تندروها هم بیشتر شنیده میشود. ایرانیان خارج از کشور اما جمعیت بزرگ، متمول، ثروتمند ِ با سابقه، با هویت با سواد هستند. اما یکدست نیستند. برخی تندروهای داخلی شرایطی برای ایرانیان خارج از کشور ایجاد میکنند که تفرقآفرین است.
- بازگشت به میهن این نیست که همه ایرانیان فردا صبح چمدانهایشان را بسته و به ایران بازگردند. بلکه رویکرد فرهنگی است. ایران یک خاطره فرهنگی است که با همه ایرانیان در سراسر زمین آشتی است. اتفاقی که باید رقم بخورد، البته هنوز از دولت صدای بلندی در این خصوص شنیده نشده. باید ایدههای دولت معنادار شده و به جهان ارسال شود. باید ایرانیان را از دام رادیکالهای خارجی نجات داد.
- اساسا چه کسی گفته هرکس که مهاجرت کند، خطاکار است؟چه کسی میگوید که مهاجرت عمل خیانتآمیزی است؟ ایرانیان خارج از کشور ظرفیت ایران هستند. کسی حق ندارد در جهان دیگر به آنها توهین و تهاجم داشته باشد. هر آنچه در ایران است برای همه ایرانیان است. این رویکرد در نقطه مقابل دیدگاهی است که میگوید ایران مال حزباللهیهاست! اموال ایرانیان مهاجر را مصادره میکنند و ترس در دل ایرانیان خارج از کشور میاندازند.این صدا وقتی بلند شود و بیان فرهنگی پیدا کند در جان ایرانیان خارج از کشور مینشیند.
- تز بازگشت به وطن ابتدا به صورت فرهنگی، سپس به شکل اجتماعی و سوم به شکل اقتصادی و سیاسی رخ میدهد. دولت در این بخش باید هزینه کند. حتی اگر ظرفیتهای یک پنجم ایرانیان خارج از کشور هم به داخل منتقل شود، سرعت کشور در مسیر توسعه چند برابر میشود.
منبع: etemadonline-678275