باستانشناسانی که در عربستان سعودی مشغول کاوش بودند بقایای چندین حلقه سنگی را کشف کردند که گمان میرود هزاران سال قبل به عنوان خانه استفاده میشد.
باستانشناسان در جریان کاوش در عربستان سعودی بقایای هشت حلقه سنگی ایستاده را پیدا کردند که گمان میرود کاربرد خانه داشته است.
بر اساس مقالهای که در مجله «لوانت» در دوم جولای ۲۰۱۴ منتشر شد، در حدود ۳۴۵ مورد از این سازهها در جریان بررسیهای هوایی در سراسر محوطهای در نزدیکی شهر «العلا» واقع در جنوب غربی عربستان سعودی شناسایی شده است. قُطر این حلقههای سنگی از ۴ تا ۸ متر متغیر است و در مرکز آنها دستکم یک سنگ استوار قرار دارد.
«لایوساینس» نیز نوشت، قدمت این حلقهها به حدود هفتهزار سال قبل بازمیگردد و بقایای دیوارهای سنگی و دستکم یک ورودی را شامل میشود. به گفته محققان، سقف این خانهها یا از سنگ و یا از سایر مواد ارگانیک ساخته شده بود.
باستانشناسان همچنین در جریان این کاوش، بقایای تعداد زیادی از ابزارهای ساختهشده از سنگ بازالت را کشف کردند. به گفته کاوشگران، فقط در ۵ مورد از این سازههای مدور سنگی، ابزارهای سنگی یا ویرانههایی به وزن ۲۲۵ کیلوگرم پیدا شد. باستانشناسان همچنین بقایای استخوانهای گوسفند، بز و گاو را کشف کردند.
همچنین انواع مختلفی از صدف که همگی از «دریای سرخ» در ۱۲۰ کیلومتری آن جمعآوری شده بودند، کشف شده است. باستانشناسان در مقالهای که اخیرا منتشر شده است به این نکته اشاره کردند که وجود این صدفها میتواند نشاندهنده توسعه شبکه تجارت و تبادل کالا باشد.
آثار تاریخی کشفشده در این سازههای مدور که به خانههای کشفشده در اردن شباهت دارند، نشان میدهد بسیاری از این سازههای سنگی مدور کاربرد مسکونی داشتند.
با اینکه مردم امروز گاهی اوقات ممکن است که سازههای سنگی همچون «استونهنج» را با مراسمهای آیینی مرتبط بدانند، مهم است که به این موضوع اشاره کنیم که بسیاری از سازههای مسکونی باستانی به شکل مدور ساخته میشدند.
به گفته «جین مکمیهون»، محقق دانشگاه استرالیایی غربی، معماری خانههای مسکونی در دوران باستان در سراسر جهان همیشه مدور بوده است و خانهای مستطیلی در دوره نوسنگی پسین ظاهر شدند.
در حوالی ۷۰۰۰ سال قبل، محیطزیست در شمال عربستان سعودی به مراتب از امروزه مرطوبتر بوده است، اما کشاورزی هنوز رایج نبود.
منبع: ایسنا
منبع: faradeed-197241