در تهران نیز با ورود اتومبیل به خیابانهای شهر در اواخر دوران قاجار، نخستین گواهینامهها یا تصدیقهای رانندگی صادر شد. «علیرضا زمانی» تهرانپژوه، در اینباره میگوید: «محمدناصر انشاء معروف به ناصرخان انشاء اولین ایرانی بود که با سفر به آمریکا گواهینامه رانندگی گرفت. او علاوه بر یادگیری رانندگی و اخذ گواهینامه، با مراحل و چگونگی برگزاری آزمون رانندگی نیز آشنا شد و پس از بازگشت به تهران به عنوان سرکاردان فنی نظمیه برای نخستین بار در تهران آزمون رانندگی گرفت و برای نخستین رانندگان تهرانی گواهینامه رانندگی صادر کرد.»
با برگزاری نخستین آزمونهای رانندگی در تهران، اولین تصدیقهای رانندگی نیز صادر شد. زمانی میگوید: «نهمین روز از مرداد سال ۱۳۰۸ در تاریخ حمل و نقل خودرویی تهران روز منحصربهفردی است. در این روز «سیفالله خان» به اولین تهرانی تبدیل شد که در پایتخت گواهینامه یا تصدیق رانندگی گرفت.» در این گواهینامه تاریخی که روی آن عنوان «تصدیقنامه» درج شده، آمده است: « «بموجب این ورقه تصدیق مینماید که آقای سیف اله خان از تاریخ ۹ خرداد ماه ۱۳۰۷ تا تاریخ ۹ مرداد ۱۳۰۸ مرتبا با ادامه تحصیلات خود در موسسه اتومبیلرانی، دوره تحصیلات علمی و عملی اتومبیلرانی به اتمام رسانیده و از عهده امتحانات ۳ مرحلهای برآمده است.»
نخستین بانوان تهرانی که موفق به کسب تصدیقنامه شدند نیز در تهران قدیم ماجرای جالبی دارد. «شوکت الملوک جهانبانی» یکی از اولین بانوان تهرانی بود که در سال ۱۳۱۹ تصدیقنامه رانندگی گرفت. همان سال تنها ۴۶ زن تهرانی گواهینامه رانندگی داشتند اما این آمار در سال ۱۳۳۹ به ۴۴۲ نفر رسید.
پس از صدور نخستین گواهینامه رانندگی در تهران، ۱۰ سالی طول کشید تا نخستین آئیننامه راهنمایی و رانندگی به تصویب دادگستری برسد و فرآیند اخذ گواهینامه سر و شکل نظاممندتری به خود بگیرد. در این سال، شهربانی تهران گواهینامههای رانندگی را به صورت دفترچه هفتصفحهای برای متقاضیان صادر کرد تا اینکه در سال ۱۳۴۰ گواهینامه دفترچهای تکبرگ که ۴ سال اعتبار داشت جایگزین آن شد.
منبع:همشهری
منبع: faradeed-187119