«کبوتر» به گروهی از پرندگان متوسط تا بزرگ جثه از خانواده کبوتران و در راسته کبوترسانان گفته میشود که به دو صورت اهلی و وحشی یافت میشوند. این پرنده رنگها و نژادهای مختلفی دارد که معروفترین آنها کبوتر خانگی، کبوتر چاهی و کبوتران خانگی وحشی شده هستند.
هر دو واژه کبوتر و کفتر در نوشتار و گفتار پذیرفته شده است به گونهای که کلمه «کفتر» در شاهنامه فردوسی هم آمده است. اما با این حال در نوشتار بیشتر کبوتر به کار برده میشود. به این پرنده در زبان عربی «حمام» و در ترکی «گوگرچین» میگویند. واژه کبوتر یک واژه فارسی که از دو واژه «کبود» به معنی آبی و «تر» تشکیل شده است. در زبان سانسکریت به کبوتر «کاپوتا» و در زبان پهلوی به آن «کپوتر» گفته میشود.
پاکستان یکی از کشورهایی است که دارای تنوع زیادی در کبوترهاست و سه نژاد معروف در این کشور بیشتر از بقیه پرورش داده میشوند. کبوتر تیدی، سیالکوتی و قصوری سه نوع معروف از کبوترهای پاکستان هستند. البته نژادهای دیگری نیز در این کشور پرورش داده میشوند، اما یا کمترشناخته شده هستند و یا اینکه از خارج وارد این کشور شدهاند. در این مطلب به بررسی یکی از نژادهای معروف کبوتر پاکستانی که در ایران نیز محبوبیت زیادی دارد میپردازیم: «کبوتر تیدی» (Teddy).
تاریخچه کبوترهای تیدی
کبوترهای تیدی یکی از برترین نژادهای مورد علاقه علاقهمندان پاکستانی هستند که البته در ایران نیز طرفداران زیادی نیز دارد. عملکرد برجسته و مستمر این نژاد کفتر در پاکستان و خاورمیانه در ۱۰ سال گذشته رکوردهای بسیاری را به ثبت رسانده است.
پیشینه کبوترهای تیدی نشان میدهد که آنها از نژادهای تلاقی ماده «جُنسیری» و نر «میسا» هستند. عبدالرشید و برادرش دین از کبوترداران معروف شهرستان قصور، کبوتر ماده «رنگ والی جنسیری» را اسیر کردند و با کفترهای «میسا» جفت کردند. نتیجه یک کبوتر قدرتمند و زیبا به نام «تیدی» شد.
در عین حال با مشاهده روند افزایش تقاضای این پرندگان، افراد زیادی به منظور کسب و کار اقدام به پرورش و اصلاح نژادی این کبوترها میکنند و همین عامل نیز باعث شد عملکرد آنها پایین بیاید.
برای مطالعه بیشتر بخوانید:
کبوتر تیدی چگونه به وجود آمد
به گزارش راز بقا؛ متخصصان باتجربه برای حفظ عملکرد بهتر آنها را مجدداً در ردههای خونی متفاوت قرار دادند و اصلاح نژادی کردند. بعدها تعداد کمی از علاقهمندان نیز سیالکوتی «پرندگان علی والی» را در نژاد تیدی اضافه کردند. به این ترتیب تدی به گونهای از ۵ یا ۶ نژاد از جمله میسا، جونسیرای، کاماگار، بانکی و علی والی تبدیل شد.
علاوه بر موضوع، مشاهده شد که کبوترهای تیدی نیز نقش مهمی در تولید نژادهای جدید دارند. به عنوان مثال، نژاد کبوتر «لال پری» از تلاقی کبوتر تیدی با کبوتر «داب والی» قصور سیتی ایجاد شد.
رنگ کبوترهای تیدی
کبوترهای تیدی را میتوان در سه رنگ یافت:
تیدی جونسیری: پر سیاه روی گردن، رنگ بدن سفید
تیدی کالسیری کالدوما: سر تا گردن سیاه و دم سیاه
تیدی سالاری: هر دو پر اصلی بالها به رنگ مشکی هستند
«کبوتر تیدی» در ایران طرفداران زیادی دارد، اما باید گفت که این گونه در ایران فراوانی زیادی ندارد و به همین دلیل میتوان گفت به نوعی کمیاب است. کفتربازهای حرفهای معمولا چند جفت از این نژاد را نگهداری میکنند چرا که این کفتر میتواند به طور متوسط تا ۱۱ ساعت در روز بپرد و به همین دلیل یک نژاد محبوب به شمار میرود. این نکته نیز باید اضافه شود که آب و هوا نیز تاثیر زیادی در میزان پریدن یک کبوتر دارد و به عنوان مثال کبوتری که در آب و هوای گرم تا ۱۱ ساعت میپرد در هوای معتدل میتواند حتی تا ۱۵ ساعت نیز بپرد.
منبع: راز بقا
منبع: faradeed-193701