فرادید| این دستگاهها، از دوربینی که در جعبه کبریت پنهان شده تا دوربینی که به شکل ساعت جیبی برای انجام عکسبرداری مخفی استتار شده، نمایشی از طرحهای مبتکرانه گذشته هستند که قدمت برخی از آنها به دهه ۱۸۸۰ بازمیگردد.
به گزارش فرادید، برخی از این دوربینهای خاص شبیه به کتاب، پاکت سیگار، دوربین دوچشمی، پخشکننده رادیو و حتی تفنگ دستی ساخته شدند.
یکی از جالبترین نمونهها، دوربین سیگاری است که پس از جنگ جهانی دوم طراحی شد اما هرگز به تولید انبوه نرسید.
نمونهی جالب دیگر، دوربین جاسوسی Lucky Strike است که بین سالهای ۱۹۴۹ تا ۱۹۵۰ توسط شرکت توسعه Mast برای سپاه سیگنال ایالات متحده ساخته شد. این دوربین طوری طراحی شده که در بستهبندی بیرونی یک پاکت سیگار Lucky Strike قرار بگیرد.
این دوربین با وجود اندازه کوچکش، میتوانست ۱۸ عکس ۱۶ میلیمتری با سرعتهای شاتر متفاوت بگیرد. با این حال، هرگز از آن بطور گسترده استفاده نشد و قطعهای مبهم از تاریخ باقی ماند.
دوربین جاسوسی Lucky Strike اواخر دهه ۱۹۴۰ توسط ارتش ایالات متحده ساخته شد.
در دهه ۱۹۵۰، دو دوربین برای پلیس ژاپن ساخته شدند که هر دو بر پایه تپانچه بودند. دوربین اصلی Doryu به دلیل استفاده از فیلم ۹.۵ میلیمتری به جای فرمت رایجتر ۱۶ میلیمتری، نتوانست طرفدار پیدا کند. زمان به روزرسانی این مدل دوربین، افسران به دوربین تپانچه رقیب Mamiya روی آورده بودند که در نهایت استفاده از آن نیز متوقف شد.
در این مجموعه، قدیمیترین و با ارزشترین دوربین عبارت است از یک دوربین ساعتی ساخت جِی. لَنکَستِر در سال ۱۸۸۶. این دوربین یک شاهکار واقعی بود که به شکل ماهرانهای به یک ساعت جیبی مبدل شده بود.
ساعت ۱۹۰۴ Ticka به کاربر اجازه میداد عکسهای مخفیانه بگیرد.
این مجموعه دوربین چند سال پیش در Bonhams به حراج گذاشته شد، جایی که جان بَدلی، متخصص، توضیح داد:
«منشا این دوربینهای مخفی به قرن نوزدهم برمیگردد، زمانی که ۹۹.۹ درصد از عکسهای گرفتهشده، پرترههای کلی و مبهم بودند.
عکسهای گزارشی بسیار کم بودند و اگر میخواستید از سوژهها در حالت طبیعی عکس بگیرید، باید محتاطانه رفتار میکردید.
بیرون آوردن دوربین و عکاسی از مردم بسیار توهینآمیز تصور میشد. به همین دلیل، مخترعان راههای مختلفی برای پنهان کردن دوربینها در اشیاء روزمره مانند کتابها، ساعت مچی و حتی حلقهها پیدا کرده بودند.
بسیاری از این دوربینها فقط محض تفنن ساخته میشدند، اما برخی از مدلها نیز برای جاسوسیهای جیمز باندی ساخته شدند.
ارتش ایالات متحده، درست پس از جنگ جهانی دوم دوربینی ارائه کرد که در پاکت سیگار لاکی استرایک پنهان شده بود، در حالی که پلیس ژاپن چندین نمونه از آن را شبیه تپانچه ساخته بود.
جای تعجب نیست که بسیاری از این دوربینها، با شکست تجاری مواجه میشدند، بنابراین تعداد کمی از آنها ساخته میشد، اما این دقیقاً همان چیزی است که سبب ارزش امروزی آنها شده است.
امروزه ما دوربینها را در تلفنهایمان پنهان میکنیم و عکاسی هیچوقت به این اندازه محبوب نبوده است.
بیشتر این دوربینها متعلق به مجموعهداری است که در طول سالیان، آرشیو ارزشمندی از این دوربینها را گردآوری کرده؛ دوربینهایی که حالا جنبهای از عکاسی را برای ما روشن میکنند که بسیاری از آن آگاه نیستند.»
این دوربین ساعتی ABC که سال ۱۹۴۸ ساخته شده، دارای یک لنز در پشت بدنه ساعت است.
این دوربین ساعتی سال ۱۸۸۶ در اختیار یک نماینده زن بوده است.
دوربین اسلحهای سال ۱۹۵۴ با فیلم ۱۶ میلی متری، یکی از دو دوربین اسلحهای در اختیار پلیس ژاپن
این دوربین تپانچهای مدل ۱۹۵۲ مامیا نیز ساخت ژاپن است.
این دوربین کتابی سال ۱۸۸۸ در آلمان ساخته شده است.
دوربین مخفی Mast محصول ۱۹۵۰
دوربین جلیقهای مخفی مدل ۱۸۸۶، لنز آن از سوراخ دکمه بیرون آمده است.
دوربین روسی مینوکس به شکل رادیو
دوربین حلقه ای محصول 1981 ایتالیا
هفت تیر عجیب Le Photo ساخت فرانسه
این دوربین پلیس اکسپو از نیویورک بین سالهای ۱۹۱۱ تا ۱۹۲۴ به فروش رسید.
این دستگاه سال ۱۸۸۶ به عنوان دوربین ساعتی با الگوی بهبود یافته توصیف شد و یکی از معدود نمونههای باقیمانده است که به جای فیلم از صفحات عکاسی در تصویر در پیش زمینه استفاده میکند.
دوربین ساعتی ۱۸۹۴ به کاربر اجازه میداد به سرعت دستگاه را بیرون بیاورد، یک عکس مخفی بگیرد و آن را بدون دیده شدن به جیب خود برگرداند.
مترجم: زهرا ذوالقدر
منبع: faradeed-184733