به گزارش اکوایران، حدود ۱۴ درصد دانشآموزان کشور در مدارس غیردولتی تحصیل میکنند که معادل ۲.۵ میلیون نفر در ۱۸ هزار مدرسه غیردولتی است. این آمار را احمد محمود زاده، معاون وزیر و رئیس سازمان مدارس غیردولتی اعلام کرده است. هر چند این تعداد در مقابل جمعیت حدود 17 میلیونی دانش آموزان درصد قابل توجهی نیست، اما نظارت بر فعالیت این مدارس و شهریههایی که دریافت میکنند از اهمیت بالایی برخوردار است.
ورود سازمان تعزیرات حکومتی
با تمام نظارتها و نکاتی که مقامات مسئول بر آن تاکید میکنند اما افزایش نامتعارف شهریه هر سال، یکی از چالشهای اصلی خانوادهها برای ثبتنام فرزندانشان است. امسال علاوهبر نظارت جدی وزارت آموزش و پرورش، سازمان تعزیرات نیز بر اساس قانون جدید مدارس غیردولتی در مجلس بر نظارت مدارس غیردولتی مکلف شده و شورای نظارت وزارت آموزش و پرورش نیز جریمه نقدی مدارس را برای اضافه شهریه از موسسات دریافت میکند.
بر این اساس آموزش و پرورش در مناطق و استانها شورای نظارت را تشکیل داده است که عملکرد مدارس را ارزیابی میکند و والدین با ارتباط گرفتن با این شوراها میتوانند هرگونه تخلف از جمله دریافت شهریه بیش از مبلغ تعیینشده را برای رسیدگی اعلام نمایند.
حداکثر شهریه مدارس غیردولتی چقدر است؟
احمد محمودزاده رئیس مدارس غیردولتی کشور با بیان اینکه بین ۳۵ تا ۵۰ درصد بودجه مدارس غیردولتی را باید بانک مرکزی تامین کند، گفت: مبلغ کمی از این بودجه حدود ۴۰۰ میلیارد تومان تخصیص یافته است. به همین علت یکی از بزرگترین مشکلات مراکز غیردولتی شهریه است.
اما با این حال شهریه مدارس غیردولتی بر اساس بخشنامه شهریه مدارس غیردولتی در اردیبهشت سال جاری به مدارس ابلاغ شده، که بر اساس آن، شهریه ۷۵ درصد مدارس غیردولتی زیر ۳۰ میلیون و فقط شهریه کمتر از ۱۰ درصد مدارس هنوز مشخص نشده است. همچنین حداکثر شهریه دریافت شده تا ۹۶ میلیون اعلام شده که مدیران مدارس پایه دوازدهم در صورت برگزاری کلاسهای فوق برنامه و کنکور میتوانند ۹۶ میلیون به اضافه ۱۵ درصد شهریه دریافت کنند.
چند مرکز غیر دولتی پلمب شدند
قانون مدارس غیردولتی تبصره ای را اعمال کرده است که بر اساس آن اگر مدرسهای خارج از چارچوب فوق برنامه، دریافتی داشته باشد، باید اضافه دریافتیها را به خانوادهها بازگرداند در همین راستا جریمههای نقدی وضع شده است که در صورت مشاهده بروز تخلف برای متخلفان اعمال میشود. بر اساس تبصره 18 قانون مدارس غیردولتی، سال گذشته حدود 250 مدرسه به دلیل اخذ شهریه بالا، در سراسر کشور تعطیل شدند.
سازمان تعزیرات حکومتی بحث تخلفات را به دو دسته اخلاقی و مالی تقسیم کرده که در بحث اخلاقی تعطیلی دائمی و در تخلفات مالی تعطیلی یک تا سه ساله در نظر گرفته شده است. در مجموع متناسب با تخلفات حکم صادر میشود، ممکن است یک مدرسه چند نوع تخلف داشته باشد که متناسب با آنها در شورای نظارت استان رای صادر میشود.
رویت شهریه مدارس غیردولتی در سامانه مشارکت
سازمان مراکز غیردولتی با راهاندازی سامانه مشا رکت این شرایط را فراهم کرده است که والدین بتوانند با مراجعه به آدرس https://my.mosharekatha.ir از قسمت استعلام شهریه با اسم مدرسه شهریه سال تحصیلی ۱۴۰۳٫۱۴۰۴ را مشاهده کنند و اینکه خانوادهها میتوانند دریافت هزینه بیش از شهریه مصوب را از آدرس https://mosharekatha.ir/complaint ثبت و اعلام نمایند.
لازم به ذکر است بر اساس گزارشها تاکنون شهریه ۱۳ هزار مرکز غیردولتی از ۲۰ هزار مرکز غیر دولتی در این سامانه مشخص شده است.
منبع: ecoiran-69054